субота, 26. јануар 2013.

REČ PO RIJEČ (36)

SEMIRAMIDINI VISEĆI VRTOVI
/VISEĆI VRTOVI IZ VAVILONA/

Jedno od sedam svetskih čuda. Prema legendi, bili su izgrađeni za kraljicu Semiramidu po naređenju Navukodonosora II oko 600. godine p. n. e. Viseće vrtove su starogrčki istoričari Strabon i Diodor Sicilijski.
Ostaci visećih vrtova, koje je iskopao arheolog Robert Koldej, nalaze se na istočnoj obali reke Eufrat na oko 90 km južno od Bagdada.
Neka novija istraživanja kazuju da su tekstovi Strabona i Diadora o Semiramidi potpuno netačni, te da je ona živela mnogo ranije nego što se smatralo. Ipak, nema dileme da su vrtovi postojali



NAVUKODONOSOR II
Najmoćniji  vladar Novog vavilonskog carstva, živeo do 630. do 561. godine p. n. e. Započeo karijeru kao činovnik u vojsci i došao na presto posle smrti oca (610.)

3 коментара:

N. Petkovski је рекао...

Prvi put srećem ime Navukodonosor, uvek sam mislio i svugde čitao napisano Nabukodonosor (sa B, a ne V). Ne sumnjam da je negde napisano i sa V, ali ... (i jedna opera se zove Nabuko, a ne Navuko).

Slavko Bovan је рекао...

Pravo da ti kažem, i za mene je Nabukodonosor, ali vidim da je i NAVUKODONOSOR

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%80

Slavko Bovan је рекао...

Vavilonski mudraci
Autor: Miraš Martinović
Vavilonski mudraci je druga knjiga istorijsko-metafizicke tetralogije Mirasa Martinovica. U prvoj knjizi (Poslednji Eshilov dan, Centar za geopoetiku, 1995) on pise o egzilu, vecitoj zivotnoj i literarnoj temi. Vavilonski mudraci, drugi deo ove tetralogije, koji za okvir ima Knjigu proroka Danila zapravo je aktuelna i univerzalna prica o tiraniji i mudrosti transponovana u vreme cara Navukodonosora.