уторак, 21. март 2023.

REBUSANJE (4895)

Božo Miljević

8 коментара:

Aljoša Vuković је рекао...

Puterica (puca Teri)

Dejan Minić је рекао...

Naslov je pogrešan, postavka rebusa mora slikom da bude predstavljena kao sendvič-rebus, da bi bio takav. Ilustracija govori da je ovo rebus slogoskok.
Ova ideja može samo da se predstavi nekim stihovima kao opisni sendvič-rebus.

Zdenko је рекао...

Puca može biti i cura, djevojka, djevojčica :) (HJP)

Božo је рекао...

Drago mi je da se Dejan, ili neko drugi od iskusnijih rebusaša,javio sa komentarom.Uradio sam nekoliko ovih "situacionih" sendvič-rebusa i poslao Slavku,da sam raščistim šta je tačno.Ja imam prazan hod u enigmatici od nekih 17 godina,pa sam propustio da neke stvari apsorbujem,a koje ste vi svi razjasnili.Da budem iskren, ovo objašnjenje "sendvič rebusa" meni nije logično iz razloga što smo onda sami sebe primorali da samo rebusne "nabrajaljke" mogu biti sendvič-rebusi,a da bi se prvi pojam prepolovio,i koji mora biti imenica čija ilustracija se može materijalno prikazati i prepoloviti.Kad uđemo u Bazu rebusa i kad nađemo sendvič-rebus i pročitamo postavku sve nam je jasno iako nema ilustracije.
Ovo sve komentarišem samo da opravdam svoje pokušaje da od ne-nabrajaljke napravim sendvič-rebus,a ne da ostale razuverim.Ja sam poslednji došao među vas i poštujem ono što je usvojeno,iako mi nije logično.
Još me zanima da li ovo važi i za rebusnu školjku,tj. da li prvi pojam mora biti materijalna imenica.
Zahvalan sam Dejanu na objašnjenju,i da Slavko nije objavio ovaj rebus ja sam imao namjeru konsultovati njega i Baneta za mišljenje.

Slavko Bovan је рекао...

Pošto sam objavio, znači da se može zaključiti da nemam ništa protiv da se sendvič-rebus objavi ovako.

Inače, imam ponešto protiv sendvič-rebusa (skloniji sam klasičnim rebsima).
Ali, može u manjim količinama.

Danas je trebalo da bude objavljen jedan Božin klasični rebus, ali sam ga prebacio za neki dalji datum. Razlog je pomalo bizaran, ali... Dakle, ovaj rebus je upao kao rezerva.

Božo је рекао...

Slavko balansira,a taman sam usvojio Minićev stav. Mene sad zanima da li ovo gore jeste sendvič-rebus ili nije.Nemojte me ostaviti u dilemi.Ima li još neko stav po ovom pitanju ?

Dejan Minić је рекао...

Božo, niko nikad nije ustanovio jasna pravila po pitanju rebusnih varijacija (a da je to većina prihvatila), već se samo oslanjamo na prethodna iskustva. Ono govori je do sada sendvič-rebus osuđen na nabrajanje pojmova. Ja mislim da tako i treba da ostane.

Međutim, ako više enigmata (ili možda i neki urednik) odluči da i ovo može biti sendvič-rebus i počne tako da objavljuje, onda će to i postati. Sve može da se menja i evoluira, pod uslovom da to određeni broj ljudi prihvati.

Бранислав Никић је рекао...

Ja bih se složio sa Dejanom. Sendvič rebus je s razlogom dobio takvo ime. Prvi pojam je prepolovljen kao što je zemička, a drugi ili više pojmova se nalaze unutar njega, kao što su npr. pljeskavica sa ili bez dodataka:) Zato tu neka radnja ne može da se uklapa. Kad već pominjemo školjku, mislim da je taj naziv nepotreban i da se i ona može zvati sendvič rebus, samo što grafički moramo prvu sliku podeliti na nejednake delove.