петак, 15. фебруар 2019.

SINOĆ U ČELINCU


Вече поезије, музике и вина
На Трифундан, 14. фебруара, у коноби «Винарије Јунгић» у Марковцу поклоници књижевности, музике и доброг вина присуствовали су завршној манифестацији 7. Књижевне награде «Славко Јунгић Јесеј».
Госте и учеснике овог догађаја поздравио је и покровитељ награде Жељко Јунгић који је изразио задовољство и одзивом на расписане конкурсе и  што завршној вечери присуствује публика свих узраста, а да је у њој највише младих. Рекао је да се нада да ће тако бити и наредних година и да ће се тако дуго чувати успомена на његовог стрица Славка јер иако је његов пјеснички опус невелик он је својим квалитетом значајан.

За седму по реду књижевну награду стигло је укупно 39 радова из Србије, Црне Горе и Републике Српске од аутора из Београда, Јагодине, Пљевља, Крушевца, Сомбора, Нове Вароши, Лознице, Ниша, Ловћенца, Козарске Дубице, Прњавора, Бањалуке и Челинца. За конкуренцију до тридесет година старости конкурисало је петнаест аутора, а радове о вину, конкуренција у којој године нису ограничене, послала су 24 аутора. Овај жири као најбољи рад оцијенио је причу  насловљену „Сјећање једног дјечака“ аутора Далибора Миросава из Козарске Дубице, студента српског језика и књижевности. Поред главне награде жири се одлучио и за три откупне и то нису утјешне награде, како се често погрешно каже, већ један од начина да се и неки други квалитетни радови, који су често по мишљењу жирија само за нијансу слабији од првонаграђеног. Сматрамо да се ради о добрим радовима и да аутори треба да се поносе наградама.

Дакле, жири је ове године одлучио да откупи пјесме Павла Зељића, гимназијалца из Лознице, Николе Топића, студента из Челинца и причу Драгана Остића, студента из Зеленог Вира између Челинца и Бањалуке – рекао је предсједник жирија професор и издавач Борис Максимовић.
У конкуренцији радова о вину жири је посебно похвалио пјесме Миладина Берића, Мирка Вуковића, Михајла Орловића, Војислава Ескића, Гојка Мандића, Ратка Поповића, Јована Бундала, Владислава Влаховића и Душана Мијаиловића Адског.
Жири се још једном од срца захваљује свима који су послали своје радове на овај конкурс и тиме омогућили да се још више и истрајније чува успомена на име и дјело Славка Јунгића Јесеја.
Услиједило је читање награђених радова и додјела награда, а потом је уз добро вино настављено дружење. На подијуму поред учесника мијењале су се и фотографије које су илустровале живот Славка Јунгића Јесеја, подизање винограда и развој књижевне награде.
 Вече су уљепшали професори музике Горан Баштинац и Обренко Тепић и вокал студентица Тијана Тепић који су представили свој ЦД на којем су сплет црквених и народних пјесама насловљен «Избављење од туге». 
 (Челиначке новине, текст написао: Борислав Максимовић)

1 коментар:

Gojko је рекао...

V I N O

Vinu treba čaša čista
vino bilo piće Hrista

Uz njeg' ide pjesma,proza
nek njegova rađa loza

Vino piće carskog dvora
osjeti ga svaka pora

Čudni su ti vinski puti
pamet nekad ono muti

S njim opstala naša vjera
u vinu je važna mjera

Neka Svetog nam Trifuna
nek je svaka čaša puna

Vino je za ljude,žene
uz njega i priča krene

Pjesnici ga rado troše
njima sa njim nije loše

Vino traži tamno bure
uz njeg' idu i tambure

Količina mala vina
jaka mi je kao Kina

Uz rođenje i put vječni
taj napitak ide tečni

Ja zdravicu s vinom skrajam
zbog njeg' idem i na sajam

Uz vino se voli jače
nekad smije,nekad plače

Vino se sa dušoms spaja
čaša vina - slika raja!