среда, 19. јул 2017.

REBUSANJE (2882)

Autor: Milan Žarkovački

5 коментара:

Dusan је рекао...

Suni sok!

Belirac је рекао...

Ne bih rekao da je ovo baš dobra ilustracija za kosinus. Kosinus je funkcija, a na slici je trokut, dok strelica pokazuje na jednu katetu.
Pogledati ovdje: kosinus.

Milan Žarkovački је рекао...

Znam da oko toga može da se "tupi", ali težio sam tome da ilustracija bude jasna. Kako drukčije prikazati? Ako prikažemo grafik funkcije opet bi se moglo reći da to nije sama funkcija nego njen grafik.

Obeležio sam da je hipotenuza jednaka 1 i istakao sam plavom bojom luk ugla u odnosu na koji se posmatra. I u članku koji si zakačio piše definicija 2, da je kosinus horizontalna projekcija jediničnog radijus vektora koji sa početnim smerom ose "X" zatvara taj ugao; pa to je i prikazano na ilustraciji – hipotenuza je jednaka dužini jediničnog vektora, a to je jedan, i označena je njena horizontalna projekcija. Kosinus i jeste jednak (nalegloj) kateti kad je hipotenuza jednaka jedan.

Бранислав Никић је рекао...

Rebus je zagonetka kod koje se postavka može predstaviti crtežom ili fotografijom. Ako je to teško izvodljivo ili nemoguće, onda je treba nazvati ''indirekt'' ili osmisliti stihove i nazvati ''opisni rebus''.

Раде Гољовић је рекао...

Људи,

Морам мало да браним Милана и науку...
Свако има нешто што је за њега непознаница. Ја сам геодета па су ми триангулација и тригонометрија прилиично блиске, тако да сам при првом погледу недвосмислено знао да је реч о косинусу. Пројекција орта је ствар око које нема дилеме. Мени је жао ако је то тежа поставка за Банета и Белираца (извињавам се најискреније због навођења надимка, не знам ко је у питању), али је за мене поставка више него јасна и задатак лак.
Ја бих могао да правим сличне примедбе када би неко бубнуо у ребус комплексну формулу неког једињења јер сам тешко говедо за хемију. Такође, кад колеге енигмате набаце неке курветине из ријалитија у ребус, ја бих могао се буним и да тврдим да треба другу особу приказати или да треба правити индирект као бољу опцију јер ја не знам ич о томе, али ћутим јер је аутор – – аутор и на њему је да креира дело.

Гољо