понедељак, 25. јануар 2016.

PISMO PREDSEDNIKA ESS



Здраво Славко!

Глувом шапутао, ћоравом намигивао ...
Није још готов записник са седнице, али има ствари које треба рећи и мимо, пре и после јучерашњег скупа. Иако нисам за препуцавања на блоговима, враћање уназад и бескрајне полемике, решио сам да ти пошаљем писмо, да објавиш на блогу као мој лични став. Молим те, прво објави писмо које смо у мају упутили новинама АЛО!
Елем, поменуо сам на седници како су ми двојица угледних енигмата у Ваљеву и један на сајму књига (у октобру) рекли да они и не знају генезу тог проблема са АЛО! и да отуда то виде као лични сукоб настао у ЕК НЗ, који се пренео на ЕСС.
Па да објасним на једном хипотетичком примеру (не било речено): ЕК Кикинда је у децембру успоставио сарадњу са једним новинама. Претпостављам да је ваш клуб неком из руководства поверио да ту сарадњу води, уређује, евидентира, прикупља и дели, извештва чланове клуба и јавност, претпостављам да део од хонорара иде клубу... Не претпостављам, него знам, да тај човек мора бити коректан да би му се то дало да ради. И сад ја питам: како ће реаговати председник ЕКК ако за пола године - годину:
-                      тај коме је поверено не исплаћује неким сарадницима хонораре, а кад се ти сарадници побуне, почне јавно да их назива речима типа: фукара и сл... И што је најтужније: ради се о хонорарима за ''ситне радове'' и о сарадницима за које сви у клубу знају да су у тешкој материјалној ситуацији!
-                      ако не прослеђује договорени део клубу!
-                      ако нико из ЕКК за годину дана (а у случају ЕК НЗ то је трајало скоро пет година) не зна колико је новца уплаћено на лични рачун тог члана руководства од поверења, колико је, кад, како и коме проследио ...  
-                      ако му председник ЕКК тражи да поднесе некакав извештај клубу, а тај члан руководства од поверења га стане јавно називати речима типа: да не наводим...
-                      ако у међувремену новине промене формат, број и величину радова, па тиме и услове сарадње – а о детаљима измена постигнутог договора нико у клубу не буде информисан ?!
-                      ако ЕКК дође у ситуацију да са тим чланом руководства од поверења мора да се дописује, а он дописе или игнорише или вређа колеге ?!
-                      ако клуб на крају буде принуђен да га искључи из чланства !
-                      ако и после његовог искључења из ЕКК, сарадња са новинама остане са њим - јер ју је члан руководства од поверења приватизовао. Појавних облика тог приватизовања има више; највидљивији је да је издејствовао да сарадња иде преко његовог личног рачуна; други је - да се у међувремену окружио са 4-5 чланова клуба, квалитетних енигмата који му гарантују квалитетне и благовремене радове. И тих 4-5 колега не само да су глуви на све ове цртице изнад, него неки од њих његово поступање називају господским ...

Генезу сам укратко поновио и јуче на седници, да не буде да неко не зна. Да би се оцењивали садашњи поступци и односи, мора се знати како је све почело, како је текло и како се дошло у садашњу ситуацију.
Епилог оваквог следа у ЕСС је: одлука председништва после избора новог председника - покушати са враћањем сарадње под окриље ЕСС!

За оне којима није јасно откуд сад ЕСС, а на почетку приче је ЕК НЗ ?! ЕК НЗ јесте уговорио сарадњу у мају 2010.године, али је јавно позвао сви енигмате да  сарађују. И не само то, члан руководства од поверења у међувремену је постао и председник ЕСС, савез је запао у дугове... ЕК НЗ  је помагао...  (али, то је нека друга тема).

И, председништво је кренуло у разговоре са редакцијом АЛО! У разговорима, они су се чврсто држали правила бизниса: Не можемо вам рећи под којим условима се одвија сарадња са господином.... Ви доставите вашу понуду, па ћемо видети! Опет хипотетичка ситуација: како би се осећао председник ЕКК (који је уговорио сарадњу са новинама у децембру 2015. године), да после извесног времена мора поново да уговара сарадњу са истом фирмом и да му кажу да то што је он започео - он није ни радио, да за њих никакав Енигматски клуб Кикинда не постоји, јер је у међувремену његов секретар, другар, потпредседник, није ни битна функција, сарадњу приватизовао и крије услове сарадње!? Из тих разлога је у преговоре и био укључен део председништва ЕСС.

Резултат је:
-                                  потписан је уговор са АЛО!
-                                  сви знају који су услови  и износи договорени
-                      осим сарадње у недељном додатку, уговорена је и сарадња у дневним листу АЛО!
-                      сарадња се одвија преко рачуна ЕСС
-                                  сви чланови ЕСС су позвани да сарађују
-                      сви на крају месеца виде: колико је ко објавио и колико коме следује од хонорара (осим оних који не желе и којима је вода у ушима и мрак на очима. )
-                      до разреза расподеле дошло се после дискусија и разматрања на седници председништва
-                      сарадња (привремено) испред савеза иде преко Милета Јанковића
-                      он сваке среде шаље припремљене радове, готове, као слику, електронским путем за наредну седмицу
-                      у почетном периоду, због уходавања, нормално је да нису заступљени сви енигмати
-                      део чланства није упућен у детаље, па не зна или не жели да сарађује
-                      савез не само да није у дуговима, него има средстава да почне са нормалнијим радом (67.000,00 динара, о чему је у ранијем периоду могло само да се сања).

Примедба да су хонорари ниски стоји, али већ сам објаснио како су текли разговори. И ту има лека, само треба стрпљења.

Да се вратим на јучерашњу седницу и Радојичине коментаре. Они, и последични коментари су и разлог да пишем. Његов предлог је одбачен после садржајне расправе. Ионако ''компликовану'' ситуацију (повећан обим посла у односу на ранију сарадњу, обавеза уредника да до среде спреми све за наредну седмицу, уредник у редакцији новина жели и може да комуницира са једним лицем из савеза, проблеми око технике исплате хонорара, гимнастика која се мора изводити... и друго што је свима на седници било итекако присутно) Радојица жели да додатно усложи тако што ће се увести ротирајући систем, са не знам колико још уредника, евиденција... На први поглед лепо звучи, слободан сам рећи и демагошки. Али.
Не бих ти ни писао да не видим како су неки већ прогутали удицу, а неки једва дочекали његову ауторитативну подршку за свој коментар, па коментаришу како се у савезу згрћу паре (благо нама, то је комплимент), како савез служи самом себи, како... Вероватно си регистровао кад сам рекао: ''Најефикаснији начин сарадње овог типа је да иде преко приватног рачуна једног лица, али постоји један услов: да тај буде коректан!'' Мислио сам да су сви разумели, али Радојица изгледа или није или није желео да разуме.            Више пута сам написао како сам се највише изненадио кад сам постао председник ЕСС - што се људи који су добро упућени у све ''изненађују''?! Радојица ме и раније изненађивао. Тако је у време прошлогодишњих избора по сајтовима износио како је у припреми ванредне скупштине УЕ ВК заобиђено, како њега нико ништа не пита, како он ништа не зна, да је проблем у ЕСС у ствари лични сукоб МЛ – МЖ ... А у те две године (2013 - 2015) у председништву ЕСС, испред УЕ ВК били су му: Владимир Шарић секретар, Драган Лојаница члан председништва и уредник сајта, његова замена Карло Вереб, а у Суду части Миленко Мијатовић. И уместо да своје чланове пита: шта се то у савезу дешава, зашто се две године председништво не састаје, зашто толики напади, каква је финансијска ситуација... и шта год да га интересује и шта као председник једног клуба треба да зна, износио је чуђења, којима сам се ја чудио кад сам постао председник. А да у те две године нешто пита тадашњег председника, није му ни падало на памет. (По свој прилици му је одговарало стање у савезу у те две године). Нисам хтео да улазим са њим у полемику из поштовања према њему и зато што је полемика било и превише. Али, кад дође на седницу као јуче, са ултимативним захтевом и кад његов предлог не буде прихваћен, он јавно позове своје чланове да не сарађују у нечему што савез ради?! Не могу, а да у томе не видим злу намеру. Уз сво поштовање његовом доприносу српској енигматици и понуди да 10% од хонорара који би припали његовом клубу ЕСС задржи.
Није ми намера да отварам нове фронтове. Трудим се да и постојеће сукобе у савезу превазиђемо. Надам се да ће и проблем са насловњацима стварно отићи ад акта. Разумем и да поједини немају информације, па доносе погрешне закључке. Разумем да ми се каже: то си лоше урадио, ту си промашио. Волео бих да ми се каже и: предлажем ти да исправиш овако. Али, не могу да прихватим јавне позиве против савеза или да савез као организација, појединци из руковдоства и ја лично служимо исфрустрираним типовима за истресање. За те ствари су друге институције, а не добровољно удружење грађана. Зато се нећу даље убеђивати.
Поздрав. А. Јанковић
P.S.
Свима којима се не свиђа стање у српској енигматици и желе да помогну, али не знају како, предлажем да ажурирају Адресар енигмата. Биће то њихов конкретан допринос не само савезу, неко целокупној енигматској братији.

16 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovo je stiglo jutros i odmah objavljujem, kao što ću i ubuduće objavljivati sve što stigne od ESS.

Sledi kroz komentare pismo koje je ESS poslao listu Alo (tako je traženo - da se objavi u komentarima).

ESS је рекао...

Крагујевац, 18. мај 2015. године

Редакција листа АЛО!
за одговорног уредника Душка Вукајловића

11000 Београд
Жоржа Клемансоа 19

Поштована господо!

Као резултат разговора обављеног 3. маја 2010. године између делегације Енигматског клуба «Нова загонетка» (Мирослав Лазаревић, Миодраг Тошић и Милорад Живанић) и представника ваше редакције (Антоније Ковачевић и Зорана Томе), у вашем листу излази недељни подлистак «АЛО! разбибрига» (први број штампан је 16. маја 2010. године). Тада је договорено да у име ЕК «Нова загонетка» подлистак уређује тадашњи члан клуба Милорад Живанић, а да у импресуму стоји назив Енигматског савеза Србије. Циљ је био да Енигматски савез Србије, коме припада и ЕК «Нова загонетка», добије на значају и да више енигматских аутора добије могућност да се искаже.
Међутим, убрзо су се јавили проблеми, не са ваше стране, пошто сте ви редовно и уредно испуњавали своје финансијске обавезе, већ са стране уредника подлистка Милорада Живанића. Господин Живанић је одбијао да подноси, било када и било какав, извештај клубу о послу који му је поверен. Уплата хонорара је ишла преко његовог рачуна, па клуб није имао увид у токове уплата и темпо прослеђивања хонорара ауторима од стране уредника Живанића. Учестале су притужбе енигмата сарадника упућене ЕК «Нова загонетка» и Енигматском савезу Србије, да им се не исплаћују хонорари или се са њима касни месецима. Овим је безразложно нарушаван и ваш углед. Он је хонораре од новца који сте му ви уплаћивали, давао коме је хтео и када је хтео, а већи део задржавао за себе.

ESS је рекао...

Проблеми су се пренели и на Енигматски савез Србије, где је у међувремену Милорад Живанић изабран за председника, када је и престао да уплаћује свом матичном клубу, који му је овај посао и поверио, договорени део средстава. Приватизовањем сарадње са вашим листом, изиграо је поверење колега и нанео штету свом клубу и Савезу у целини. После више неуспешних дописа и позива од стране клубова и појединаца упућених Милораду Живанићу, у октобру 2014. године, због свог понашања и узимања туђих пара, он је искључен из Енигматског клуба «Нова загонетка», а у јануару ове године, на Ванредној скупштини Енигматског савеза Србије, смењен је и са места Председника ЕСС – а.
Зато вам предлажемо, да у интересу ваших читалаца и енигматских аутора, сарадњу преоријентишете на Енигматски савез Србије као правно лице, уместо при-ватизоване сарадње са Милорадом Живанићем, као физичким лицем. Овај поступак вама не би нанео никакву штету, али би допринео стабилном и транспарентном раду Енигматског савеза Србије и онемогућио самовољу и злоупотребу појединаца. Лице које би уређивало подлистак, одредио би ЕСС, а уплате би се одвијале преко рачуна ЕСС – а, тако да би све било чисто и транспарентно за енигматску јавност.
Уколико прихватите овај предлог, о осталим детаљима би се договорили у не-посредном контакту.
Понављамо још једном да је сарадња са ваше стране била коректна, да сте ви све ваше обавезе коректно и на време испуњавали, а да су се проблеми јавили без вашег учешћа и знања.
Наравно, ваша је ствар са ким ћете сарађивати, али мислимо да је и у вашем интересу да то буду поштене и коректне релације и да и ви немате интереса да радите са некоректним људима. Такође вас обавештавамо да, уколико одлучите да и убудуће сарађујете са Милорадом Живанићем, нећете моћи да у импресуму наводите име ЕСС – а.
Са жељом да уважите напред наведено, желимо вам пуно успеха у раду и надамо се даљој сарадњи.

Контакт телефон : 063/18-49-061

Председништво
Енигматског савеза Србије
Председник
Александар Јанковић

Slavko Bovan је рекао...

Mali prilog diskusiji.
Da li se sećate Skupštine u Vranju 2013.(Susrete u Vranju su bojkotovali i sabotirali sadašnje uzdanice Saveza)?
Tada sam ustao i javno pitao sve, a posebno Larazevića (koji je sedeo do Živanića) da li je Živanić lopina (baš tako sam pitao) kako ga karakterišu ovi koji su tog momenta u Somboru ili nije, odnosno da li je geneza "problema" takva, takva i takva (ponovio Živanićevu verziju događaja). Tada /u Vranju/ Lazarević reča da je sve tačno što Živanić navodi, a ni ostali nisu protivriječili.
U međuvremenu sve se ispreplelo na hiljadu i jedan način, krenulo se u smjenu Živanića. Tada rekoh, a i sada ponavljam, da treba da se sve sprovede po proceduri i da ćeš ti Aco imati moj glas za predsednika ESS. Jesam li? Jesam.
Stvari se dodatno komplikuju u odnosu Lazarević, Živanić,...po interentu se ja optužujem da sam nečija desna ruka, a ja ponavljam da hoću samo proceduru propisanu statutom i da ću glasati za Acu.
Ne, kreće se u nelegalnu smjenu.
Sakupljaju se potpisi navodnih članova (većina nije ni sada u članstvu u ESS) provodi se skupština na o-ruk, i sve ostale poznate stvari na koje ne bih da se vraćam.

Rezime:
Da li je Živanić mogao bolje da vodi ESS? Jeste!
Da li bi na legalno održanoj Skupštini bio smenjen? Bio bi!
Da li je Savez "kupio" Mile Janković? Hmmm...Možda!
Da li je Živanić meni lično nanio neko zlo? Nije!
Da li je Živanić provodio više vremena sa VAMA (drugim kolegama) nego sa mnom (u druženjima, kafenisanjima, dogovaranjima) i sl? Jeste.
Da li je ESS (nakon promene) stao u zaštitu mene i meni sličnih kada je trebao da stane? Nije!
Da li je Predsedništvo donelo nelegalne i nerazumne odluke (retroaktivne) samo da se zadovolji razmaženi član? Jeste.
Da li je reagovano na 5-6 prigovora na te odluke na adekvatan način? Nije! (One prijetnje smaknućem izrečene na sednici predsedništva lagano su ignorisane)?
Da li su mnogi iz ESS žestoki borci za tzv. autorsku enigmatiku, da bi naprasno sada kazali "baš je dobro što nam kompjuter namiče pare u kasu"? Tačno

....

Slavko Bovan је рекао...

Bilo bi tu još štošta da se doda, ali taj pravac diskusije ne bi nas nikuda odveo.
Zaključak: Moj odnos prema ESS (bez obzira ko je u rukovodstvu) biće krajnje korektan. Insistiraću samo na istim aršinima prema svakome. Primer: Ako neko ne može biti član nekog (bilo kog) kluba, onda u paketu ne mogu biti članovi svi koji su napravili isti ili sličan "greh". (Moj stav je po ovom pitanju jasan i neizmenjen: Svi MOGU biti članovi klubova i ESS, ali svi NE MOGU biti u rukovodstvu. Pod ovim "SVI" podrazumevam i one koji meni lično nanose nenadoknadivu štetu svakodnevnim istupanjima i delovanjima).

Rok Ban је рекао...

Osjetio sam, da kritika gospodina predsednika leti i na moje pisanje. Možda griješim, ali nigdje ne pročitah šta savez misli o: podmlađivanju enigmatskih sastavljača, o radu sa mladima, o tome da se i manje poznatim enigmatim da mogućnost da nešto objave i da im se pomogne. Koliko je aktivni sastavljača mlađih od 30godina? Gdje da početnici objave svoj (skroman) početniči rad. Kakav je kvalitet objavljenih radova, kako ste odreaogavali na slabe enigmatske radove, koji degradiraju srpsku enigmatiku? Svi enigmatski listovi su oblikovali svoje ekipe saradnika, a za ostale ostaju mrvice, za početnike skoro ništa. Prepucavate se zbog NOVCA, i izgleda svima je to jedini cilj. A enigmatika je postala sredstvo za dostizanje toga cilja.Troši se energija na sporedne i nebitne stvari, međusobno podbacivanje klipova, a glavnei problemi se zanemaruju. Dali su klubovi stvorili savez ili je obratno. Ili sam u zabludi što se tiče SAVEZA kao krovne organizacije. To je moj pogled sa distance i daljine, neopterećen srpskom enigmatskom svakodnevnicom.

N. Petkovski је рекао...

O predlogu Radojice sam samo pročitao u komentarima nakon sednice ESS. Mislim da je predlog na mestu, pa sam napisao i ja svoj komentar. U odgovoru predsednika ESS vidim da se njegove reči iole odnose i na moj komentar. Želim odmah da naglasim, da nijednom rečju nisam pomenuo ESS, predsednika ESS i njihov rad. Niti sam ih napao, niti sam ih kritikovao. Pisao sam o stanju enigmatike koje se danas ispoljava isključivo iz prizme para i zarade. I zato sam, podržavajući predlog Radojice, želeo da pomognem ESS i njegovom predsedniku da se enigmatika stavi na prave noge - da ona bude za svakoga i svakome dostupna, da mogu svi koji stvaraju da osete da i oni učestvuju u tome, da se podstaknu mlađi da se aktivno uključe u svetu umstvene čarolije koja se zove enigmatika. Novac (jer ga je malo) ne bi trebalo uopšte da bude lajtmotiv iskrenim i pravim enigmatama. Ali nažalost, to u praksi nije tako. Upravo o tome sam govorio - tezga i tezgaroši (neka se ne uvrede) vladaju savremenom enigmatikom i to je jasno i očigledno, naročito kad se u tome obilato pripomogne kompjuterizacijom enigmatike. Iako sam iz Makedonije i moja enigmatska produkcija na srpskom jeziku je jedva simbolična, čak i manje od toga, ja sam nekoliko puta nudio povremenu saradnju nekolicini enigmata u Srbiji koji izdaju časopise, ali su me svi listom odbijali samo sa jednim jedinim razlogom - "ne mogu da te platim, trebam izdvojiti iz svog džeba, a ako hoćeš da radiš besplatno, samo da ti se ime pročita i budeš slavan, izvoli, pošalji koji rad, sigurno će biti objavljen". Nije mi do novca (naročito ne sitnog), niti slave, dovoljno sam poznat u enigmatskim krugovima ovih regiona (61 godinu se bavim enigmatikom kao stvaralac). Sve honorare koje sam zaradio u Marbu, Ilustrovanoj politici, Alo ... i sve novčane nagrade koje sam osvajao na konkursima "Vuka Karadžića" sam poklanjao kasi kluba gde sam član jer volim enigmatiku koja je sastavni deo celog mog života, ali i ljude koji rade isto ono što i ja. Nisam uzeo ni dinara zarađenog u Srbiji. Meni je moto što više masovnosti i enigmatičara, a ne što više para, jer ako bude i para, neka ih deli što više ljudi, za svačije zadovoljstvo, a ne samo šaka ljudi za njihovo zadovoljstvo.

Eto, to je bio smisao mog komentara i zato sam podržao predlog Radojice. Sasvim je drugo pitanje da li je taj njegov predlog i koliko izvodljiv, ali svakakao treba razmisliti o tome i pokušati naći rešenje, a ne samo glatko odbiti jer će to nekome pokvariti novčani i tezgaroški komoditet. ESS nije pojedinac, sigurno ima dovoljno ljudi koji mogu raditi, organizovati, osmisliti i realizovati neku i nečiju ideju, ako je ona za dobrobit svakome. Eh, kad se sve ovo ne bi uopšte plaćalo, tek onda bi se videlo koliko je enigmatika SVAČIJA i SVEUKUPNA stvar, a ne MOJA ili TVOJA ili NEČIJA stvar.

Mandrak је рекао...

Branko i Nikola, sumnjam da je plemeniti predsednik imao vas na blistavom umu. Nema dileme, ja sam taj isfrustrirani tip kome ovo dovbrovoljno udruženje građana služi za istresanje (a množina je valjda upotrebljena zato što autor veruje da vredim za dvojicu, trojicu... ili ne znam koliko).

Pismo nisam baš detaljno proučio zato što je 1) užasno suvoparno i u svojoj širini potpuno oslobođeno dubine, 2) sadrži isključivo informacije koje su svima odavno poznate, i to uglavnom falsifikovane i hiperbolisane, udešene prema interesima Mileta Jankovića, njegovog posilnog Saše Čolaković i drugih lešinara sa osmoletkom koji su toliko ponavljali laži da ih sadašnji lakoverni nazovipredsednik iznosi u formi činjenica, 3) zadržavanjem na marginalnim stvarima, pismopisac je propustio da se pozabavi suštinskim pitanjima, a to su: ČEMU DANA SAVEZ SLUŽI?, ZAŠTO NIPODAŠTAVA AUTORE? i ZA ČIJE BABE ZDRAVLJE JE PRIKUPLJENO TIH 60 i KUSUR 'ILJADARKI KAD NIJEDAN OBIČAN ČLAN SAVEZA VAJDU OD TOGA VIDETI NEĆE?

Dakle, mislim da gorepotpisani A. Јанковић OPET ništa nije rekao, no već je dovoljno dugo na toj uzvišenoj funkciji da je već profilisan kao lice koje nema šta da kaže. Zapravo, on piše i govori samo ono što mu izdiktira umno prredsedništvo, eklektično i uz komičnu dozu administrativne formalnosti. To što on nema stav i što je nesposoban za uviđanje suštine i istine nije neka šteta ni na njega, ni za građane generalno jer on je u penziji tj. radno nesposoban, pa je svejedno šta radi u slobodno vreme, ali treba imati u vidu da njegova mlitavost i povodljivost najviše idu u prilog njegovom spomenutom prezimenjaku (ma, da oni ipak nisu neki rod?) i ESS kliki, a ozbiljno škode svim drugim "udruženim građanima", koji se, da podsetim, nisu udružili da bi lovili srndaće bili bili publika lopovima i antienigmatskim delatnicima, nego da bi se BAVILI ENIGMATIKOM.

R.Jovicic је рекао...

Dragi Aco!
Hvala ti na svemu što si napisao i što si me dobro upoznao. Lepo si to napisao.
Ja sam uvek nastojao da nadjem saradnju za svoje članstvo pa i članstvo drugih klubova i sekcija, tako da po tome nisam nikako demagog.
Odluke donosi Predsedništvo udruženja, a ja ih samo prenosim.
Može Predsedništvo da donese odluku i da istupimo iz članstva ESS. Ja ću je opet preneti.
Srdačan pozdrav... Bez sekiracije..što se mene i Udruženja "Vuk Karadžić" tiče.

Анониман је рекао...

Pa, istupite.

Анониман је рекао...

Pa da anonimuse (a vrlo dobro se zna ko si). Tebi bi to odgovaralo, jer će se tako smanjiti broj potencijalnih saradnika koji bi odneli deo honorara. Tako bi ostali samo vi tezgaroši, ne bi imali konkurencije i sav honorar ma koliko on bio kukavni, bi ostao samo vama. Eto to je naša enigmatika, jer vi želite da bude samo vaša.

J.J.

Slavko Bovan је рекао...

Sugerišem kolegama iz UE "Vuka Karadžić" da i ne pomišljaju o istupanju iz ESS, a takođe ni da se osvrću na anonimne komentare. "Vuk" je jedan od stubova ESS, i tako treba da ostane.

Анониман је рекао...


Nepisano šahovsko pravilo je da se partija ne predaje tako lako
i da se treba srčano boriti do kraja. To je, verovatno, imao u vidu i
bivši (smenjeni) predsednik ŠSS, jer je odbio da preda dužnost svom
nasledniku. Nešto slično me asocira i na ponašanje smenjene osobe u
ESS. Najčudnije mi je,ipak, kada neke kolege enigmate ne shvataju kakva je prethodnih godina bila situacija oko ALO-a. Uzurpiranje se tretiralo takoreći kao sasvim normalna pojava! Sada, kada je sve to dovedeno u normalne tokove, opet se seju neke sumnje.
I dalje se trošimo u nepotrebnim diskusijama, a toliko još toga
treba uraditi u srpskoj enigmatici! Zato iznosim samo jedan predlog:
,,Pravilnik o sastavljanju ukrštenih reči''
Miroslav Živković

Mandrak је рекао...

Miroslave, da li biste mogli da obrazložite tvrdnju: "Sada, kada je sve to dovedeno u normalne tokove, opet se seju neke sumnje", jer je iz mog ugla krajnje nelogična.

U kakve normalne tokove je dovedeno, i šta je "sve to"? Prosto mi je neverovatno da neko koga smatram pametnim čovekom ustvrdi da je normalno nešto što je očigledno nenormalno, i to toliko nenormalno da ni u Bangladešu ne bi bilo normalno. Takođe, nije mi jasno da li u pojam "sve" danas spadaju tih 300 dinara za izgladnele članove, fond za štampanje besmislenih publikacija i fond 2 za šnicle i špricere? Ako je to "SVE" u ESS - u, onda ovde neko ne shvata dobro funkciju tog "dobrovoljnog udruženja građana", što reče jedan pametan čovek u eseju na 5 strana.

Vi (zadovoljni članovi ESS - a), zapravo, sada na sličan način možete da dovedete u red i sve ostale enigmatske nelogičnosti (koristim ove pojmove u ekstremno relativnom značenju, jer je vrlo teško odrediti šta je tu stvarno logično, a šta zakon stada koji proglašava nelogične stvari logičnima), naravno, ukoliko smatrate da i one spadaju u ono "sve". Na primer, možete da preuzmete tezge Jovanu Pokrajcu ili Miletu Budiću. Oni prodaju svoje proizvode za 200 dinara (po kilogramu), a vi sada možete da pošaljete Mileta Janković (može i ovaj drugi Janković da pođe sa njim, čisto zbog stila) koji će ponuditi 50 ili 30 dinara. To bi za vas, koliko shvatam, bilo normalno: vi ništa ne biste radili, predsedništvo ništa ne bi radilo, niko ništa ne bi radio jer pomenuti majstor može da proizvodi po 1000 strana na dan, pa je na dobitku i kad ih uvali za 20 dinara (a to što on proizvodi ni objektivno ne vredi više) - a u kasu ESS - a bi se slivali novci za vaše ručkove i druge strogo enigmatske aktivnosti, i svi vi koji se radujete isključivo tim plejeskavicama biste imali utisak da je stanje dovedeno u još normalnije tokove.

Vama je, dakle, normalno kada Mile Budić, Mile Janković ili Rajko Kuzmanović otkupe i privatizuju ESS i pretvore ga u protivautorsku mašinu iz koje kaplje 50 po 50 dinara - zato što vam je to ubacilo 500 evra u kasu (manje je važno što i ta kasa postoji samo zbog vašeg vlasnika). Normalno vam je što je ESS sada savez koji propagira neautorstvo - jer vas autorstvo i ne zanima. Izgleda da vas zanima samo pljeskavica, i potpuno vam je svejedno na koji ćete način doći do nje. Vi ionako imate dovoljno godina da nemate budućnost, živećete možda još 20, možda još 5, a možda još godinu dana... ali svakako će vam uskoro biti svejedno (to se odnosi i na Lazarevića, i na sve ostale starce kojima je apsolutno svejedno šta će biti uskoro kad ih pokrije ilovača). Ja ne znam da li vi vidite da Mile Janković manipuliše tim vašim godinama i koristi to što vas ne zanima budućnost enigmatike (jer, kao što rekoh, vi budućnost nemate). Ukratko, vi ste zapravo istomišljenici: i njemu je, kao i vama, stalo do enigmatike kao do lanjskog snega (ako jeste - zašto vam nije dao jedan svoj list u vreme kada niste imali nijedan? zašto vas tada nije sponzorisao? zašto vam tada nije kupovao pljeskavice?), ali mu je stalo do ESS - a da bi institucionalizovao svoju antienigmatsku fabriku. A vama je sve to normalno.

Анониман је рекао...

Ko hoce da radi neka radi, ko nece neka ne radi, svako neka odluci da li ce biti clan ili nece. Ovo je dobrovoljno udruzenje, niko ne prisiljava nekoga na nesto.
Treba spustiti tenziju.
Neutralac

Mandrak је рекао...

Možda se ti, anonimuse, osećaš kao da si neutralan, ali tvoj stav je vrlo, vrlo pristrasan. Sve tri rečenice koje si sročio daju nedvosmislenu podršku uništavanju srpske autorske enigmatike. I sve tri odaju izrazito ograničenu osobu koja ne vidi dalje od nosa (ili neće da vidi, u tom slučaju možda nije ograničena nego lako potkupljiva, a to je još gore).

Šta znači to "dobrovoljno udruženje"?. Pa, naravno da je dobrovoljno, ali ima nacionalni predznak. Mogu i npr. lopovi da se udruže, pa naprave klubove i formiraju savez pod imenom Srpski Lopovski Savez... i, šta će onda biti? Kad se neko pobuni protiv njihovog lopovluka, oni mu kaži: ovo je dobrovoljno udruženje, šta se to tebe tiče?! Ako hoćeš, kradi s nama, ako nećeš marš napolje! Pa, ne može to tako. Udruženje srpskih lopova šteti svim građanima i zato bi svaki pristojan građan bio pozvan da reaguje.
E, isto je tako i sa ESS - om. To je savez koji ŠTETI SVIM AUTORIMA. Ne samo onima koji postoje u ovom trenutku, NEGO SVIM AUTORIMA KOJI BI SE EVENTUALNO IKADA POJAVILI. Jel možeš ti to da razumeš, Neutralcu? Da bi mogao, treba da budeš u stanju da zamisliš budućnost (možda je ti lično nemaš, ali ima onih koji su npr. tek u ranom srednjem dobu). Takođe, treba da budeš u stanju da shvatiš da autorska enigmatika ne može da postoji bez klijenata. Kad se te dve stvari ukrste, dobijamo sledeće: sadašnja politika ESS - a će vrlo brzo satrti sve autorske tendencije u Srbiji za vjek i vjekova, jer se autorski rad svakodnevno sa institucionalnog nivoa svakog dana sve više obezvređuje. Razumeš? Autor za godinu ili 5 neće imati kome da se javi jer će sve okupirati Janković i Čolaković, koji zarađuju za hleb tako što prodaju za po 15 dinara ono što poseru njihove mašine. Dakle, ta njihova govna će biti svuda, i niko neće hteti da plati više (jer poslodavci-neenigmate ne prave razliku između govana i enigmatike... važno im je samo da bude što jeftinije). Najvažnije: Janković i Čolaković će biti ESS, ostalih neće biti jer će po biološkom zakonu morati da umru. A upravo je to poenta: Janković manipuliše izlapelim starcima da bi uništio autore (probao sam da objasnim, ali sam svestan da ovog prosečnom članu dobrovoljnog udruženja sa IQ - om 65 to ne može da bude jasno).