четвртак, 21. септембар 2023.

ROĐENDAN SAVEZA

ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА ЕНИГМАТСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ
Пре 38 година основан је Енигматски савез Србије. Тачније, 21. септембра 1985. године у Ваљеву је, за време 17. Сусрета заго-нетача Југославије (СЗОЈ), одржана Оснивачка скупштина Ениг-матског савеза Србије. Енигматски савез Србије је основан као друштвена организација у циљу ширења и популаризације "десете уметности" енигматике, као и подстицања развијања и координације рада енигматских друштава, клубова, удружења и секција.
Оснивачи Енигматског савеза Србије били су: Енигматски клуб "Београд", Енигматско друштво "Загонетка" (Београд), Ваљевски енигматски клуб "Бранковина", Енигматски клуб "Гњилане", Ениг-матски клуб "Бор" и Енигматска секција РКУД "Вислоза" (Лозница).
Прво Председништво Енигматског савеза Србије чинили су: Бранко ПОЛИЋ (ВЕК "Бранковина"),  Бошко ПЕТРОВИЋ (ЕК "Загонетка"),  Крста ИВАНОВ (ЕК "Бор"), Зијадин ХАСАНИ (ЕК "Гњилане"),  Стеван МАРЕКОВИЋ (ЕК "Београд") и Ђока ЛАЗИЋ (РКУД "Вискоза"). Документи који су усвојени на Оснивачкој скупштини су: Самоуправни споразум о удруживању у Енигматски савез Србије и Статут Енигматског савеза Србије. 
Прво седиште ЕСС било је у Ваљеву, да би од 20. фебруара 1988. године оно премештено у Београд. Седиште ЕСС било је и у Нишу, Новом Саду, Крагујевцу и Сомбору а данас је у Пећинцима (зависно одакле је био председник). Председници ЕСС-а су били: Бранко ПОЛИЋ (1985-1991 и 1995-2000), Јован ВУКОВИЋ (1991-1995), Никола ПОПОВИЋ (2000-2001), Миле ЈАНКОВИЋ (2001-2004), Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ (2004-2013), Милорад ЖИВАНИЋ (2013-2015), Александар ЈАНКОВИЋ (2015-2017), Жељко ДИМОВИЋ (2017-2021) и Владимир ШАРИЋ од 2021. г.
На годишњој Скупштини ЕСС-а у Вршцу, 11. октобра 2009. г.одине одлучено је да Дан енигмата Србије буде 21. фебруар јер је на тај дан 1820. године био црквени празник Загонетна субота, а те године је Димитрије ДАВИДОВИЋ у Бечу објавио алманах "ЗАБАВНИК" са 22 класичне загонетке непознатог аутора.
Етички кодекс ЕСС-а је усвојен 1. фебруара 2006. године а Правилник о такмичењима ЕСС је усвојен 22. августа 2015. године.
До сада је одржано 22 Сусрета енигмата Србије на којима су организована појединачна и екипна првенства Србије у решавању загонетака и ребуса и састављању анаграма и загонетака а повремено и друга такмичења (квизовка, судоку, шах...).
На Сусретима енигмата Србије се додељују награде и признања учесницима у пехарима, медаљама, повељама, плакетама, захвалницама, дипломама и наградама у предметима као и заслужним енигматима за дугогодишњи рад и организацијама које су помогле Сусрете.
В. Шарић

9 коментара:

Aljoša Vuković је рекао...

Sretan rođendan!

Slavko Bovan је рекао...

Da, mogli bismo sami sebi čestitati ovaj važan datum. Čestitam!

Бранислав Никић је рекао...

ЧЕСТИТАМ СВИМ ЕНИГМАТСКИМ КЛУБОВИМА И СВИМ ПОЈЕДИНЦИМА!!!

N. Petkovski је рекао...

PRIDRUŽUJEM SE ČESTITKAMA!
ПРИДРУЖУЈЕМ СЕ ЧЕСТИТКАМА!

Luka је рекао...

U ime članstva splitskog Boživrana čestitke svim srpakim enigmatima.

PS. SZOJ u Valjevu '85, je bilo moje prvo druženje i čavrljanje s vrhunskim zagonetačima, koje traje sve do današnjih dana.

Zdenko је рекао...

Čestitka i iz Karlovca.

Krsta је рекао...

Pridružujem se čestitkama, iako malo kasnim. Napisu koji nas vraća u neka lepa enigmatska vremena, dodao bih da je za prvog sekretara ESS izabran pok. Žarko Pešić (EK "Bor").

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Анониман је рекао...


Енигматски савез Србије је асоцијација која окупља 9 клубова, секција, удружења и друштва и појединачне чланове а укупан број је 93 члана.

Захваљујемо свима који су честитали рођендан и сетили се ЕСС-а.

Председник ЕСС
Владимир Шарић