понедељак, 22. април 2024.

NOSTALGIJA (2038)

Džepna križaljka br. 1252 (07.04.1976.) str. 12
 Prilog: Gojko Mandić

3 коментара:

N. Petkovski је рекао...

25. vodoravno je: GIG, a 26. uspravno je: GARD. Samo ne znam zašto je Ćavar išao sa opisom da je GARD departman u Francuskoj (nepoznati pojam), kad je komotno mogao da napiše da je to odbrambeni stav u boksu (poznati pojam).

Komentar i za onoga ko je rešavao ukrštenicu: pod 11. uspravno, treba SKRAĐANIN (kao BEOGRAD - BEOGRAĐANIN, OHRID - OHRIĐANIN)

Анониман је рекао...

Ćavar nije nikad opisivao križaljke, a u Džepnoj je to radio slavni Kancelarić. Departman Gard nije nepoznat pojam već je, onako, više kvizaški. I na kraju, gard je ustvari osnovni boksački i ne samo boksački stav, a ne isključivo obrambeni. Pero

N. Petkovski је рекао...

Potpuno se slažem da GARD nije SAMO odbrambeni stav u boksu (iako ga tako najčešče piše u četveroslovnim enigmatskim rečnicima) i da je osnovni stav u borilačkim sportovima(boksu, rvanju,mačevanju ...). U svojoj dugoj enigmatskoj karijeri kad sam rešavao tuđe radove ja sam UVEK nailazio na taj kratak i jasan opis: "odbranbeni stav u boksu" i nikako drugačije, pa sam i ja tako opisivao tu reč u mojim radovima. No, svejedno, nije nikakav greh opisati ga i tako. Ali, se ne slažem da apartman GARD nije nepoznati pojam. Koliko od nas enigmata zna za ovaj departman ako ga ne potraži u rečnicima ili na internetu? Meni nije bio dosad poznat. Uostalom, osnovni stav u enigmatici je lakša REŠIVOST enigmatskih radova, pa zato opis reči GARD kao stav u borilačkim sportovima je itekako imperativno na prvom mestu, a naročito što se ukršta sa GIG - vrsta sportskog čamca, koji takođe nije baš opšte poznat pojam široj rešavačkoj publici. U enigmatici je nedostatak ako se ukrštaju dve manje poznate reči i to svaki autor, a naročito istaknuti enigmata će izbegavati. Ja sam slučajno znao za GIG iz ranijeg enigmatskog iskustva, ali to ne zna svako, a za GARD da je neki francuski departman ja se pridružujem širem krugu rešavača koji ne znaju za tu reč. Tu je autor (ili opisivač pojmova) MORAO ići sa puno lakšim i opšte poznatim opisom. Baš u hrvatskim enigmatskim časopisima autor i uredništvo olakšavaju rešavanje čitaocima navodeći (najčešće) anagramno rešenje težeg i nepoznatijeg pojma za rešavanje.

Uostalom, eto i onaj ko je rešavao ovu ukrštenicu je naišao na taj problem - ukrštanje dve (očito za njega u tom trenutku) manje poznate reči: GIG i GARD.