четвртак, 20. април 2023.

BORIS U "KVIZORAMI"



 Kvizorama 1617, 22.04.2023.

4 коментара:

Анониман је рекао...


Upravo je Boris BABIĆ poslao i rad za Prvenstvo Srbije u sastavljanju zagonetaka - jednu skandinavku!

Vlašar

Tonci M је рекао...

Lijepa netradicionalna (nije pravokutna) bjelina od 70 polja (od ribARSKI ŠTap i TOkATE do OTKOS i ENICA), s izvrsnim pojmovima u oba smjera. Također, simpatičan "sitni vez" u ostaku kombinacije: ŠKAMPARENJE + MARCIPAN + KLOPP, KRZNO+ZLA+OLOŠ+BOŠTVO, KRKA+ZRMANJA, CENTARFOR+EURO.
Netko će možda zamjeriti trojac dvoslova oko jednog crnog polja (AK+AO+ŽP), ali nakon izlaska iz bjeline lijevo, mislim da 3 vodoravna pojma duža od 6 slova (KOPROLIT, ANAEROB, MARCIPAN) opravdavaju da se crnim poljem žrtvuje dno kombinacije - križaljka je zanimljivija nego da se to crno polje stavilo ispod OPA u opara i kut završilo rutinski - preferiram svježinu u odnosu na rutinu.
Čisto da bacim kontru, ja bih "I" na križanju EROTI i OZONI zacrnio - mislim da uratku ne donosi ništa pozivitno osim čistih brojki.

Tonci M је рекао...

Čak bih bez srama lupio dva crna preko OS od OUPOS (ovdje znam da sam u manjini) - bjelina je odlično sklopljena, i ta bjelina je srž ovog rada - čemu "peglati" broj crnih polja - ta dva crna polja uopće nisu bitna. "Organizacija upravnog prava" i idemo dalje :)

Hajro је рекао...

Lako se složiti – zaista lijepa bjelina, ja bih rekao veličinom kao suvremene, oblikom i sadržajem u Železnikovom stilu. Jednako se lako složiti da je autorova odluka da prihvati dvoslove u sredini smislena i legitimna, da je svježina izuzetna vrlina... Da sam urednik ili izdavač bio bih presretan da u svakom broju imam jedan ovakav rad.

Ako zađemo u teorijske vode ili, malo konkretnije, u kreiranje ili žiriranje natjecateljskih radova, stvari se kompliciraju. Dokle seže vrijednost nespornih vrlina i manjkavost nespornih mana, koja je njihova specifična težina...? Nema tih mjernih instrumenata, riječ je o kreativnom radu koji se procjenjuje logikom obogaćenom finim osjećajem znalca koji to voli i razumije. U sferi logike se možemo podsjetiti na suštinu zagonetke koju zovemo križaljka – zagonetnost odnosno RJEŠAVAČ, križaljka odnosno UKRŠTANJE. Pomenuti fini osjećaj je individualna stvar, lijepo je ako nam se popratnim tekstom obrazloži.