понедељак, 7. мај 2018.

ACTA AENIGMATICA (6)



ZAGONETAČKA KVIZ-EMISIJA „RADIO-SFINGA“
Piše: Stjepan Horvat
Rad na promicanju enigmatike tražio je mnogo vremena i u tomu su pomagali brojni članovi ZD „Čvora“. Objavljivale su se razne sponzorirane križaljke i zagonetke u brojnim novinama, na radio-valovima nekih radio-stanica, lokalnim natjecanjima i sl.
Jedan od prvih članova bio je i Jovan Vuković iz Stare Pazove, koji je bio velika podrška publicističkim nastojanjima „Čvora“, istražujući početke srpske enigmatike i surađujući u „Zagonetaču“. Na njegovu inicijativu došlo je do suradnje „Čvora“ i Radio Srema iz Rume. Tadašnji glavni i odgovorni urednik Radio Srema Vladimir Plavšić uputio je početkom rujna 1983. godine pismo sljedećeg sadržaja:
Želimo da vas obavestimo da je Radio Srem u Rumi od februara ove godine počeo da emituje zagonetačku kviz emisiju „Radio-sfinga“, koja ima veliki broj slušalaca ne samo iz Srema nego i iz Beograda, Mačve, Novog Sada i Slavonije. U emisiji se govori o zagonetkama, zagonetačima i svemu što je dodirno sa zagonetkama. Slušaoci se uključuju u emisiju i odgovaraju na postavljene zagonetke. Darodavci su razni.
Ako je Zagonetačko društvo „Čvor“ voljno da obezbedi neka svoja izdanja (knjige i enigmatske listove), Radio Srem će to uvek naglašavati, sa napomenom da u ZD „Čvor" mogu kupiti tu i tu knjigu o zagonetkama ili naći lepe zagonetke ili ukrštene reči u tim i tim enigmatskim listovima.
Predsjedništvo ZD „Čvora“ na sjednici održanoj 23. IX. 1983. odobrilo je tu suradnju. Po emisiji mogle su se odobriti nagrade u vrijednosti od 1.000 dinara (pretplate, kompleti, knjige).
Slična suradnja ostvarena je i s Radio Šumadijom iz Aranđelovca u emisiji „Nagradna radio-enigma“, pa je ovo možda prigoda da nam autori i suradnici navedenih emisija iznesu svoja sjećanja.
Urednička napomena: Za usporedbu, 431. (posljednji) broj "Čvor-razbibrige", objavljen 1. I. 1983. godine, koštao je 12 dinara. Prema tome, za 1.000 dinara mogle su se kupiti 83 "Razbibrige". (jn)

4 коментара:

Belirac је рекао...

Na mnogim radiostanicama bilo je emisija s enigmatskim sadržajima. Za razliku od novina i knjiga koje se čuvaju u bibliotekama, pa su kasnije dostupne, starije radijske emisije praktički su izgubljene, a neke novije se možda mogu pronaći na YouTubeu.

Neki Tip је рекао...

Za svaku radio-emisiju Radio-križaljka nekad II. programa Radio Zagreba pisao se scenarij, nekih šest-sedam kartica kucanog teksta kojeg je tada čitao voditelj, a glazbeni urednik je "vrtio" melodije koje su mogle pomoći u pogađanju traženog pojma. Dugo godina voditelj je bio glumac Damir Mejovšek, a ja sam nekoliko godina pripremao takve emisije. Urednik je bio Zvonimir Furtinger. Na žalost, čini mi se da sam uspio sačuvati jedan takav rukopis.

Belirac је рекао...

Ja sam nekada rješavao te radio-križaljke na II. programu Radio-Zagreba. Mislim da bi se među mojim papirima mogla pronaći neka od tih rješenja.
Sjećam se ko je vodio Radio-križaljku, ali se ne sjećam da sam ikad čuo ko je pisao scenarije...

Belirac је рекао...

Ako je sačuvan bar jedan scenario za Radio-križaljku, nadam se da ćemo ga vidjeti u rubrici "Acta aenigmatica".