недеља, 26. фебруар 2023.

SEDNICA PREDSEDNIŠTVA

 

Juče (na Zagonetnu subotu, 25.02.2023.) u Kulturnom centru u Pečincima održan je sastanak predsedništva Enigmatskog saveza Srbije, a povodom Dana enigmata Srbije. Domaćin nam je bio Jovan Devrnja, direktor KC, koji nas ne na početku pozdravio i poželio uspešan rad, a kasnije je učestvovao u radu, isto kao i gost iz novosadskog udruženja „Lokalitet“ Đorđe Kostić. Prisutni enigmati: Vladimir Šarić (predsednik ESS, Srem), Radomir Matić (Bor), Vanja Tomašev i Slavko Bovan (Kikinda), Aco Janković, Dragan Lojanica i Miroslav Lazarević (Nova Zagonetka), Veroljub Babić i Voja Dodevski (Valjevo), Sreten Perić (Izazov) i Milutin Tepšić (kako on reče – bez kluba). Svi učesnici su dobili štampan materijal za rad, Glasnik, Vesnik, Pećinačke novine, Koceljevačku reviju, knjigu Gordane Jovanović Šarić i tri broja „Lokalitetovog zabavnika“, a EKK je za kolege podelio skromne poklone (EKK kalendar, blokčić i olovka).

Sa radom smo počeli u 12 sati.

Pre zvaničnog početka rada odali smo poštu preminulim kolegama (Živomir Jevtić, Milovan Danojlić, Mirjana Rafailović, Tomislav Vukadinović, Milenko Mijatović, Vejko Vučić, Duško Lazić i Živadin Jovanović).

O Danu enigmata, po tradiciji, govorio je Miroslav Lazarević koji je pojasnio zašto je za naš praznik uzet baš 21. februar.

Na početku rada konstatovano je da su prisutni članovi predsedništva. Šarić, Matić, Tomašev, Bovan, Babić, Lazarević i Lojanica, te budući član (nakon izmene statuta) Perić, a da predstavnike nemaju „Vuk“, „Natošević“ i „Niš“. Šarić je kazao da je pitanje dana kada će „Braničevo“ obnoviti članstvo, da trenutno imamo 83 člana a da „Piramida“otkazala članstvo. Predložio sam da se odmah uputi još jedan poziv „Piramidi“ da obnovi članstvo, jer kao registrovani klub koji u članstvu ima više značajnih enigmata treba da bude u ESS. Predlog je prihvaćen i predsednik ESS je na sebe preuzeo tu obavezu da uputi poziv „Piramidi“.

Šarić je ukratko obrazložio izveštaj o radu za prethodnu godinu, nakon čega je usledila poduža konstruktivna diskusija. „Pretresli“ smo više bitnih pitanja, pa je na kraju izveštaj jednoglasno usvojen.

Nakon što je predsednik ESS obrazložio finansijski izveštaj za prethodnu godinu, on je bez diskusije jednoglasno usvojen (prihodi oko 158.000 dinara, rashodi oko 155.000 dinara).

Odlučeno je da se održi (dopisno) 4. Otvoreno prvenstvo Srbije u sastavljanju zagonetaka (četiri kola: skandinavka, anagram, rebus i zagoentka u stihu). Za domaćina i koordinatora odabran je Vladimir Šarić, a već za nekoliko dana biće objavljen raspis za prvo kolo.

Što se tiče izdavačke delatnosti, ESS će u skladu sa svojim mogućnostima podržati izdavanje „MONOGRAFIJE 70 GODINA ENIGME“ i „MONOGRAFIJE 35 GODINA EU VUK KARADŽIĆ“, dok je „Adresar enigmata“ zasad u stanju mirovanja dok se ne prikupe tumačenja u vezi sa „Zakonom o zaštiti podataka ličnosti“. Glasnik ESS će se i dalje povremeno štampati, a Aco Janković je prisutne upoznao sa njegovim pokušajima da se u Kragujevcu štampa „ČETRNAESTOSLOVNI REČNIK“.

Osvrnuli smo se na rad sajta ESS i bloga ESS. Odlučeno je da sajt i dalje vodi Voja Dodevski, a što se tiče bloga, to će zavisiti od odgovora „Piramide“. Ako oni budu u članstvu, ponudiće se Miletu Jankoviću da i dalje vodi blog, a u suprotnom, blog će preuzeti neko od članova ESS. Posebno je pohvaljen blog DUE Nedjeljka Nedića, i postoji inicijativa da se Nediću za korektvo praćenje rada ESS dodeli neko priznanje.

Uspostavljena je saradnja sa UG „Lokalitet“ iz Novog Sada, te je dogovoreno da za njihov „Zabavnik“ pripremamo jednu ukrštenicu. Do sada je V. Šarić uradio tri ukrštenice, a ja sam na sebe preuzeo obavezu da uradim skandinavku za naredni broj.

Odlučeno je da se 22. Susreti enigmata Srbije održe u Novom Sadu od 1. do 3. septembra, a pomoć oko organizacije ponudio je Đorđe Kostić iz „Lokaliteta“. Odmah se kreće u realizaciju, odmah ćemo pozvati kolege da predlože logo susreta, odmah počinjemo da prikupljamo predprijave, a tačna lokacija će biti utvršena u što kraćem roku. Na Susretima će biti održana Skupština ESS.

Predsednik ESS je na sebe preuzeo obavezu da pripremi spisak enigmata koji su ispunili uslove za priznanja ESS (25, 50,...godina rada) i predlog dostavi klubovima na razmatranje.

Pomenuto je da je porodica Živadina Jovanovića voljna da ESS ustupi njegovu zbirku skoro svih brojeva „Enigme“.

Sa radom smo završili u 14.00, usledila je zakuska, pa smo bili u poseti „Muzeju hleba“. (Poseta ovom muzeju i slikaru Jeremiji zaslužuje posebnu objavu).

Izveštaj sa lica mesta: Ero

Foto: Vanja

Muzej hleba

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Na jednoj slici se vidi da se predsednik ESS drži za glavu. Pojašnjenje: Nije imao razloga da se hvata za glavu osim da namjesti fruzuru jer je u jednom momentu bilo male promaje (otvorio se prozor).

Ambijent pećinačke biblioteke bio je baš prijatan za rad.

Slavko Bovan је рекао...

Bitan dodatak: Za sledeću godinu, za Zagonetnu subotu planirano je dvodnevno okupljanje enigmata.

Slavko Bovan је рекао...

Na sajtu ESS:
У Културном центру Пећинци одржана је друга седница Председништва Енигматског савеза Србије на Загонетну суботу 25. фебруара са почетком у 12,00 часова уз присуство 11 енигмата: Верољуб БАБИЋ (Коцељева), Славко БОВАН (Кикинда), Воја ДОДЕВСКИ (Ваљево), Александар ЈАНКОВИЋ (Крагујевац), Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ (Београд), Драган ЛОЈАНИЦА (Београд), Радомир МАТИЋ (Бор), Сретен ПЕРИЋ (Лозница), Милутин ТЕПШИЋ (Кљајићево), Вања ТОМАШЕВ (Кикинда) и Владимир ШАРИЋ (Шимановци) , једног госта : Ђорђе КОСТИЋ (Удружење грађана „Локалитет“ – Нови Сад) и директора Културног центра Пећинци Јована ДЕВРЊЕ.


Поздравне речи и добродошлицу је упутио енигматима ЈОВАН ДЕВРЊА, директор Културног центра, који је предложио да овај скуп идуће године траје два дана.
Пре почетка заседања одана је пошта преминулим енигматима: Живомир ЈЕВТИЋ, Милован ДАНОЈЛИЋ, Мирјана РАФАИЛОВИЋ, Томислав ВУКАДИНОВИЋ, Миленко МИЈАТОВИЋ, Вељко ВУЈЧИЋ, Душко ЛАЗИЋ и Живадин ЈОВАНОВИЋ.


О Дану енигмата 21. ФЕБРУАРУ и ЗАГОНЕТНОЈ СУБОТИ пригодним речима се обратио Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ.
После усвајања дневног реда конституисано је Председништво ЕСС од 9 чланова у саставу: Владимир ШАРИЋ (председник, ЕК „Срем“ – Пећинци), Радомир МАТИЋ (потпредседник, ЕК „Бор“), Верољуб БАБИЋ (секретар, ЕК „Ваљево“), чланови: Радојица ЈОВИЧИЋ (УЕ „Вук Караџић“- Београд), Милош КАРНА (ЕД „Др Ђорђе Натошевић“ – Сомбор), Вања ТОМАШЕВ и Славко БОВАН (ЕК „Кикинда“), Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ и Милија СТЕВАНОВИЋ (ЕК „Нова загонетка“ – Београд) уз евиденцију замена. Сретен ПЕРИЋ (ЕК „Изазов“ –Лозница) и Видоје СТЕФАНОВИЋ (ЕК „Ниш“) ће бити чланови Председништва ЕСС када се усвоје промене у Статуту. Очекује се да до краја фебруара ЕК „Браничево“ (Пожаревац) обнови чланство, док је ЕК „Пирамида“ (Нови Сад) одустао од чланства. Прихваћен је предлог Славка БОВАНА да се ЕК „Пирамида“ позове да се врати у чланство.
Констатовано је да је од 9 чланова Председништва присутно 6: Шарић, Матић, Бабић, Бован, Томашев, Лазаревић и једна замена (Лојаница уместо Милије Стевановића) па је обезбеђен кворум.
Пошто је утврђен дневни ред, усвојен записник са претходне седнице одржане такође у Пећинцима (5. марта 2022), размотрен је извештај о раду и финансијски извештај. После дуже дискусије усвојени су ови извештаји уз одређене допуне, што ће се евидентирати у записнику.


Slavko Bovan је рекао...

Nastavak:

Према усвојеном плану и програму рада ЕСС за 2023. годину одлучено је: - да се одржи 4. отворено Првенство Србије у састављању загонетака дописним путем у четири кола а за домаћина и координатора такмичења одређен је ЕК „Срем“ и Владимир Шарић; - да се 22. Сусрети енигмата Србије и Скупштина одрже у Новом Саду у термину од 1. до 3. септембра уз помоћ Ђорђа КОСТИЋА, председника Удружења грађана „ЛОКАЛИТЕТ“ из Новог Сада; - да се у оквиру издавачке делатности настави издавање „Гласника“ ЕСС (2 – 3 пута годишње), - да се помогне издавање монографије „Е–70“ аутора Крсте ИВАНОВА, Марјана РАДАКОВИЋА и Јована ВУКОВИЋА и монографије „35 ГОДИНА УЕ „ВУК КАРАЏИЋ“ аутора Ратка СТОЈКОВИЋА у границама могућности ЕСС. АДРЕСАР енигмата је у припреми али израда ће зависити од тумачења надлежних у вези „Закона о заштити података личности“. Александар Ацо ЈАНКОВИЋ је упознао присутне са израдом СЕДМОСЛОВНОГ И ЧЕТРНАЕСТОСЛОВНОГ РЕЧНИКА (који се налазе у електронском облику на сајту ЕСС) и његовом учешћу на конкурсу за штампање речника у Крагујевцу.


Размотрен је рад сајта ЕСС и блога ЕСС. Сајт ЕСС, који уређује Воја ДОДЕВСКИ , је изузетно добро пропратио активности ЕСС и удружених клубова и секција, тако да треба да настави са радом. Рад блога ЕСС, који је уређивао Миле ЈАНКОВИЋ, није задовољио а пошто је ЕК „Пирамида“ одустао од чланства у ЕСС и пошто се добије одговор на позив за њихово враћање, одлучиће се шта ће бити са блогом.
У вези сарадње са другим организацијама договорено је да се ЕСС обрати Удружењу новинара Србије и Министарству културе и информисања ради помоћи око издавања монографија. Сарадња са Салоном пехара МИС Јовановић из Аранђеловца се и ове године наставља (златни спонзор за пехаре, медаље и плакете). Са Удружењем „Локалитет“ успостављена је сарадња у изради енигматског прилога за „Локалитетов забавник“.


Преглед до сада додељених признања ЕСС и списак енигмата за доделу признања на Скупштини ЕСС ће се припремити и доставити клубовима, секцијама и члановима на разматрање.

Судбина заоставштине Живадина ЈОВАНОВИЋА зависиће од одлуке породице 2. марта, када се одржи парастос (40 дана). Оснивање МУЗЕЈА ЕНИГМАТИКЕ је за сада само идеја и о томе ће се припремити предлог за Скупштину у време 22. СЕС-а.

После закуске енигмати су посетили СРПСКИ МУЗЕЈ ХЛЕБА, јединствени музеј у Европи сликара Слободана ЈЕРЕМИЋА ЈЕРЕМИЈЕ, са којим су се сликали и водили изузетно занимљив разговор.


В. Шарић

Slavko Bovan је рекао...

Upoređujuči tekst predsednika ESS i izveštaja vašeg "lu(p)tajućeg reportera" može se zaključiti da TIO izveštač i nije tako rđav :)