четвртак, 28. април 2016.

JOZIĆEVA KRIŽALJKA

Memorijal Pavle-Libran - trećeplasirana križaljka
Autor: Željko Jozić
Kvizorama 1256, 30.04.2016.
(Prilog: Boris Nazansky)

10 коментара:

Marko Mihaljević је рекао...

Dobro jutro!

Jako lijepa križaljka od meštra Jozića, i da je pobjedila ne bi bilo nezasluženo :)

Marko

Željko Jozić је рекао...

Hvala šampione!
Međutim, moja ne "šuška" (nefrekventna slova) kao tvoja,
a gdje ne šuška nema "šuške" (novac tj. honorar reg.).
Btw, dva "Varaždinca iz Orahovice" i ja obilno smo zalili
(pivom idr.) tvoju pobjedu onaj dan kad si nam objavio
svoje slavodobiće. :)

Mandrak је рекао...

Zanatski vrlo stručno povezano i razuđeno (npr. kvalificirani rad / Robert Lewandowski - radiotelevizija - Lavoisier).
Ono što nedostaje su domaća slova (vidim samo jedno, i to najfrekventnije: č), a samim tim i atraktivne domaće reči (u tom pogledu je Markov rad kudikamo bolji od ovog). Uz to, ima tu nekih množina koje su, čini se, suviše rogobatne za jedan takmičarski rad (trgovine na malo, lijevi braniči).
Iako mene ne fasciniraju W i Y, bar ne na ovim pozicijama, verujem da su ti detalji učinili rad vidljivijim.
Dopada mi se što je višak crnih polja sveden na minimum (mada, u donjem desnom uglu je umesto Marise Tomei mogla i neka 14 - ica... jer konac delo krasi).

Sve u svemu, ni ovo nije ništa posebno. Ja katkad rešavam Jozićeve križaljke u Feniksu i već imam nekakav uvid u njegovu kombinatorsku širinu, pa sam valjda zato očekivao malo više.

Željko Jozić је рекао...

Mladene, cijenim tvoje pohvale i kritike
napisane precizno, britko i korektno.

Pozdrav iz Osijeka!

Slavko Bovan је рекао...

Lijepo, lijepo!

Анониман је рекао...

Jozić je po meni najmoćniji hrvatski križaljkotvorac, pa od njega očekujem najviša mjesta kada pristupi natjecanju. Skrećem pažnju da je križaljka bez dvoslova u sredini i da ovaj put ima malo glagola što je za Jozića neuobičajeno. Po meni zasluženo treće mjesto. Pero

Tonci M је рекао...

Uvijek volim proučiti način na koji Željko ispreplete duže pojmove u svojim radovima, ti međusobno razmaknuti duži pojmovi omogućuju mreži da diše. Sviđa mi se i efekt koji je postignut time što su prvi i posljednji okomiti stupac, te prvi vodoravni redak bez crnih polja. Uvrštene sintagme su raznolike i relativno svježe, ali mislim da je Zdenko imao širu paletu istih. Ukratko, u Željkovom prepoznatljivom stilu, ali malo ispod njegovog maksimuma. Vrlo dobar uradak, i više nego dovoljno za treće mjesto.

Hajro је рекао...

Evo ga, nešto po mom ukusu, puno je prolaza ovdje, puno propuha, mreža je jedna povezana prilično izbalansirana cjelina, nema jednoslova ni dvoslova u sredini, ivice mreže čiste ... ako bih gledao neriješenu mrežu ovaj rad bi mi bio (zasad) broj jedan. Za detaljniju analizu (mane su vidljive u sadržaju...) nemam vremena, a valja sačekati i druge radove... u svakom slučaju, bravo Željko.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Broj crnih polja je solidan (64), križaljka je otvorena, one dvije množine zbilja nisu lijepe (LIJEVI BRANIČI i TRGOVINE NA MALO), nema rijetkih slova. Očito je da Željko zbog obilja posla nije imao dostatno vremena, jer znam da može bolje. Brončana kolajna je ipak zadovoljavajuća. A kad već nema novčane nagrade, knjige i pivo će dobro doći.

Rešad Besničanin је рекао...

Sviđa mi se ovaj rad, nisam ni sumnjao u Jozića iako znam da on može daleko više. Meni su Mihaljević i Jozić najomiljeniji autori iz Hrvatske i kada za to imam prilike rado rešavam njihove sastave.