понедељак, 23. октобар 2023.

MARKOVA KRIŽALJKA


Ovo je često pominjanja UHATA LISICA Marka Mihaljevića koja je završila sa nula bodova.
 

5 коментара:

Анониман је рекао...

Predlažem Marku da ovu križaljku pošalje u Feniks, baš me zanima kako će prosuditi današnji urednik/ci. Radoja mi je objasnio da uhata lisica ne ide jer je zapisano dugouha lisica. Dali to znači da ide ćorava lisica jer nije zapisana slijepa lisica? Sve ostalo u ovom radu je vrhunsko plus Vjeko Hudolin u bjelini oko križanja gdje je i trebalo početi kombiniranje. I jedan bod manje bio bi prevelika kazna. Pero

Mandrak је рекао...

Čak i ukoliko je ustanovljeno da je uhata lisica van standarda (a da bi žiri to utvrdio, morao bi da konsultuje neke relevantne ćitape o hrvatskoj fauni, ne samo HJP), mislim da nije fer diskvalifikovati rad.
Prvo, uhat je pridev koji 100 % pripada hvatskom jeziku (u nas se veli ušat) i samim tim može postojati i lisica koja je, jelte, uhata, makar to ne bio zvanični naziv.
I sad, ako uzmemo sintagmu kao nezvaničnu, ona nije ni bolja, ni gora od drugih slobodnih sintagmi koje nisu zabeležene na HJP, a prošle su ispod radara.

Belina, kao očigledni adut rada, ni sa lisicom, ni bez nje nema veliki domet, ali nije ni za bacanje, naročito uz svest o tome da sadrži oba tematska pojma, koji su pride bili fiksirani. Uz to, može se shvatiti i kao svojevrsni nekrolog Hudolinu.

Ostatak mreže je, inače, lepo popunjen.

Aljoša Vuković је рекао...

Ja se svakoj križaljci divim pa tako i ovoj.

Анониман је рекао...

A pjesnici su čuđenje u svijetu. Pero

ANTUN GOLUBIĆ је рекао...

U ovoj inače izvrsnoj križaljci Marko je previdio da je UHATA LISICA ispravan naziv, ali u slovenskom jeziku