петак, 5. јануар 2024.

BORIS U "KVIZORAMI"


5 коментара:

IlijaO је рекао...

Dvoslov NK!

Slavko Bovan је рекао...

http://enigmatikatio.blogspot.com/2014/01/dvoslovi.html

Tekst i komentari.

Boris је рекао...

Ilija, ako smatraš da je to nedostatak onda "nemam komentara"!
Pozdrav

IlijaO је рекао...

Nisam mislio na nedostatak, pominjem samo zbog znatiželjnih i svih onih koji su protiv! I još jedna pozitivna stvar: valjda sam je onda- pročitao, i vodoravno i okomito!

Hajro је рекао...

Možemo mi pojedinačno ili grupno odlučiti da ne vidimo vrlo očigledne stvari, ne prihvatamo logične argumente, prihvatamo kojekakva etiketiranja i sve tako u skladu sa motivima (takav zaključak se nameće) koji nemaju previše veze sa zanatom, praksom i teorijom. Realnost ostaje takva kakva jeste.

Da li se nešto promijenilo od ove diskusije prije 10 godina? Možda i jeste, ako pogledamo bušmane sa SOZAH-a zapazićemo značajan broj radova bez dvoslova i jednoslova u sredini, uključujući i prvoplasirani.

Organizatori natjecanja propuštaju navesti konkretne kriterije vrednovanja (kriju se iza famozne formulacije "u skladu sa važećim ..."), članovi žirija propuštaju obrazložiti svoje odluke (teško da im se može zamjeriti, u našem kontekstu žiriranje je čist mazohizam), komentiranje je odavno postalo besmisleno. Samoproglasili smo se za umjetnike, udijelili smo sami sebi blagodati internetskih bespuća, bezbrojne opskurne pojmove, obaranje kriterija prihvatljivosti sintagmi, zaboravili na rješavača, ljepotu jezika, dobro enigmatike u koju se kao zaklinjeme, zatvorili se u naš krug u kome se uzajamno tapšamo pa se evo i pravdamo, gotovo ispričavamo, za mali komentar. Evo se i ja ne osjećam komotnim što napisah ovo gore (napisah jer se osjetih prozvanim), o upitnoj smislenosti ikakvog pisanja da i ne govorim.

O ovoj recikliranoj temi "da li su dvoslovi i jednoslovi u sredini mana ili ne" nemam šta dodati na moj komentar iz 2014-e. Različitost u zanatskim stavovima i praksi je poželjna. Srdačan pozdrav svima.