понедељак, 24. април 2023.

VEĆA "ENIGMA"

Piše: Nebojša Vučinić

Dragi naši rešavači, čitaoci, enigmati.

Od majskog broja, koga ćete (zbog praznika) moći da kupite već od subote, 29. aprila – vaša i naša “Enigma” izlazi na većem formatu, nego što ste navikli u prethodne više od tri decenije. Razlog je – promena štamparije. Štamparija „Borba“, jedina koja je mogla da odštampa prepoznatljiv format „Enigme“, više ne postoji. Od ovogodišnjeg majskog broja (2489), „Enigma“ se štampa u „APM print“.

Format A4 veći je za (približno) 3,5 odnosno 2,5 cm u visinu i širinu od dosadašnjeg. Znamo da takve promene izazivaju podozrenje dugogodišnjih rešavača, čitalaca i sastavljača, ali – bila je to „vis maior“. Gledajmo, dakle, ono dobro šta ova promena donosi. Ona, najpre, znači – više sadržaja u “Enigmi”, posebno enigmatskih. Veći format podrazumeva i fizički veće radove, što je dodatna mogućnost i motiv sastavljačima, i poseban izazov i zadovoljstvo rešavačima. Konačno, u skandinavkama, zahvaljujući novim dimenzijama lista, biće nešto veći font opisa, zbog lakšeg čitanja. Da ne zanemarimo i činjenicu da osim kvalitetnije štampe, nova štamparija pruža više kolornih opcija.

Neka vam nova, veća „Enigma“ bude enigma samo u ovom prvom broju. Kao što je i nama, dok se ne priviknemo. Mi ćemo dati sve od sebe da ono šta bude unutar korica vašeg omiljenog lista ne samo ne izgubi na kvalitetu – već uspostavi neke nove, više standarde.

Na to nas obavezuju „Enigmine“ 73 godine.
 

1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Čekamo da vidimo kako će list izgledati "uživo".