недеља, 17. септембар 2023.

SA INTERNETA


ENIGMATA IZ BANATSKOG DVORA
Enigmatika je veština sastavljanja i rešavanja zagonetki, ukrštenih reči, anagrama, rebusa sastavljenih od slova, reči, brojeva i slika. Enigmatika je označena kao deseta umetnost.
Milan Vuković iz Banatskog Dvora rođen je u Sarajevu, a od 1990 godine se bavi enigmatikom.
Etimolozi kažu da je izraz skovan još u staroj Grčkoj od reči aínigmόs u značenju zagonetka, zagonetan govor. Tako da se pojam enigmatika određuje kao veština u sastavljanju i rešavanju zagonetaka.
Milan je svoj prvi rad objavio davne 1990 godine u poznatom sarajevskom časopisu Orbis.
Od 2000 njegove ukrštenice su izlazile u enigmatskom časopisu Sezam koji su pokrenuli sarajevski ljubitelji enigmatike.
"Enigmatika je vrlo zahtevna veština, pa se zbog toga njome bave vrlo obrazovani pojedinci, ali ima i nas 'običnih' zaljubljenika“, kaže Milan za Info Centar i dodaje da je internet uticao na gašenje nekih enigmatskih časopisa, ali da je pandemija koronavirusa vratila ljude starim navikama ispunjavanja ukrštenih reči, što je podiglo prodaju enigmatskih izdanja".
Milan je do danas objavio preko 10000 enigmatskih radova, križaljki, anagrama, rebusa.
Radio je za crnogorski časopis Pobjeda kao i za časopise Astro skandi, Đerdan,Tešanj u kom je i bio urednik. Sredinom septembra enigmatski klub „Kikinda“, po deveti put, raspisuje tradicionalni sastavljački konkurs „Enigmatski Dani ludaje“ a svoje zagonetke predstaviće i Milan Vuković kome želimo sreću na ovom poznatom enigmatskom okupljanju.

 (Izvor: Info Centar Žitište)

1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Samo neka se piše o enigmatici.