среда, 24. мај 2023.

NAJNOVIJA VEST

Piše: Nebojša Vučinić

OBUSTAVLJENO IZLAŽENJE "NOVOSTI ENIGME"
Dragi rešavači, čitaoci, enigmate...
Za loše vesti nikad nije dobro vreme. I sami iznenađeni, oklevali smo nekoliko dana da vam ih saopštimo, u pokušaju da prihvatimo neminovnost.
Odlukom poslovodstva Kompanije "Novosti", od 15. maja 2023, obustavljeni su priprema, štampanje i distribucija većine revijalnih izdanja u okviru Kompanije, a između njih i "Novosti Enigme".
To u praksi znači da se "Novosti Enigma" neće pojaviti na kioscima u četvrtak, 1. juna, kako ste očekivali, i kako je bilo redovno u prethodne 72 godine njenog postojanja.
Vremena za štampu, posebno enigmatsku, su teška, preteška. Osiromašeni džepovi naših čitalaca i rešavača, na žalost, nisu bili dovoljni da nam obezbede opstanak.
Redakcija "Novosti Enigme"se zahvaljuje svim svojim enigmatskim saradnicima, aktivnim i "penzionisanim", na predanom i odgovornom radu, vremenu, znanju, pa i zdravlju poklonjenom "Novosti Enigmi".
Redakcija "Novosti Enigme" se posebno zahvaljuje svim vernim čitaocima i rešavačima, koji su godinama i decenijama, svojom vernošću, sugestijama, zainteresovanošću... činili da "Novosti Enigma" bude bolja.
(Preuzeto sa sajta "Novosti Enigme")

25 коментара:

Анониман је рекао...

ŽALOSNO !
Kažete ''teška vremena'' ... ''Osiromašeni džepovi'' i td.
No, rekao bih da je tome uveliko doprinijelo i tezgarenje i ''konfekcijsko'' izdavanje svega pa i enigmatike.
U gro listova se podilazi čitateljstvu, a oni opet žele razonodu ali , po mogućnosti, da se nimalo ne potrude oko odgonetanja.
Mogao bih još ali ... ima li smisla!?



stjena

Dejan Minić је рекао...

Objasnite vi nama, Nebojša, kako je moguće da pominjete ˝osiromašene džepove˝, a novine za koje radite godinama (da budem precizan 12 godina) pišu da je sve bajno i sjajno i da živimo u ˝zlatnom dobu˝?!

Ovo je potpuno logičan i očekivan sled događaja i smešno je, uredniče, da vi dajete neke komentare, bolje bi bilo da ćutite.

Nessko је рекао...

Poštovani Dejane:
Novine za koje radim su (bile) "Novosti Enigma". "Novosti Enigma" nikada nije objavljivala političke i propagandne tekstove, pa nije ni mogla da objavljuje da je "sve bajno i sjajno". Ja sam (za koji dan, i to će pisati u prošlom vremenu - bio) zaposlen u Kompaniji "Novosti", koja je (bila) izdavač velikog broja novina i časopisa. Među njima i "Enigme". Na uređivačku politiku bilo kog od tih izdanja nisam imao, niti sam mogao imati, bilo kakvog uticaja - kao što urednici drugih izdanja nisu imali niti su mogli imati uticaja na uređivanje "Enigme". S prestankom izlaženja "Enigme" prestaje i moj radni odnos u Kompaniji "Novosti".
No, drago mi je ako vas je nešto nasmejalo u ova tužna vremena, iako rečenica o "osiromašenim džepovima" nije imala ni tu nameru, a ni konotaciju, koju - uzgred - niste ni razumeli. Verujem da vam je jasno da ne moram da delim ičije vrednosne ili političke stavove, da bih svoj posao radio časno. Naprotiv: baš zbog toga je epilog poslednja rečenica prethodnog pasusa.
Ipak, nije bilo bolje da ćutim, jer su rešavači, čitaoci i sastavljači zaslužili bar toliko - da im se objasni zbog čega neće naći svoj omiljeni list na kioscima, onda kada mu je vreme, a zbog iznenadne odluke poslovodstva Kompanije to nisam mogao da učinim u štampanom primerku. Za mene je to minimum poštovanja koje, kao neko ko uređuje "Enigmu" od 2011, treba da ukažem onima koji je kupuju godinama i decenijama i onima koji su svojim radovima sebe utkali u nju - a sa mnogima od njih sam postao i lični prijatelj.
Nadam se da smo sada razrešili sve nedoumice. Svakako nemam nameru da ulazim u bilo kakve rasprave.
Srdačno Vas pozdravljam,
N. Vučinić

Gojko је рекао...

GOTOV,SINE.AMIN

Ugasi se list-
račun to je čist!

Slavko Bovan је рекао...

Bez obzira da li neko (bilo ko) voli ili ne voli "Enigmu", da li smatra da je to list sa najboljom ili najgorom enigmatikom, nevažno...ali kada neki list izlazi 72 godine i koji je straiji od kompanije koja ga izdaje, svakako da odluka da se prekine tradicija (ko nožem odrezano) izaziva, u najmanju ruku čuđenje.

Ne mogu da vjerujem da tako velika kompanija ne može izdržati gubitke (vjerovatne gubitke) jednog lista sa takvom tradicijom. Ili možda planiraju da pokrenu neki još stariji list?!

Slavko Bovan је рекао...

Dodatak.
Nisam (nikad) mnogo sarađivao s Enigmom ili preciznije rečeno, sarađivao sam samo simbolično. Jednostavno, od drugih obaveza (obaveznih obaveza) nisam stigao. Sad (veći format) rekoh sam sebi, hajde da pošaljem nešto aktuelno za svaki broj...i poslah dvije skandinavke prije jedno 20-tak dana.
Izgleda da sam genijalno potrefio momenat da se aktiviram.

Mandrak је рекао...

Ah, na svu ovu muku, sad ceptimo i šta će dalje biti sa g. Vučinićem koga sam ja još odavno nazvao Enigminim grobarom. Ne znam ko mu je to uopšte dao da radi, valjda je došlo do nekog sistemskog propusta (mada je doba u kom je delovao poznato po pozitivnoj selekciji i kadrovima), ali to je isto kao da su ribolovca postavili za direktora filhamonije. I eto, borio se čovek kako je znao i umeo, a ruku na srce, niti je znao, niti je umeo... i ugasio jedan od najstarijih enigmatskih čaopisa u Evropi. Bravo,bar je bilo časno. :)
(Ali, ne sekiraj se Miniću za njegov radni odnos, naći će se valjda još neka fotelja, za nosioce takvih prezimena uvek nešto iskrsne ... možda mu sad ovi njegovi daju neki crnogorski časopis, ko zna).

Slavko Bovan је рекао...

Mladene ovaj komentar uopšte nije korektan. I sam sam doživljavao takva regionalna etiketiranja. Ne radi se to tako, nikako. Nije lijepo, a nije ni u skladu sa više propisa (ustava, zakona, dobrih običaja...).

Nezavisno od ovog, treba reći da ovdje nisu bitni ni Vučinić, ni Milunović, ni Bovan, ni XY. Bitan je brend. Mislim da je ovo šteta, a vi mislite šta god hoćete.

Mandrak је рекао...

Ne znam bre Slavko, daj reci ko te i zašto etiketirao pa da razmotrimo. I ja sam kao Srbin iz Srbije vrlo često izložen diskriminaciji u svojoj zemlji zato što sam, jelte, Srbijanac i po meni može da se popiša svaki Rumun, Mađar, ciganin, pa i Crnogorac... a ja ću lepo da ćutim, sve po Ustavu, zakonima i dobrim običajima. :) Ali to ovde nije tema.

Za tu Enigmu je neko morao da se bori, i to na više frontova. G. Vučinić je, da podsetim, odgovorni urednik, što će reći: sva odgovornost za list je na njemu. A kad razmislim o toj činjenici, dobro je i dosad potrajala.

Slavko Bovan је рекао...

"Za tu Enigmu je neko morao da se bori, i to na više frontova. G. Vučinić je, da podsetim, odgovorni urednik, što će reći: sva odgovornost za list je na njemu. A kad razmislim o toj činjenici, dobro je i dosad potrajala".

Ovo napisano je sasvim legitimno napisati. Ono prethodno nije.

Dejan Minić је рекао...

Slavko, potrefio si pravi momenat, zato što si vidovit:)

Naravno da je šteta što se gasi jedan takav list, otud, valjda, i ovi naši komentari.

Vrlo dobro se razumemo, bivši uredniče, govorio sam o kompaniji ˝Novosti˝ koja je deo ove mašinerije zla koja je zadesila naš narad, a koja je bila izdavač ˝Enigme˝. Otud je logično da se u takvom društvu gase i da će se gasiti časopisi o nauci, kulturi, umetnosti, pa i enigmatici.
Moralnu i poslovnu odgovornost sami preispitajte, to me ne interesuje.

Slavko Bovan је рекао...

Da, Dejane, davno smo utvrdili da sam vidovit :)

Slavko Bovan је рекао...

Vidovito predviđam da će se javiti makar jedan izdavač koji bi bio voljan da preuzme izdavanje "Enigme". Jedini je problem kako to sprovesti u praksi (kako raspetljati pravnu proceduru oko preuzimanja izdavaštva).

ROK BAN је рекао...

Tu bi trebao odigrati svoju ulogu i Enigmatski savez Srbije.

Mandrak је рекао...

Večernje novosti nisu osnovači lista. Nema nikakve procedure, barem nema raspetljavanja sa VN, samo treba maknuti "Novosti" iz naslova. Ako su nesposobni da održe list (a takvi se listovi u Evropi stavljaju na liste zaštićenih kulturnih dobara), ako nesposobni urednik baš nigde nije video izlaz, ako džumle smatraju da im Enigma ne donosi očekivani profit, morali bi da je ponude enigmatskom društvu. 1981. su je preuzeli od EK Beograd koji 20 + godina ne postoji, ali valjda postoji ESS (ne pratim, zaista) i valjda u tom savezu postoji neki pravnik mlađi od 100 godina koji bi otišao do Trga Nikole Pašića.

Riza B. је рекао...

To je tuzna vest. Ali mozda neko ce izdati novu verziju ili format opet kasnije, kao Eureku. Je vec mesecima razmislam da sastavim jednu dobru skandinavku za Enigmu, Imao sam jednu ali ispala je vise kao hrvatska skandinavka. Ipak, izgleda da sam zakasnio, kao Bovan.

Nedjeljko Nedić је рекао...

List treba preuzeti netko drugi i itzdavati ga pod nazivom ENIGMA!

Rešad Besničanin је рекао...

Žali Bože truda! Kao stalni saradnik pripremao sam obilje radova za koje je trebalo odvojiti poprilično vremena. Čim je "Enigma" počela izlaziti na većem formatu (ispostavilo se da je to i poslednji broj s nazivom "Novosti enigma") morao sam dosta ukrštenica prilagoditi većem formatu. Kako sam unapred sastavio dosta ukrštenica na starim formatima to je značilo proširivanje za 4 polja vodoravno i ukrštenica i duplerice.
Sve ovo pišem iz jednog razloga. Naime, budući da puno radim i za riječki "Feniks", kako bi sebi olakšao potrudio sam se da unapred sastavim što više meseci za "Enigmu". Tako sam upravo juče kompletirao i oktobarski broj što se tiče mojih stalnih priloga! Drugim rečima, računajući i junski broj sastavio sam i pripremio (što mi je najviše oduzelo vremena) narednih 5 brojeva.
Valjda će se naći neko iz ESS koji neće dozvoliti da "Enigma" propadne.

Riza B. је рекао...

Merhaba, Resade, veliki majstore enigmatike. Ja sam enigmata iz Kosova. Imamo iste inicijale. Moji ujaci (dajovi) su bili iz Novog Pazara. Znaci ja sam polu-bosnjak. Ali nisam bas dobar u bosanskom jeziku. :P Vjerujem da tvoji radovi nisu napravljeni uzalud i da ces ih objaviti pre ili kasnije.

M. Милићевић је рекао...

Босански језик не постоји! Неки воле рећи бошњачки што би било исправније.

ROK BAN је рекао...

MISLIM DA BOSANSKI JEZIK POSTOJI, TO JE SRPSKOHRVATSKA IJEKAVICA, BOŠNJAČKOG JEZIKA NEMA,

Mandrak је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Mandrak је рекао...

Odbor za standardizaciju jezika SANU, na čelu sa Ivanom Klajnom, izdao je zvanično saopštenje o tom fenomenu pre skoro 10 godina. Ukratko, jezik može nositi naziv po narodu koji ga govori, a ne po državi. Tako u BiH (i drugim državama) samo Bošnjacima pripada tzv. "bošnjački jezik", koji u strogo lingvističkom smislu nema karakteristika koje ga čine entitetom. Srbi tamo govore srpski, Hrvati hrvatski, ako ima Eskima - govore eskimski itd.
E, sad, ako bi se u BiH zapatio kritičan broj npr. Venecuelanaca i ako bi usled suživota sa Bošnjacima prepisali njihov model, mogli bi od vlade BiH da traže da se jezik kojim međusobno govore zove "venecuelanski". Na isti način bismo mogli da dobijemo i "kolumbijski", "brazilski", "ekvadorski" i još na stotine "novih" jezika. Ali, vidite, to ne bi moglo ni u Venecueli, ni u Kolumbiji, ni u Ekvadoru (...), samo u BiH.

Анониман је рекао...

A taman mi je bilo krenulo...
Treba po svaku cenu spasiti ENIGMU od gašenja, ako se iole može.

Lozničanin

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.