среда, 18. април 2018.

REČ PO RIJEČ (1783)



ORNICE
Piše: Ilija Ozdanovac
Još jedan, odavno zaboravljeni pojam, a koji je u ondašnje doba (pa čak i u vrijeme mog oca- negdje do 1968.) dok nije bilo svemoćnih  traktora niti plugova "prevrtača",  puno značio i imao smisao i funkciju, dužan je da se  pomene, mada, ako zapitamo mlađe generacije da kažu, znaju li  što su to ORNICE,  zasigurno neće znati. Iz prostog razloga - rijetki su ih mogli vidjeti, a kamoli doživjeti! Danas, možda, samo kao muzejske primjerke ili kao obavezan ukras na ponekim vikendicama. (Sasvim izvjesno zbog taštine i dokazivanja pripadnosti i vezama s prošlošću, iako to, onda, djeluje nakaradno.)
Pamtim, još iz davnih vremena, naše konje, Semeša i Sidu, koje je moj dada u vrijeme oranja, na našem stanu, s jeseni,  uprezao u ornice i plug, da bi , danima, parao i prevrtao, tu  našu zemlju slavonsku. Jer, iz nje je niknuo život...Ma, čak sam i ja pomagao utovarati ih na kola, kad se jutrom kretalo " na stan"!
ORNICE su ona dva kotača na starinskom plugu, koje su se nalazile odmah iza upregnutih konja i davale pravac plugu i olakšavale kretanje, kako konjima,  tako i rukovanje  onom tko je držao plug.
Pojam "ornice" nije  zabilježen na HJP-u i  HER-u, ali ih nalazim u "Čvorovoj" šestici.

3 коментара:

Giša је рекао...

Evo još jedna veza sa ornicama... Moja baba je rođena u Ornicama, u Lici, sjećam se da je to stalno ponavljala :)

Slavko Bovan је рекао...

Ako ORNICE snimi televizija, onda su to TVORNICE.

Željko Marković је рекао...

ORNICE su i mesto gde se nekada oralo, a sada više ne i na njemu raste trava.