недеља, 23. април 2023.

REBUSANJE (4724)

3 коментара:

Gojko је рекао...

Fruškogorski maraton (gramofon,kruška, Risto)

Slavko Bovan је рекао...

Tačno.

Slavko Bovan је рекао...

Sa sajta Fruškogorskog maratona:
Maraton je sportsko takmičarsko-rekreativna manifestacija međunarodnog karaktera. Sa ponosom ističemo da smo jedan od najstarijih maratona ovog tipa u Evropi, koji se više od četiri decenije održava u kontinuitetu, bez prekida.

Prvi mаrаtоn je bio оdržаn 27. i 28. mаја 1978. gоdinе, nа stаzi Vеlikоg mаrаtоnа, u dužini оd 86km (u оkviru оvе stаzе bilа је i stаzа Маlоg i Srеdnjеg mаrаtоnа). Za ovogodišnje izdanje smo pripremili 14 staza različite dužine i različitih visinskih razlika.

Za ovogodišnje izdanje smo pripremili 14 staza različite dužine i različitih visinskih razlika. Sve one su trasirane u brdovitom, šumskom pojasu Fruške gore (97% šuma / 3% urbana sredina), koja se nalazi samo 10 km od Novog Sada. Duž staze, imaćete priliku da vidite i prođete kroz brojne srednjovekovne srpske manastire: Grgeteg (XV vek), Staro Hopovo (XVI vek), Novo Hopovo (XIV vek), Jazak (XVI vek), Bešenovo (VIII vek). Videćete betonsku građevinu televizijskog releja razrušenu u NATO bombardovanju 1999. godine (tzv. TV toranj), Etno naselje “Vrdničku kulu“, pregazite brojne potoke, popnete se na najviši vrh Fruške gore (539 m) i silazite niz slap Dumbovačkog potoka.

Staze takmičarskog karaktera su sertifikovane od strane ITRA (International Trail Running Association) i kvalifikacione su za Trku oko Mont Blana (Ultra Trail Mont-Blanc):

Ultraekstremni maraton – 5 ITRA poena (134km,:D+/- 5.720m) Limit: 35 sati
Ultra maraton – 4 ITRA poena (108km; D+/- 4.120m) Limit: 34 sata
Srednji istočni maraton – 3 ITRA (59km; D+/- 2.140m) Limit: 17 sati
Mali istočni ekstremni maraton – 2 ITRA poena (42km; D+/- 2.090m) Limit:11 sati.
Pripravnički južni maraton – 1 ITRA poen (22km; D+/-898m) Limit: 6 sati

Preostalih devet staza su rekreativnog karaktera i imaju za cilj promociju zdravog stila življenja i očuvanja prirode, kao i kulturnog i istorijskog nasleđa.