недеља, 24. април 2016.

NOSTALGIJA (587)


Piše: Nedjeljko Nedić
Na slici 1 su: Boris Antonić, Mladen Đurđević, Vlasta Pavlović, Marijan Jurčec, Ivica Mlađenović, Antun Košir, Slavko Peleh i Stjepan Horvat. Na slici 2 većina je sudionika IV: SZJ-a, održanoga u Vinkovcima 1972., uslikana ispred zgrade sa spomen-pločom Slavka Jankovića hrvatskoga muzikologa, folklorista i zagonetača (Novi Mikanovci, 1. I. 1897. - Delnice, 29. VI. 1971.).

8 коментара:

Unknown је рекао...

Nezamislivo jaka postava!

R.Jovicic је рекао...

Dr. Marijan Jurčec, koga se rado sećam, bio je dugogodišnji glavni i odgovorni urednik enifmatske revije "REBUS" iz Osijeka, u kome sam dugo i rado saradjivao. U tom listu u broju 107 od 1.07. 1962. godina štampana je Antologija nekih radova iz toga doba, sa slikom na 11. strani. Rado se sećam i njegovih saveta jer je list imao i rubriku "VI I MI" Na toj strani je objavljivana antologija mnogih enigmata-saradnika tog lista.Evo jednog anagrama sa te strane "TIN: "DRAMA" - NOVI LIRIZAM.Pokušajte rešiti.

Sneška је рекао...

Nisam se trudila da rešim ali u tim rečima vidim:

NIN: MOLITVA ZA RAD I MIR!

Andon Koloski је рекао...

Уз могуќе решење ВЛАДИМИР НАЗОР -,,ИНТИМА", једно хтење.Пошто колега Р.Јовичиќ тачно наводи број и датум енигматске ревије ,,РЕБУС", претпостављам да тај број има у руке и да би било добро да скенира ту страницу са тадашњим антологиским радовима и то пошаље Славку да ообјави на блог. Поздрав.

R.Jovicic је рекао...

Rešenje anagrama: Ime i prezime ranijeg hrvatskog pisca i borca i jedno njegovo delo.
Pozdrav...

R.Jovicic је рекао...

Dragi Andone!
U isto vreme smo poslali tekst na blog. Rešenje je tačno.
Stranicu imam i staviću je na blog, ali sam na njoj dosta mlad.
Pozdrav Jovičić

Andon Koloski је рекао...

Хвала на позитивном одговору. И ово нека буде као неки позив, да Ви, мало више искуснији енигмати, што чешќе и више стављате скениране странице из енигматских часописа из 60-тих, 70-тих и 80-тих година на блог, да видимо како је то НЕКАД ДОБРО БИЛО.

Hajro је рекао...

Pozdrav Andone
Lijepo je znati da ponekog zanima kako je nekad bilo ... Bilo je dobrog i manje dobrog, porediti radove sa današnjim, pogotovo križaljke, ne bi blo fer, jednako je i sa grafičkom opremom izdanja i sl. Ono gdje je nekad bilo neuporedivo bolje su autorski honorari, sjećam se da je Miroslav pisao (bilo bi lijepo da to nađemo ili da on ponovi) detaljno, sa brojkama, o odnosu cijene izdanja i autorskih honorara... Slično je i sa brojnošću suradnika, sudionika enigmatskih susreta... Tehnologija i mnoge druge stvari su uticale pozitivno i negativno, danas imamo šta imamo, uživajmo u tome.