уторак, 4. октобар 2022.

UKRŠTENICA ZA OCENJIVANJE (2)

Evo još jedne ukrštenice za ocenjivanje. Izvolite! Lepo bi bilo da iznesete svoje mišljenje (pohvale, pokude, ...). Takođe, probajte da pogodite ko je autor.

NAKNADNO - VARIJACIJE

1


3
Danas (4.10.2022.) stigle su tri varijacije na istu temu. Autori su dvojica enigmata (nisu autori izvorne ukrštenice). Prvi je sastavio 1 i 2, a drugi broj 3.
2

4

41 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

EBU – Evropska radiodifuzna unija (skr.), MBAPE – Francuski fudbaler, Kilijan (PSŽ), ABADON – Biblijsko mesto razaranja i ime jednog anđela, OZBORN – Pevač Blek Sabata, Ozi, pravo ime Džon Majkl, PLOVA – Kretanje u jatu mnoštva riba (pokr.).

Slavko Bovan је рекао...

OGADEN (istorijsko ime istočne oblasti Somalije), TOPIR (vrsta slepog miša).

Slavko Bovan је рекао...

Umjesto EBU moglo je Ebe (Sand).

Baš me interesuje da li ćete pogoditi autora.

Анониман је рекао...

Marko Mihaljević? Tonci

Slavko Bovan је рекао...

Brrojimo.
Mihaljević 1 glas

(Kad neko sakupi 10 glasova objaviću ko je autor. Prozvani da se ne oglašavaju. Igramo se!)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Jovan Nedić!

OGADEN, TOPIR, ABADON, kratica EBU, čak 9 dvoslova (jedan u zadnjem stupcu), jednoslov na početku i 4 rijetka slova.

Unatoč bjelini 9 x 5 i sa 48 slova u skupinama, uvrstio bih ju na dno ljestvice.

Slavko Bovan је рекао...

Prvi ostvrt na ukrštenicu.

Glasovi
M. Mihaljević 1
J. Nedić 1

Анониман је рекао...

Radije bih umjesto ZGODAN vidio ZGAŽEN da izbjegnem TOPIR. Bjelina je netrivijalna i pozamašna, sva rijetka slova u njoj su u potpunosti iskorištena i čine okosnicu kombinacije. BEZOBRAZLUK i GLAVOBOLJA su vrijedni pojmovi. Posljednji vodoravni pojam je mogao biti atraktivniji ( na hrvatskom bih stavio ANDRIJIN KRIŽ, ne znam je li to ANDRIJIN KRST u susjedstvu), te zamijenio HLADNJAK s … nečim (ne vidim mrežu na mobitelu, moram pogledati). Jednoslovi i dvoslovi koji su posljedica kombinacije me ne smetaju previše. 8-ica, vidio sam 2 bolja rada do sada (također osmice). Tonci

Анониман је рекао...

Umjesto Hladnjak-bodi, nešto tipa GLAZURA-ROZI ili ELEKTRA-NJOKI

Slavko Bovan је рекао...

Андрејев или Андријин крст чине две линије исте дужине, укрштене у облику ћириличног слова Х и у ствари у основи представља грчки крст окренут за 45°. Назив је добио по апостолу Андреју Првозваном, који је разапет на таквом крсту. Представља распрострањен облик у хералдици и вексилологији. У саобраћају се користи као саобраћајни знак који најављује железничку пругу без рампе, те тражи посебну опрезност приликом преласка исте. Ако постоји више колосека онда се број крстова повећава на број колосека који постоје

Željko Jozić је рекао...

Netko iz dinastije Bovan, a nije Slavko.

Slavko Bovan је рекао...

Glasovi
Marko Mihaljević 1
Jovan Nedić 1
"Neslavko" Bovan 1

Zdravko је рекао...

Moglo bi okomito OLIMPIJA i ZLARIN, tako da se vodoravno dobiju poznate riječi MLADEN I PAPIR.

Slavko Bovan је рекао...

Zdravko, pogodio si prvobitnu ukrštenicu s falinkom. MLADEN i MLADENOVAC ne bi moglo.

Анониман је рекао...

To sam i ja pomislio (možda i autor?), ali MLADEN i MLADENOVAC je malo previše :) Tonci

Zdravko је рекао...

U pravu ste :-) Malo sam se zaletio, odnosno nisam dobro obratio pažnju na ostatak križaljke.

Mandrak је рекао...

Taman sam mislio da se isključim iz priče... ali ovde moram da reknem štogod.

Beli deo uglavnom dobar. To je i glavni adut mreže, ali na ovako sitnim formatima treba imati na umu da belina može da "pojede" ostatak ukrštenice. I ova je pojela sve.

Ič mi se ne sviđaju ova 2 dvoslova u sredini. Bolje da tu ide skraćenica ICN (bar ima ozbiljno značenje). Dakle, odozgo DRVENI nešto, npr. čamac ili čekić, a Abado je svakako bolje rešenje nego Abadon.
Izgled bi onda bio u jedinini i bez po juke bi moglo mnogo lepše da se dovrši. Ukrštenica bi i u levom i u donjem delu bila kvalitetnija.
Ne sviđaju mi se ni "kolaterali".

Nemam pojma ko je autor.

Ako se očekuje i zvanična ocena, ne znam... 5.

Mandrak је рекао...

Da, uspravno je 10, ne 11. Dakle, ne bi moglo ni čamac, ni čekić, ali može most.

Анониман је рекао...

Žarko je autor. Duje

Анониман је рекао...

Da nije Sreten Perić?RankoN

Tonci M је рекао...

Ako nije Marko, mislim da je Nene najbliže pogotku s prezimenjakom, Jovan zna biti "nonšalatantan" sa dvoslovima (sjećam se retka u jednoj njegovoj skandinavki s isključivo dvoslovima!),a voli i razrađivati ideje iz drugih radova, kao što je ovdje BEZOBRAZLUK u drugom retku, preuzet iz jednog od visokoplasiranih pokušaja.
Ipak ostajem pri Marku za sada, na račun ostvarene bjeline, kao i pri mišljenju da je ovo rad oko 3. mjesta. Mislim da je uradak na kojeg se ugleda onaj s pojmom "MALA PREDNOST", a taj je slabiji od ovog, kao i par "nategnutih" radova s vrha tablice. Pogledao sam sada na računalu i vidim da su Željkov i Ejubov uradak oni koje bih plasirao više od ovog.
Što se tiče same ocjene, mislim da je Mladenova kritika na mjestu što se tiče dovršavanja križaljke, prijedlog s izbjegavanjem centralnih dvoslova "drvenarijom" bi bitno poboljšao uradak, kao i kombinacija lijevo s ABADOM. Mislim da je malo podcijenjena kvaliteta bjeline (koja uz dva "LJ" ima i dva lijepo uklopljena "Z", preuzeta iz BEZOBRAZLUKa), ali Mladen je sigurno generalno bliže realnoj ocjeni nego ja u prvom pokušaju. Ipak je ovo negdje između 6 i 7, ali bliže 6, pa neka tako i bude.

Tonci M је рекао...

P.S. Mladenov prijedlog relativno lagano "skida" jedno crno polje i uklanja sve unutrašnje dvoslove (s nečim tipa "ANTIESTROGEN" u zadnjem retku). Odoka, moja mi se prva kombinacija na temu čini suhoparna (jedini zabavan pojam bi bio ŠTIKLICA na mjestu IDIOTIJA), ali sigurno se može bolje.

Slavko Bovan је рекао...

U međuvremenu stigle dvije dorade ove ukrštenice koje će biti objavljene večeras.

Slavko Bovan је рекао...

Jovan Nedić 2
Marko Mihaljević 1
"Neslavko" Bovan 1
Žarko Đokić 1
Sreten perić 1

Belirac је рекао...

Komentar na gornju tabelu. Pjesma Vere Ivković: "mozda jeste, mozda nije
moje srce tajnu krije".

Slavko Bovan је рекао...

AVIOLUKA – zračna luka, aerodrom (Google, višestruke potvrde)
KANELIRATI – praviti paralelne žlebove (Klajn-Šipka)
LOBAR Zariba – fudbalski reprezentativac Južnog Sudana (sr.wikipedia.org)
LOBAR – uzbekistansko žensko ime (FB: Lobar - Adilova, Dalalova, Fozilova, Mamarasulovna, Raximova, Tillayeva, Yunusova...)
MBABANE – glavni grad Svazija
NJIH – njihaj (RMS)
ZGORAC – vrsta vjetra (ER6)

Slavko Bovan је рекао...

Izvor: https://hrcak.srce.hr/file/100447. U izvoru je potvrđen i oblik akacijevac.
Akacijevci su bili pobornici teološke struje koju je zastupao Akacije iz Cezareje, Euzebijev nasljednik na palestinskoj metropolitanskoj stolici. Zastupao je antinicejske stavove, ali umjerene, poput svoga prethodnika, te je bio jedan od glavnih predstavnika euzebijanaca u razdoblju između od 340. pa do Konstancijeve smrti (361.). U vrijeme krize iz 358-359. g., koja je predmetom ovoga članka, zalagao se za stvaranje umjerenog bloka, prema Konstancijevim željama. Plod tih nastojanja je sirmijska Datirana formula, a Akacije će također izvršiti veliki utjecaj na cara koji će prihvatiti akacijevsku doktrinarnu liniju nakon sabora u Seleukiji, premda su bili u manjini (usp. M. SIMONETTI, Acacio di Cesarea, u: Dizionario Patristico e di Antichità Cristiane, I, Genova-Milano, 2006., str. 36.-37.).

Slavko Bovan је рекао...

Drvene noge- pesma Ljubivoja Ršumovića; Ozborn park- naselje u Australiji; Kolaps bend- muzička grupa iz Tuzle.

Slavko Bovan је рекао...

Vrlo bojažljivo pogađate ko je autor. Evo sad imate da pogađate tri imena i prezimena, ali ipak tražimo autora originalne (prve) ukrštenice.

Анониман је рекао...

Nastavljam se igrati: Nove dvije: Jovan. Treća: Mladen. Tonči

Mandrak је рекао...

Ja nisam učestvovao jer otkad je počeo popis ne stižem ni da se obrijem (imam 13 instruktora i 90 popisivača kojima dirigujem).

Ali ako se ne komiram čim pipnem krevet, možda ću napraviti jednu varijaciju.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Male ispravke u broju 2 (Ja sam malo pobrkao kada sam kopirao).

Slavko Bovan је рекао...

Evo i četvrte varijante.

Slavko Bovan је рекао...

Ukrštenicu je sastavio Dragoslav Rosić a varijacije

1. Jovan Nedić
3. Žarko Đokić
3. Jovan Nedić
4. Mladen Marković

Tonci M је рекао...

Pogodih Jovana, čestitke Dragoslavu što je poboljšao svoj rad. Žarko mi je bio drugi izbor nakon Mladena za uradak br. 3, ali inačica "pravog" Mladena mi je na kraju najbolja. Žarko ima fantastičnu prožetost na izlasku iz bjeline niže, ali nauštrb poprilične opskurnosti 10-ki.
Istaknuo bih kako Mladenova verzija lijepo demonstrira kako pojmovi bez suglasničko-samoglasničkih grupa mogu biti itekako vrijedniako su svježi i zanimljivi (SVILOVEZ, VITOROG, SERAFIM). Otklonjeni su unutrašnji dvoslovi, izlazak iz bjeline je odličan s IZGLEDNOST i DRVENI UGALJ, a posljednji vodoravni pojam je bitno poboljšan u odnosu na original.
P.S. kao i uvijek, pojednostavljeno gledanje na neku kategoriju vrednovanja bi neispravno podcijenilo Mladenov rad: SVILOVEZ, VITOROG i SERAFIM nemaju "zvučna" rijetka slova, ali imaju V, G, Z, F koja nisu banalna (u odnosu na, kako ih ja volim zvati, LEPTIR-slova (L,A,S,T,I,N,R,E,P i sl. ;)).

Драгослав Росић је рекао...

zaista je Mladenovo rešewe za uspravni izlaz najbolje, pod uslovom da je postojeći i korektan pojam ABADO. ABado je i meni padalo na pamet kad sam sastavljao, ali nigde nisam našao potvrdu i ne znam šta bi to bilo. Ja bih ovu kombinaciju izmenio tako što bih ZASTAKLJIVANJE ZAMENIO sa RASTEGLJIVOST, ZOVIKA sa ZAVIŠA, SERAFIM sa SKRAMKA, REA sa RKE ( gomile, gužve ), RORK sa BORG, ALMA sa ORAO, KIV koji je pod znakom pitanja sa sa EKV, RUI sa BUI ( jezik skupine kinesko -tibetske porodice ).
U redu je kritikovati, ali ne samo na osnovu prebrojanih dvoslova i jednoslova, kao da je samo to merilo kvaliteta. Nije pravljenje ukrptenica matematika, nego nešto više. Po meni je kvalitet JEZIK koji se koristi a ne mnoštvo stranih izraza, koji su obično potpuno nepoznati. Strani izrazi DA kada je potrebno završiti neku dobru kombinaciju, a ne iz čista mira. U redu, svako ima različite poglede i po tome se svi mi razlikujemo. Pozdrav svima!
Dragoslav Rosić

Mandrak је рекао...

Ne mogu da verujem da postoji neko ko se enigmatikom bavi 50 godina, a pita se da li postoji ABADO (italijanski dirigent, Klaudio). To je kao da neko ceo život uči decu da saberu 2 i 2, pa ga još i plaćaju za to, ali dok pregledava pismenu vežbu stavlja napomenu "rešenje je tačno samo ukoliko je 2 + 2 stvarno 4."
A staviti pod znak pitanja KIV je otprilike kao kad bi dementni, a ionako priučeni preparandista, iznenada počeo da se pita da li u matematici postoji npr. skup.

Bilo je, zapravo, vrlo zabavno pročitati kako bi neko ko je večiti naivac izmenio jednu profesionalnu kombinaciju, koja je i nastala izmenom njegovog amaterskog uratka. :)

Inače, slažem se sa Tončijem. :)

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Tonci M је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Tonci M је рекао...

Pitam se što pokojni maestro misli o tome da je više od desetljeća predmetom polemika balkanske enigmatike, s jednim ili dva B:
https://enigmagika.blogspot.com/2014/04/srebrni-kvisko.html

T.
*skoro čitavo desetljeće, sad vidim da je ovo bila 2014.-ta :)