среда, 16. мај 2018.

POŠILJKA IZ SKOPLJA


8 коментара:

Belirac је рекао...

Danas u 12:11 stiže mi poruka od Nikole Makedonskog: "Pre nekoliko nedelja sam ti nešto poslao poštom, ali nema komentara u vezi toga Jesi li dobio?"

Nisam mu odmah odgovorio, nego sam otišao pogledati ima li pošte u poštanskom sandučiću. Kad ono - u sandučiću velika koverta pristigla iz Makedonije i adresirana - ćirilicom. Na koverti piše da je poslana: "30/04/2018 12:00", a u Beli Manastir je satigla 16/05/2018. Pa koliko hiljada kilometara ima između Skoplja i Belog Manastira?

Belirac је рекао...

Zahvaljujem Nikoli na poslanom enigmatskom prilogu "Enigmo" i opširnom opisu njegove saradnje u dnevnim novinama "Sloboden pečat". Mislim da bi taj opis trebalo objaviti na ovom blogu.

Belirac је рекао...

Inače, nije ovo prvi put da pošta iz bivšim jugorepublika putuje puževim korakom. Nekoliko puta sam dobijao pošiljke iz Beograda nakon desetak dana od kad su poslane. Pitam se zašto im je potrebno toliko vremena?

Zdravko је рекао...

Da li su pošiljke iz Beograda bile adresirane na ćirilici, kao ova iz Makedonije? Možda tu leži zec, možda? Inače, mislim da treba objaviti sve što se tiče yu-enigmatike, tj. slovenskog govornog područja bivše YU.

Slavko Bovan је рекао...

Ovaj blog objavljuje SVE bitno, ali i manje bitno. (Dovoljno je da procijenim da je neka objava intersantna najmanje za troje čitalaca).
Da bi bilo objavljeno, treba i da stigne, a poželjno je da bude i prilagođeno za objavljivanje (Redovni saradnici znaju kako).
Doduše, nekada se mora čekati duže na objavu, ali aktuelni prilozi idu odmah čim se steknu uslovi za objavu.

Belirac је рекао...

Posljednju pošiljku iz Beograda dobio sam u novembru 2017. godine. Bila je adresirana latinicom i poslana avionom. Baš bih volio saznati kojim je ona putem putovala od Beograda do Belog Manastira. Naime, B.M. - Beograd (200 km), a avionom eventualno može putovati relacijom Beograd - Zagreb (400 km), a onda "pješke" Zagreb - B. M. (300 km).

Nedjeljko Nedić је рекао...

Sporost pošta u BiH lako je pojasniti. Dakle, BiH ima tri poštanska središta: Sarajevo, Mostar i Banju Luku i tri poštanska operatera: BH pošte, Pošte Srpske i Hrvatske pošte. Pošiljke brže stižu ako su pošiljatelj i primatelj kod istoga operatera.
Pošiljke iz inozemstva stižu u Sarajevo, pa se potom šalju u jedno od ova tri središta, pa onda idu u regionalna središta (u Županiji Posavskoj to je Odžak) i tek onda šalju na odredište.

Zdravko је рекао...

Izgleda da kod nas važi ona stara: A što bi jednostavno kad može komplikovano. Naravno da nije sam narod BiH kriv za ovo putešestvije.