четвртак, 26. октобар 2023.

NOSTALGIJA (1888)

Vjesnikov kviz 155, 25.01.1978.

Prilog: Jovan Nedić

6 коментара:

Анониман је рекао...

Nauen, grad iz kviza po nečemu poznat. Autor nije potpisan. Poočim u ono vrijeme nije imao množinu? Fokstrot (ima, ima) bi popravili kombinatorika. Pero

Belirac је рекао...

Na susjednoj stranici bio je kupon za glasanje u anagramističkom natječaju na temu: "Potrebna je enigmatska nadarenost i rad". Kako sam taj kupon svojevremeno izrezao, talijanka na 43. stranici ostala je oštećena, zapravo oštećen je njezin opis, a ne vidi se ni potpis. Probao sam ovih dana križaljku riješiti bez nedostajućih opisa, a to mi je i uspjelo.

Belirac је рекао...

Poočim je imao množinu, a crno polje preko množinskog "i" moja je greška. To sam primijetio već pri rješavanju, ali crno polje više nisam mogao izbrisati. Nakon skeniranja zaboravio sam to ispraviti.

Belirac је рекао...

U to vrijeme (1978. godine) u talijankama se nisu opisivali jednoslovi, što je znatno otežavalo rješavanje, naročito ako se crna polja zacrnjuju na moj način.
Osim toga, ako kroz izolirano polje prolazi nepoznat pojam (kao što je Nauen), onda je tatak jednoslov nerješiv.

Mandrak је рекао...

A jel postojao u tim novinama neki profesionalni kasapin koji bez odobrenja autora menja sve što jeste i što nije za promenu? Nije, a? Kad je to uvedeno?

Elem, taj NAUEN je ovde potpuno nepotreban. Tu su lepo mogli da idu naumi i dole igrač.

Belirac је рекао...

To je i bio jedan od razloga zašto sam skenirao baš tu križaljku, da se uvidi da je taj pojam - nepotreban. Pri rješavanju nisam bez provjere znao koje mu je drugo slovo. Pomišljao sam da je to "e", vodeći se njemačkom riječju "neu" (nov).