петак, 15. фебруар 2019.

PIŠE NAM TONČI

Piše: Tonči Milat
Evo nečeg malo netipičnog što sam htio podijeliti s posjetiteljima blogova: siguran sam da svatko ima omiljeni format na koji voli sastavljati križaljke, gdje mu sve prirodno sjeda na mjesto i kojeg radi brzo: kad sam tek kretao u sastavljanje, za mene je to bio format 12x12, ali otkad sam prvi put poslao križaljke Kvizorami, križaljčica 11x6 mi je apsolutno omiljena (npr. ako nisam dugo ništa sastavio, ili želim samo ubiti 15 minuta).
Kad god kupim Kvizoramu, bacim pogled na stranicu s ovom križaljkom i pokušam je riješiti iz glave.
Zato mi je bilo vrlo simpatično vidjeti Hajrin uradak u novoj Kvizorami, jer sam se sjetio da sam i ja pokušao sastaviti uradak s istim početnim pojmom (KRUHA I IGARA). Ne samo to, nego imam i mali dokument u kojem čuvam sve križaljke 11x6 koje sam poslao Kvizorami, pa sam otkrio da sam zapravo imao dvije verzije te križaljčice, od kojih je jedna objavljena.Taman za usporedbu :)
U svakom slučaju, za one koji kao i ja vole ovaj mali format, u prilogu je 61 različita kombinacija koju sam poslao Kvizorami (i još nekoliko varijacija na istu temu, koje nose isti broj kao i glavna kombinacija), od kojih je 37 objavljeno.
Ono što mi je zanimljivo je da u tih 37 uradaka nisam ponovio niti jednu jedanaesticu (najbliže su došli pojmovi IRONIZIRANA i IRONIZIRATI).
Eto, nadam se da ćete naći nešto zanimljivo unutra!

1 коментар:

Hajro је рекао...

Tako je Tonči, neobavezno sastavljati na neki omiljeni format je poseban užitak. Ja sam prije nekoliko godina napravio hrpu bušmana na format 19x11 iako nigdje nije objavljivan. Odnedavno Skandi Sezam ima taj format pa će biti iskorišteni. Ovakvi manji formati (6x11) su poseban izazov, treba puno pokušaja da se složi nešto posebno, zanimljivo i rješivo. Pogledah tvoje sastavke, ima krasnih sintagmi (nađoh tu ZLO I NAOPAKO, nekidan sam Ejubu poslao bušmana sa prvim pojmom TUGA I ŽALOST, možda ne zvuče pozitivno ali su prekrasne), zanimljivih 11-slovnih parova i terceta.