среда, 26. децембар 2012.

NOSTALGIJA (2)

Početak rada ovog bloga, osim nekoliko puta pomenutih dobrih stvari,  ima još jednu važnu misiju. Prisustvo na globajnoj mreži (uz mnogobrojne opasnosti koje vrebaju) garantuje i brzo upoznavanje celog sveta sa tvojim postojanjem. Svemoćni pretraživači (za koje pojedine kolege kazaše da ih još nisu savladali do kraja!) pomažu ljdima da te lako pronađu. 
Danas (iznenada, u sred važnog posla koji mi je odmah postao nevažan) obradova poziv iz Zagreba. Javlja mi se Petar Grubišić (danas novinar Večernjeg lista) koji je imao člansku kartu broj 2  Enigmatskog kluba "Ero" (Pitate li se ko je imao člansku partu broj 1?). Reče mi da je na mene "nabasao" preko ovog bloga.
Isto tako, javio mi se i Nebojša Nadaždin, još jedan od članova osnivača koji sada živi u SAD.
Zbog svega toga, evo i vanredne (i neobične) "Nostalgije". Prenosim "Eroteku" broj 19, objavljenu 31.08.2010. na Cryprtomanovom blogu.
(Imam i sliku sa osnivačke skupštine, ali za sada može poslužiti ova sa druženja hercegovačkih enigmata u avgustu 2011.godine. Na slici su Mariofil Soldo, Željko Marinović i još jedan)



19. EK “Ero”, 31.08.10.
Već sam pripomenuo da sam sa Petrom Grubišićem iz Gruda od marta 1984. godine krenuo u akciju okupljanja hercegovačkih enigmata. Pisao sam pisma (jedan kolega iz Beograda to pismo i danas čuva ), objavljivao pozive u listovima, a bilo je i kućnih posjeta.
I, na kraju, Osnivačka skupština održana je na Pravnom fakultetu u Mostaru 14.jula. Ime sam ja nadjenuo, a osnivači Enigmatskog kluba "Ero" su:

Enigmati sastavljači:
Zvonimir Azinović iz Jajca
Slavko Bovan sa Bune
Zdenko Ćavar iz Lištice (danas Široki Brijeg)
Mariofil Soldo iz Lištice (Š.Brijeg)
Nevenko Soldo iz Lištice (Š.Brijeg)
Nadžida Hadžimahmutović iz Mostara
Tomislav Pejić iz Zagreba
Frano Vukoja iz Lištice (Š.Brijeg)
Petar Grubišić iz Gruda

Rješavači i ljubitelji enigmatike:
Miloš Mijailović iz Mostara
Nebojša Nadaždin iz Mostara
Ernadin Vejzović iz Mostara
Mira Bovan iz Sarajeva
Vlado Iličić iz Gruda
Čedomir Dragović iz Nevesinja
Miljenko Pezer iz Gruda
Ivan Grubišić iz Gruda
Blago Marijanovic Bukal iz Gruda
Dragan Luketa iz Nevesinja
Joško Pehar iz Čapljine.

Osnivačkoj skupštini prisustvovao je i Stjepan Horvat, urednik "Čvora" iz Bjelovara.
U Statutu je stajalo da "Ero" okuplja enigmate i ljubitelje enigmatike sa područja Hercegovine, što se iz popisa osnivača i vidi. Kasnije se priključilo još dvadesetak članova.
Za predsjednika kluba izabran je Zdenko Ćavar, a za sekretara Slavko Bovan.
Taj dan održano je i prvo takmičenje. Između 16 takmičara najbolji je bio Marofil Soldo, drugi je bio Blago Marijanović Bukal, treći Dragan Luketa, a četvrti Vlado Iličić.
Dok sam pisao ovu epizodu, oteo mi se jedan nostalgični uzdah. Eh, što je to bilo lijepo druženje. U taj klub sam ulagao svu svoju energiju, ali zauzvrat sam dobio mnoge tenutake koje vrijedi sjetiti se.

2 коментара:

Belirac је рекао...

Mariofil Soldo:

http://www.sirokibrig.com/sirokibrig.com.opsirnije.asp?ID=3494

Slavko Bovan је рекао...

Pouzdano znam da ovaj blog redovno posjećuju neki od članova-osnivača (najmanje 6), ali i još neki sa članskim kartama koje su kasnije evidentirane.