петак, 5. јануар 2024.

ANAGRAMIRANJE (7424)

2 коментара:

Анониман је рекао...

ZORAN RADISAVLJEVIĆ
IVAN ANDONOV
SOFIJA NECIN
MILAN MILIN

Goce Pavlov

Slavko Bovan је рекао...

Tekst iz 2010. godine:
In memoriam: Milan Milin (1954-2010)

Tvoja iskra i plam

Prošli petak biće zapamćen kao tužan dan za enigmatiku na srpsko-hrvatskom (da ne kažemo i na bošnjačkom i crnogorskom) jeziku. Tog je dana u Srbobranu, nakon duge i teške bolesti, u 56. godini života i u naponu enigmatske snage, preminuo profesor matematike Milan Milin, jedan od najboljih anagramista svih vremena na gore spomenutim jezicima i na našim prostorima. U ovom tužnom trenutku teško je objasniti što je Milin značio u svijetu enigmatike. Bio je izuzetan sastavljač tzv. "sitnih" zagonetaka, anagrama i rebusa u prvom redu. Njegovim kolegama i poštovaocima preostaje da skupe sve njegove radove, rasute po enigmatskim listovima u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, da ih valorizuju i sačuvaju za generacije koje dolaze.

Rođen je u Adi 1954. godine. Osnovnu školu i prvi razred gimnazije završio je u Srbobranu, a ostale razrede u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Radio je u srednjim školama u Vrbasu, Žablju, Lovćencu, Lajkovcu, Srbobranu, Odžacima i Somboru. Učesnik je mnogobrojnih radnih akcija, a jedan od hobija bila mu je i vožnja biciklom. Ljetne raspuste u mlađim godinama provodio je na biciklu, proputovavši više puta bivšu SFRJ i dijelove tada susjednih zemalja.

Prvi enigmatski rad (rebus) objavio je početkom osamdesetih godina 20. vijeka u zagrebačkom "Vjesnikovom kvizu". Najviše je sastavljao anagrame i rebuse, koji su mu bili specijalnost, zatim piramide i klinove, a bavio se i drugim vrstama zagonetaka, osim križaljkama.

Bio je član somborskog Enigmatskog društva "Dr Đorđe Natošević" od osnivanja 1988. godine. Učestvovao je na nekoliko jugoslovenskih susreta enigmata, na svim enigmatskim kolonijama u Somboru (čak i na ovogodišnjoj kad je već vodio borbu s teškom bolešću), na susretima enigmata Srbije, kao i na većem broju sastavljačkih i rješavačkih konkursa, osvajajući uvijek visoke plasmane.

Svako ko je poznavao Milana Milina pamtiće lijepe trenutke provedene s njim. On sam, svojim životom i izgledom, bio je svojevrsna enigma, veoma duhovit i oštrouman čovjek. Prerano je, nažalost, otišao da anagramira "nebeske njive".

Evo na kraju i nekoliko Milinovih maestralnih anagrama, od kojih smo anagram TVOJA ISKRA I PLAM (olimpijska vatra!) izabrali za naslov ovog teksta jer će Milinova iskra i plam zauvijek ostati kao najveći biser naše enigmatike:

RAT SA TOLIKO VELIKIH NACIJA (antihitlerovska koalicija)
NAKARADNO BLISKI (balkanski narodi)
GRANICE NOVIH SEOBA (Bosna i Hercegovina)
PENDREKOM KROTE MASE (demokratske promene)
POJAM SI NEDAĆE (deponija smeća)
TAKO TRETIRA LUDA PARTIJA (diktatura proletarijata)
EVO PITAŠE NACIJE I ODE SFRJ (federacija više ne postoji)
SLIJEDIMO POMIRENE GRKE (moderne olimpijske igre)
OVO RUSKA LEKCIJA OBRTA (Oktobarska revolucija)
KANDA SI MI ZA PET (pismeni zadatak)
PLANIRAMO KRASTI (porast kriminala)
FRONT TI STVORIO PARE (ratno profiterstvo)
BAŠ TAJ NAS MIRI! (Satiš Nambijar, komandant Unprofora tokom rata u Hrvatskoj)
I NASTADE NEVOLJA ZA PLOVKE (sezona lova na divlje patke)
AMERI, ZORT! (terorizam)

J. Nedić