петак, 18. јануар 2013.

REČ PO RIJEČ (28)




BERMUDSKI TROUGAO
Oblast u Atlantskom okeanu u kojoj je nestalo nekoliko brodova i aviona. Ovo područje poznato je i pod imenom Đavolji trougao.
Izveštaji zvaničnih agencija pokazuju da se broj nestanaka ne razlikuje od drugih oblasti u okeanu, a mnogi slučajevi nestanaka su dokumentovani, te je dokazano da su neki podaci preuveličani. Ipak, neki nestanci nisu razjašnjeni, što predstavlja stalni izvor insiracije za ljude koji veruju u paranormalne pojave.

Film iz tri dela Bermudski trougao (The Triangle, 2005) režirao je Krejg R. Baksli.

1 коментар:

N. Petkovski је рекао...

10 avgusta 2010 godine na TV i u novinama idućeg dana je bombastično bilo objavljeno da je rešena tajna Bermudskog trougla. Vest je glasila ovako:

"Metan je glavni krivac misterioznih iščeznuća brodova i aviona u poznatom Bermudskom trouglu, pokazuju rezultati istraživanja dvojice australijskih naučnika. Profesor Džozef Monaghan i student Dejvid Mej sa Univerziteta "Monaš" u Australiji, na osnovu okeanografskih istraživanja, su otkrili da na morskom dnu u području između obale Portorika, jugoistočne obale Majamija i Bermuda, koji sačinjavaju fiktivni tajanstveni trougao, postoji velika količina metanhidrata i mnogo tragova erupcija. U navedenom tlu se događaju erupcije metana (koji je u normalnoj situaciji zamrznut zbog uticaja velikog pritiska), koji usled tektonskih pomeranja izlazi iz pukotina na morskom dnu i u veoma velikim mehurima koji se šire putuje ka površini mora. Monagham i Mej tvrde da takvi ogromni mehuri u trenutku izlaska na površinu mora mogu da prevrnu i velike brodove, a isti gas, kad uđe u motore aviona, koji u tom trenutku lete iznad mehura, može da prouzrokuje teška oštećenja na motoru i rušenje aviona. U toku 60-tih godina prošlog veka morski istraživač Ivan Sonderson je precizirao sva mesta na svetu gde su zabeležena misteriozna iščeznuća brodova i aviona. Osim u Bermudskom trouglu, slična neobjašnjiva iščeznuća su se dogodila u nekim delovima Japanskog Mora i na Severnom Moru, između kontinentalne Evrope i Velike Britanije. Na sva ta mesta su sprovedena okeanografska istraživanja morskog dna, koja su potvrdila postojanje velikih količina metanhidrata i tragove erupcija, što je potvrdilo teze Monaghana i Meja."