субота, 7. јул 2018.

IN MEMORIAM


SLOBODAN BARBIROVIĆ
(29. II. 1952. – 7. VII. 2018)
Iznenada nas je napustio Slobodan Barbirović, član Enigmatskog kluba "Kikinda" od septembra 2017. godine (učlanio se za vrijeme 33. SOZAH-a!).
Rođen je 29. februara 1952. godine u Osijeku. Od rođenja do 1979. godine živio je u baranjskom selu Karancu, a otada do smrti u Kruševcu, ali i dalje je imao kuću u Karancu i povremeno dolazio u "stari kraj". Bio je magistar ekonomskih nauka, ovlašćeni računovođa i financijski revizor te popularizator enigmatike u Kruševcu, naročito među najmlađima.
O njemu je u 41. broju "Vesnika Enigmatskog kluba 'Nova zagonetka'" (april, 2015) Vladimir Šarić objavio dopunu za "Leksikon srpskih enigmata", gdje se opširnije može pročitati o njegovoj životnoj, radnoj i stručnoj biografiji. Na ovom mjestu citiraćemo samo onaj dio koji se odnosi na enigmatiku:
"Prve ukrštene reči objavio je 1975. godine u listu «Baranjski srednjoškolac», u kome je uređivao enigmatsku rubriku. Radove je objavljivao i u «Belju», «Glasu Slavonije», «Čvoru», «Vjesnikovom kvizu», «Pan erotici». Najviše voli tematske skandinavke i osmosmerke.
Učestvovao je na više takmičenja u «kvizovci», a jedno ovakvo takmičenje organizovao je i u Kruševcu. Učestvovao je i na par televizijskih kvizova.
Bio je osnivač i predsednik Enigmatskog kluba «Kruševac» i član Predsedništva Enigmatskog saveza Srbije. Pokretao je učenike kruševačkih osnovnih škola na stvaranje enigmatskih radova i njihovo objavljivanje u «Mini kvizu za osnovce», kao i za učestvovanje na republičkim takmičenjima osnovaca iz enigmatike u Valjevu (tri nagrađena) i u Staroj Pazovi (17 nagrađenih). Pomagao je tadašnjem predsedniku Enigmatskog saveza Srbije Branku Poliću u pridobijanju najmlađeg naraštaja za enigmatiku."
U žalosti što smo izgubili klupskog druga i velikog ljubitelja enigmatike, izražavamo iskreno saučešće Slobodanovoj porodici.
Na slici: Slobodan Barbirović, snimljen 19. avgusta 2014. godine, u svojoj djelomično obnovljenoj kući u Karancu, demoliranoj za vrijeme posljednjeg rata. (jn)

6 коментара:

Belirac је рекао...

Neka mu je laka crna zemlja!

Belirac је рекао...

Sahrana će biti sutra u Kruševcu.

Анониман је рекао...


Saučešće porodici Barbirović.

Barbir, kako smo ga u Beogradu zvali, bio je veliki zaljubljenik u enigmatiku.
Skroman - jedva je pristao da se o njemu napiše biografski tekst - jer je smatrao
da nije on taj o kome treba što zapisati.

Zvao nas je da dođemo u Karanac za vreme SOZAH-a prošle godine.

Hvala mu za poseban doprinos enigmatici.

Vlagor

Анониман је рекао...

Slobodana sam upoznao lane na SOZAH-u u Belom Manastiru.Zadnji dan smo se zajedno vozili i tom prilikom mi je naveo mnogo podataka o zavičaju. A kasnije smo razmenili nešto enigmatske literature i razglednica.
Svaka takva tužna vest te oneraspoloži, pogotovo kada je pitanje o vršnjaku. Neka počiva u miru, a familiji iskrena sučut.
Štefan Markovič

Unknown је рекао...

Divno napisano.On je bio divan suprug,otac i deda.
Zaslužio je ovo,iako je bio skroman što je Gospodnin Vlagor gore i naveo.
VELIKO HVALA.
Porodica Barbirović

Unknown је рекао...

Bogata biografija uspesan je bio na mnogim poljima i zato budite ponosni sto ste ga imali. Neka ga cuvaju andjeli laka mu crna zemlja.