недеља, 9. јул 2017.

ITA RINA

Adnan Spahić skreće pažnju na jedan tekst o ljubimici "ukršteničara". Vidi: OVDE.

1 коментар:

Mandrak је рекао...

Samo jedna napomena. Piše: "Nakon Drugog svjetskog rata odigrala je nekoliko uloga".

Nije. Odigrala je samo jednu, u filmu Rat Veljka Bulajića (1960).
Od oslobođenja je bezuspešno pokušavala da se vrati na platno: 1946. godine se zaposlila u Avala filmu i obećana joj je uloga u kino-debilijadi "U planinama Jugoslavije", ali od toga nije bilo ništa. Onda je snimila nekoliko kadrova za film "Velike žrtve" Žorža Skrigina (1949), no snimanje je po naređenju "odozgo" uskoro prekinuto (film nikada nije završen). 1951. su probali da je otpuste iz Avala filma s obrazloženjem da "nemaju poverenja u njen rad". Onda je pisala Titu (pismo objavljeno u časopisu Nin), ali nije bilo pomoći (i kasnije mu se žalila, ali iz nepoznatog razloga nije hteo da čuje za nju). Iz Avale su je najurili 1953.
Posle 7 godina Bulajić je, ispred Jadran filma, odlučio da je angažuje za koprodukciju sa internacionalnim ambicijama, jer je ona u tom trenutku i dalje bila jedina jugoslovenska glumica koja je imala nekakvo ime napolju. Međutim, film nije dobro primljen (mada je nagrađen u Puli), a Itina uloga je prošla sasvim nezapaženo.

Ono što većina verovatno nikad nije videla je njen TV intervju. U HRT - ovoj emisiji je prikazan kratak insert u kom vremešna Ita govori o svojoj karijeri (OVDE: https://youtu.be/cDUvjdLuflE?t=4m11s).