среда, 27. септембар 2017.

BOŽIVRAN 2017 - MAGIČNI KVADRAT



BOŽIVRAN  2017 – Magični kvadrat
Četvrti zadatak dopisnog natječaja BOŽIVRAN 2017 bio je MAGIČNI KVADRAT  8x8 sa uvršetenim pojmom BOŽIVRAN: Sa „tvrdim orahom“ u koštac se uhvatilo 16 autora poslavši 28 magična kvadrata, od čega je u startu eliminirano njih 7, radi nepotvrđenih riječi.
Nakon žiriranja autora poredak je bio sljedeći (bod. iz 1. kruga=bod. za 2.krug):
1.      Žarko Đokić (96 bodova = 26 bodova)
2.      Boris Babić (91 bodova = 22 bodova)
3.      Antun Cvitković (69 bodova = 19 bodova)
4.      Zija Dizdarević (60 bodova = 17 bodova)
5.      Žarko Đokić (57 bodova = 16 bodova) ...
U top-20 su ušli radovi 15 autora, a od 21 magičnog kvadrata samo 1 uradak nije dobio ni boda. Nakon žiriranja neovisne petorke, evo konačnog poretka „magičara“:
1.      Žarko Đokić - 5 (55 bodova)
2.      Žarko Đokić - 1 (51 bodova)
3.      Boris Babić (50 bodova)
4.      Antun Cvitković (43 bodova)iranja neovisne petorkeevo konačnog poretka križaljaša:
5.      Luka Pavičić (38 bodova)
... dalje su plasirani: 6. Pero Galogaža (31), 7. Radoja Racanović (27), 8. Boris Nazansky (26) 9. Radoja Racanović (27), 10. Marko Mihaljević (31),  itd.
Mada su prvoplasiranom kvadratu iz prvog kruga svih petero članova dali bodove, ipak ga je petoplasirani rad, zahvaljujući jednom prvom i dva druga mjesta uspio „preskočiti“, čime je Žarko sa prva dva mjesta, „dokazao“ da je meštar za kvadrate.
Za EK BOŽIDAR VRANICKI
 Luka Pavičić, predsjednik 

6 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Nakon objave rezultata u svim zadatcima, zamijetih da nijedan prvoplasirani rad iz prvoga kruga glasovanja nije zadržao tu poziciju poslije glasovanja neovisnih sudaca. Pitanje glasi: jesu li sastavljači-glasači toliko pogriješili ili neovisni glasači?

Luka је рекао...

Sutra slijedi analiza i zanimljivosti, među kojima je i navedena.

Nedjeljko, zašto bi uopće bilo tko od njih pogriješio? Svatko je (valjda) birao prema vlastitoj savjesti.

U prvom krugu, autori su imali "teži" zadatak, jer su između svih radova po kategorijama (56, 98, 101, 21) trebali odabrati 10 "najboljih" prema vlastitom nahođenju. Velika većina radova je dobila radove, što znači da su "ukusi" različiti. A bodovi prema poretku, koji može biti "ovakav i onakav", dao je konačnu redosljednicu. Kod žiriranja se mogla pojaviti subjektivnost, te su najboljeplasiranim radovima pridruženi dupli bodovi od svakog člana petorke pojedinačno.

U drugom krugu, Petorka je imala "lakši" posao, jer je 10 radova trebala odabrati između 20 "najboljih" iz prvog kruga. Neki radovi su dobili bodove od svih, a neki nisu uopće dobili bodove. I tu je bila bitna vlastita procjena radova i prevagno je raspored dodijeljenih bodova.

Ovdje netko može postaviti pitanje kompetentnosti odabrane petorke.

Радоја Рацановић је рекао...


Čestitam Žarku na dvostrukoj pobjedi! Ovo je zaista bila najteža disciplina, o čemu svjedoči najmanji broj pristiglih radova. Uz to je većina bila prilično loša i ne bi ih bilo moguće sastaviti bez upotrebe interneta.

Hajro је рекао...

Čestitke pobjedniku i svim ostalim autorima, bio je ovo težak zadatak.

Бранислав Никић је рекао...

Čestitke Žarko za ubedljivo najbolje kvadrate, a čestitke i svima koji su uspeli da se nađu u prvih 10. Ovo je bio najteži zadatak pa jedva čekam da vidim njihove radove.

Slavko Bovan је рекао...

Prvi kvadrat biće objavljen za koji minut (8.00 je termin za kvadrate).