субота, 22. јул 2017.

PIRAMIDA

1.Oznaka za litar, 2. Ime glumca Marvina, 3. Figura, 4. Ekser, 5. Ime glumca Farela, 6. Autor romana "Hobit", "Gospodar prstenova"(Džon Ronald Ruel), 7. Jedna od karakteristika rokoko stila (4-3), 8. Jedinica mase(kt), 9. Mali račun (4-5), 10. Izgrađena ili izvajana od jednog komada kamena (prid.), 11. Autohtonost, izvornost, 12. Način uređivanja hem.elem. na osnovu sl. karakteristika (npr. prema elektronskoj konfiguraciji) (6-6), 13. Nepomišljenost, brzopletost.

Autor: Snežana Stamenković Jovanović

13 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovo neće niko ni da pokuša?

IlijaO је рекао...

Eto:
L
LI
LIK
KLIN
KOLIN
TOLKIN
LAKI TON
KILOTONA
MALI KONTO
MONOLITSKA
SAMONIKLOST
------
---------

Slavko Bovan је рекао...

Da, ovo što slijedi je anagram od SMESTI (prva riječ) ON LAKO (druga riječ). Ova prva riječ u hrvaskom standardu je drugačija nego u srpskom standardu pa te to možda buni.

Milan Žarkovački је рекао...

12. Sistem kolona

Slavko Bovan је рекао...

Da, i još trinaestica.

Milan Žarkovački је рекао...

13. Lakomislenost

Slavko Bovan је рекао...

Složio bih se.

Milan Žarkovački је рекао...

Mislim da je bolji opis za 13. "naivnost".

IlijaO је рекао...

Ovo s kolonom se nisam sjetio, a lakomislenost sam imao, ali, ..čekao sam Nikolu!

N. Petkovski је рекао...

Nikola je još juče zapeo isto tamo gde si i ti i tu stao. A onda nisam bio celi dan doma, pa je ostalo neodgovoreno, makar kao i ti dokle sam rešio.

Sneška је рекао...

Nikola, kod sastavljanja sam i ja zapela tamo gde ste Ilija i vi zastali a Milan se dosetio, a "mali konto" je Slavkovo rešenje za malo poznato ili nepoznato (nama) mesto u Gambiji, Lamin Koto. Milutin je imao takođe bolja rešenja od ovog naziva sela, pa im se ovim putem zahvaljujem što su pomogli da ovaj klin bude pristupačniji!

Анониман је рекао...

Ja sam juče rešio sve, ali nisam bio siguran za LAKI TON i bolje bi bilo da je opisan kao nešto u vezi muzike, a najlakše bi bilo da je ubačen pojam KOTLINA.

Čestitam autorki, trinaestica je težak zalogaj i za iskusnije enigmate.

Lozničanin

Sneška је рекао...

Hvala Sretene, da KOTLINA bi bila najbolji izbor ali ga se nisam setila, izabrala sam "rokoko", haha, malo baroka usred piramide možda ga sačuva od zaborava.