четвртак, 31. јануар 2019.

ZABAVNIK NA SLOVENAČKOM



Piše: Štefan Markovič
Od danas se na kioscima u Sloveniji može kupiti "Politikin zabavnik" na slovenačkom jeziku. Izdavačka kuća Salomon, koja pored druge revijalne štampe zdaje i enigmatske listove (Salomonov Ugankar, Čvek v križankah, …) odlučila je da slovenačkom tržištu ponovo ponudi Politikin zabavnik u saradnji sa izdavačkom kućom Politika Beograd. Časopis se štampa u Politicinoj štampariji u Beogradu u tiražu 20.000 primjeraka, a izlazi jedanput mesečno i to zadnji radni dan. Po navodima članka u ljubljanskom Delu sadržaj časopisa se priprema u centralnoj redakciji, s time, da se dodaju četiri stranice u slovenačkoj redakciji.
Prvi put je Politikin Zabavnik na slovenačkom izašao 14.9.1973. u tiražu 40.000 primjeraka, kao naslednik dotadašnje slovenačke strip revije Zvitorepec. Izdavač je bio ČGP Delo, dok su zadnji brojevi izašli u tiražu 8.000 primjeraka. Zadnji broj na slovenačkom nosi datum 10.11.1989, s time, da je kao izdavač navedena samo Politika.
O sadržaju ne mogu nešto reći, jer ga još nisam uspeo pročitati. Mogu samo toliko navesti, da enigmatskih stranica nema u časopisu, dok je u prvom periodu izlaženja časopisa to bila redovita praksa.

Нема коментара: