уторак, 11. јул 2017.

BABIĆ + NEDIĆ = 10X7

Super Feniks 88, 29.06.2017.
(Prilog: Jovan Nedić)

16 коментара:

IlijaO је рекао...

14 DESETKI ( od 25 mogućih)!!!!

Belirac је рекао...

I za iskusne rješavače ovo je prilično teška križaljka, pogotovo što je opisima npr. etnika i nekih pojmova (Balaž, Pivare) rješavanje još i otežano. I uz teže odgonetke, vjerovatno će rijetko koji rješavač riješiti baš sva polja.

Анониман је рекао...

A koje je to slovo neodgonetljivo? Od iskusnih rješavača bolji su dobri rješavači. A što se tiče nepoznatih etnika oni u Feniksu nisu dobrodošli a u svoje križaljke krcaju ih samo dva Nedića (nije Ranko)i još jedan dragi suradnik. Ne napadajte mi Rajka jer je on sigurno najbolji opisivač i urednik križaljki u regionu... Pero

Belirac је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Belirac је рекао...

Svaka čast uredniku Rajku i "Feniksu", ali zašto jedno ovakvo bezazleno mišljenje smatrati napadom? Ja sam križaljku rješavao bez priručnika, a u teže odgonetke gledao sam tek kad nešto nisam mogao riješiti iz glave...
Olakotna okolnost bila mi je i u tome što sam pomogao Nedjeljku pronaći opis za etnik Priločanin. Do tada nisam znao da se Prelog lokalno zove Prilok, iako u Prelogu živi moja sestra.

Belirac је рекао...

Prethodni komentar obrisao sam zbog sitne greške u kucanju, a ne iz nekih drugih razloga...

Анониман је рекао...

Križaljku sam riješio bez problema,inače za ovakve bjeline Branko Lipanović bi rekao da se po njima može igrati nogomet.Čestitka autorima.RankoN

Tonci M је рекао...

Već sam pohvalio Nedjeljka na njegovom blogu za bjelinu, pa ću ovdje istaknuti da mi se jako sviđa raspored crnih polja u recima od 16 do 25.

Slavko Bovan је рекао...

Hajde malo fajta i među enigmatima u Hrvatskoj! (Dosta je bilo da se fajtamo mi s ove strane Drine i Dunava). :)))

Šalu na stranu, mislim da je vrlo korisno svaka razmijena mišljenja. Pero, slažem se da ne treba "napadati" Rajka R. jer i ja mislim da Feniks ima odlične opise, ali ne treba napadati ni Jovana samo zato što često (možda prečesto) staje u odbranu običnih rješavača. To što je Jovan ovo popunio, skenirao i poslao za objavu govori da on smatra da ovo zaslužuje POHVALU.

Evo i ja ću malo da "dosolim" na račun uredništva. (Namigujem). Ovo je moralo da se objavi kao klasična križaljka a ne kao talijanka. Znam, znam...to je tako predviđeno u listu, ali eto, rekoh!

Анониман је рекао...

Bravo za obojicu autora.
Ali..., mada je gramaticki moguce da se stanovnik Kistanja zove Kistanjanin, on se u lokalu zove samo Kistanjac (kao Vranje - Vranjanac).
Inace, Kistanje uvek cini problem jer mnogo sta ne odgovara gramatickim pravilima. U lokalu se uvek kaze "idem u Kistanje, bio sam u Kistanjama" mada se svojevremeno, tokom neke partizanske proslave, u svim novinama pojavilo da je proslava odrzana u Kistanju (opet kao u Vranju), a ne u Kistanjama. Meni je to tada bilo jako rogobatno i cudno.
Poz.
Dinko

Mandrak је рекао...

Ja donekle delim mišljenje sa dragim Perom, a odnekle mislim sasvim suprotno. Sad ću da objasnim (baš sam nedavno razmišljao o trorogoj temi: opisi, težina sastava, etnici).

Prvo, meni ova križaljka izgleda sasvim rešivo (svaka čast autorima, kako za glavnu kombinaciju, tako i za ostatak mreže), i ništa ne bih menjao. Recimo, 5 od 7 vodoravnih pojmova velike beline prosečan rešavač može da upiše iz prve tj. da popuni mehanički.

Drugo, kapiram da su nepoznati etnici nepoželjni. Budući da slutim da sam ja onaj treći dragi suradnik (otkud mi ta sumnja biće jasnije u narednom pasusu), mislim da je problem u tome što ne kapiram šta je to nepoznati etnik. Na primer, stanovnik Rige (gl. grada Letonije/Latvije) može biti samo Rižanin. To što je nama bliže i običnije zvuči Parižanin i Irižanin, valjda ne znači da je Rižanin nepoželjan (nikad nisam upotrebio, ali to mi je prvo palo na pamet)?! Ili npr. Omišanin deluje toliko blisko rešavačima da uopšte ne moraju da znaju gde je Omiš da bi automatski dali ispravnu odgonetku, ali postoji xyz većih mesta čiji žitelji nisu enigmatski popularni zbog komplikovanije strukture - a svakako postoje (jer ako u nekom mestu ima živih ljudi, onda moraju postojati i etnici). Svi znaju koliko su u križaljkama popularni IČIĆI. Žitelj Ičića je, jašta, Ičićanin, i tu nema problema jer je to milion puta viđeno. Samim tim, ne radi se o nepoznatom etniku. Ali, ako čovek sam izvede nešto slično od nekog sličnog toponimčića - to bi moglo da bude pod znakom pitanja, u zavisnosti od stava urednika. Uz sve to, stanovnici nekih mesta sebe nazivaju neknjiževno (naravno, govorim o jezičkom području koje enigmatski list zahvata), pa ukoliko se to može saznati, ne znam zašto takve reči ne bi mogle da budu građa enigmatskih sastava. U Feniksu sam, tako, saznao da su žitelji Ike Ikari (a to je u enigmatskom smislu vrlo dragoceno).

E, tako sam nedavno prvi put u životu pravio malu križaljku za treću stranu u Feniksu, izvukao nekakvu naizgled atraktivnu kombinaciju i pojam ILIRIČANIN opisao kao "žitelj drevnog Ilirika". Nisam ga izmislio, zabeležen je u r. Sanu i raznoraznim istorijskim knjigama, ali nije baš često rabljen. I onda je u prošlom broju objavljena križaljka sa mojim potpisom, a u njoj je od svih mojih pojmova ostao samo prvi vodoravni (uprošćeno: kao da sam poslao praznu mrežu sa 1 pojmom, a neko je popunio umesto mene). I pokušavajući da utvrdim šta je tu moglo toliko da zasmeta uredniku da bi obrisao sve što sam ja 3 sata sastavljao i da umesto toga napravi duplo težu, a zanatsku duplo naivniju glavnu kombinaciju, došao sam do zaključka da je ključni problem bio "Iliričanin", a da je lančano izmenjeno sve ostalo.
(Napomena: Ovo nije žalba. Štaviše, ako Rajko želi, ja odsad mogu da mu šaljem samo prazne mreže, pa neka ih popunjava u moje ime, jer nemam ništa protiv da mi neko drugi zaradi honorar).

Belirac је рекао...

Izgleda da sam isprovocirao zanimljivu raspravu. Skrećem pažnju da ja nisam spominjao nepoznate etnike, nego sam samo napomenuo da je načinom na koji su oni opisani otežano rješavanje.

Stvarno je teže doći do rješenja ako je opis "stanovnik mjesta jugozapadno od Knina", nego ako je opis npr. stanovnik Kistanja.

Belirac је рекао...

Dinko piše da se lokalno stanovnik Kistanja zove samo Kistanjac. U "Hrvatskom enciklopedijskom rječniku" (2002, 2004) piše da je stanovnik Kistanja Kistanjanin, a stanovnica je - Kistanjka!?!

U RSANU nema ni Kistanja, a ni etnika, dok RJAZU bilježi Kistanje, ali ne i etnike.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Vodoravni pojmovi u križaljci rješivi su, jer da nisu križaljka ne bi bila objavljena.
Gornji dio križaljke iznad bjeline je posve izmijenjen, a ja na to ne mogu utjecati. Rješiv je i ovako, ali je bio rješiv i u mojoj kombinaciji.
Slavko, u Feniksu u križaljke 10 x 25 redovito talijanke.
Hvala na čestitkama u ime nas dvojice.

Анониман је рекао...

U Feniksu je zabranjeno etnike opisivati na način koji Jovan sugerira. To sam u više navrata pisao (čak i na blogovima), jer od urednika a i od rješavača tražimo više.
Ova križaljka je u gornjem djelu imala još neke teške odgonetke što bi bilo više od pet-šest dozvoljenih, pa ju je zato Rajko preuredio da nebi bila vraćena autoru i vjerojatno poslana u Kvizoramu.
Ako se nešto nalazi u požutjelom SANU, ne znači da ide u riječki Feniks.
Sve vas volim i molim da nas više ne razvlačite. Ima još sjajnih enigmatskih magazina pa ih "reklamirajte".
Pero

Анониман је рекао...

Što reče jednom blogogazda "Veži konja gde ti gazda kaže".

Svaka redakcija iliti uredništvo ima neka svoja pravila sastavljanja (i opisivanja), a na saradnicima je da se tome prilagode ili odustanu od saradnje. Velika je verovatnoća da bi pet enigmatskih časopisa jedan isti pojam opisali na pet različitih ili sličnih načina, što je opet njihovo pravo i tu nema ljutnje.

Takođe, je isto i u pogledu izmena nekih reči u radu ili pojedinih delova sastava, svaka redakcija ima svoju "politiku", sviđalo se to nama ili ne.

Čestitam dvojcu Babić/Nedić na impozantnoj belini, uz napomenu da srpska enigmatika ima tri (možda i četiri?) ovakve beline.

Lozničanin