понедељак, 9. април 2018.

ACTA AENIGMATICA (2)



NEOBJAVLJENA KNJIGA
Piše: Stjepan Horvat
Enigmatsko udruženje Bjelovar (kasnije Enigmatsko udruženje „Čvor“) od prvog dana imalo je brojne aktivnosti, pa tako nije bila zanemarena ni izdavačka djelatnost vezana uz knjige i priručnike. Nakon tiska prvih naslova: „Kako sastaviti dobru križaljku“ (Slavko Peleh) i „Priručnik za odgonetače“ (Stjepan Horvat), počele su pripreme za tisak i prvih enigmatskih rječnika riječi od dva, tri i četiri slova. Kako je društvo jačalo, i želje za tiskom novih priručnika i knjiga bile su sve veće.
Za Peti susret zagonetača Jugoslavije (Vinkovci, 9. IX. 1973.) bilo je planirano izdati knjižicu o vinkovačkom utemeljitelju šahovskog kluba, sportskih, kulturnih i pjevačkih društava u Vinkovcima i marljivom prikupljaču narodnog folklora, a i zagonetaču, dr. Slavku Jankoviću (1896.–1971.). Knjigu pod naslovom „Život i zagonetačko djelo Slavka Jankovića“ trebao je napisati Slavko Peleh, koji je prikupio dosta raznovrsnih materijala o Jankovićevu životu i radu. Napravljen je probni otisak naslovnice, prikupljali su se sponzorski prilozi, ali rukopis nikada nije dovršen. Sve što se uspjelo u suradnji s vinkovačkim zagonetačima, prije svega sa Zdenkom Svorenom (1939.–2005.) i Dušanom Šušom (1927.–1999.), bilo je to da se na prigodnoj spomen-ploči u Vinkovcima posvećenoj dr. Slavku Jankoviću dodatno ukleše da je bio i – zagonetač.

Urednička napomena: Peti susret zagonetača najavljen je u 156. i 157. broju "Čvor razbibrige" od 1. IX. i 8. IX. 1973. godine, a izvještaj sa susreta objavljen je u "Zagonetaču" broj 39:
Anonim (Horvat, Stjepan). "Jubilarni peti susret zagonetača Jugoslavije". "Zagonetač" ("Čvor razbibriga", 168), ..., 39, 1-3 – Bjelovar, 17. XI. 1973. (jn)

5 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

I što je bilo s rukopisom?

Belirac је рекао...

Ja sam bio u Vinkovcima na tom enigmatskom skupu i sjećam se da smo se okupili pred tom pločom na koju je naknadno ugravirano da je Slavko Janković bio i enigmat.

Belirac је рекао...

Možda Vinkovčani znaju postoji li još uvijek ta ploča?

Neki Tip је рекао...

Ploča postoji. A rukopis je i dalje ... u rukopisu. Na moje pitanje isto što je s rukopisom ... odgovor je bio: - Samo što nije gotov. No vrijeme prolazi i mnogo toga je ostalo nedovršeno... šteta

Belirac је рекао...

Nema nam druge, nego da IlijaO uslika tu tablu kad bude išao u Vinkovce i da sliku pošalje u centralu ovog bloga...