недеља, 15. април 2018.

REČ PO RIJEČ (1780)



MOBA
Piše: Ilija Ozdanovac
I naša, kao i svaka druga kuća u selu, bila je, da li prisiljena, da li pod uticajem narodnog običaja, ili sukladno okolnostima,  prilikom svakog obimnijeg obavljanja  poslova, dogovoriti i organizirati MOBU, a sve iz razloga što "ovi iz kuće" ne bi mogli, niti stigli, obaviti posao na vrijeme.
Pod tim se razumijevalo, da se po ranijem dogovoru sa familijom, susjedima i dobrim znancima, zakaže "radna akcija" za određeni dan. Radilo se, puno ranije, za vrijeme mog dide,  o vršenju žita, ili kasnije, branju grožđa, kupljenju šljiva  ili rušenju kuće, istovaranju i u "čardak" spremanju  kukuruza, ili, pak, o izrazito ženskim poslovima kao što je "čijalo" (obrada, tj . "čijanje" guščjeg perja), a posebno dobro je bilo prilikom priprema za svatove.
Skupilo se, tim prilikama, oho-ho svijeta, što muškog, što ženskog, a zadatak (planirani posao) je uspješno i pravovremeno savladan, nakon čega  slijedi zajednička večera koja se znala, uz pjesmu, otegnuti dugo u noć. I, začudo, nitko nije spominjao umor! A onda: "Laku noć", dok vas ne budemo trebali...
Najviše su, tim zgodama, uživala djeca, bez obaveza! Pa i ja!
Danas toga više nema, svi su u nekakvom trku, kao "obaveze pritisle" sa svih strana, a sadašnjost nam je donijela i tzv" firme" koje se bave sa svim i svačim!
I sva ona draž ondašnjih moba, nestade kao magla! Danas se mobe organiziraju samo kao dio folklornog prikaza prošlosti, ali nemaju taj "štih"!
MOBA je, po HJP-u i rječnicima,  etnol., običaj solidarnosti među seoskim življem , skupljanje ljudi na zajedničkom obavljanju poslova koji traže mnogo vremena.

1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Može biti i enigmatska moba :)