субота, 30. април 2016.

"UNA 2016" (3)


SUSRET ENIGMATA UNA 2016
13 – 15. 5. 2016.

Hotel  ”Ada”  Bihać

PETAK 13.5.

TURNIR U KVIZOVKI
3 kola (start u 16:00)

SUBOTA 14.5.

TURNIR U KVIZOVKI
4 kola (8:30 – 10:00, 14:00 – 18:30)

SASTAVLJANJE KLASIČNE KRIŽALJKE BEZ POMAGALA
10:30 – 13:00

SVEČANA VEČERA
19:00

NEDJELJA 15.5.

SASTAVLJANJE ANAGRAMA I REBUSA (odvojene konkurencije)
8:30

IZLET (odredište i vrijeme će biti naknadno objavljeni)

TURNIR U KVIZOVKI
10:00

RUČAK I PROGLAŠENJA POBJEDNIKA
13:00

Različita brzopotezna natjecanja (rješavačka i autorska), prezentacije, izložbe, razgovori
Sva pitanja i prijedloge u vezi natjecanja slati na hodzich@gmail.com
Sva pitanja i prijedloge u logističkom dijelu susreta slati na  emir.vucijak@sezam.ba

Za rezervacije se obratite direktno na Hotel “Ada”
info@aduna.ba
387 (0) 37 318 100  

Cijene za jednokrevetnu ili dvokrevetnu sobu, dnevno po osobi:
Puni pansion 65.00 KM

38 коментара:

N. Petkovski је рекао...

Dakle, nije predvidjeno rešavanje ukrštenica i eventualno drugih enigmatskih sastava. A koliko vidim, za subotu od 13,00 (verovatno je ručak u 13,00) do 19,00 u programu nema nikakvih aktivnosti. Da li je previd u pitanju? Neće valjda taj tajming biti prazan.

Onda, da li je ista cena (puni pansion 65,00 KM) i za jednokrevetnu i za dvokrevetnu sobu?

Luka је рекао...

Nikola, u subotu su predviđena 4 kola Kvizovke, jedan prije ručka a tri kola poslijepodne od 14:00 do 18:30.

Dejan Minić је рекао...

Nikola, još nisam čuo za hotel koji isto naplaćuje jednokrevetne i dvokrevetne sobe. Pretpostavljam da je ovo u žurbi napisano:)

Mirka је рекао...

Prošle godine je bila ista cijena jednokrevetne i višekrevetne.

Dejan Minić је рекао...

Eto, sad šokiran čuh prvi put, a nije da nisam putovao:)

Mirka, je l' ti dolaziš na Susrete?


Mirka је рекао...

Čega niđe nema, ima u Bosni!
Znaću za 15-ak dana da li ću moći ići. Ako obaveze dozvole, hitam na Unu.

Slavko Bovan је рекао...

Lijepo bi bilo kada bi se neko od igrača kvizovke iz Srbije javio da će igrati.

Hajro је рекао...

Jesam pisao u žurbi i jesam pogriješio ali ne u vezi subote popodne, ni cijena soba, već u naslovu stavih 2015 i niste primijetili.

Vođen željom da bude dovoljno vremena za druženje, nisam predvidio velike setove zadataka za rješavanje. Biće (i to stoji u objavi) brzopoteznih zadataka koji traže znanje i dosjetljvost, ali nisu tipične glavolomke kojima testiramo rješavače. Da budem iskren i ne znam ja mnoge od tih novih stvari, sjećam se kad me Luka zamolio da testiram rješavačke zadatke koje je spremio za neki susret, maltene ništa nisam uspio riješiti.

Specifičnost UNE u sastavljačkom dijelu je rad uživo, bez pomagala, plus obrazloženja odluka žirija, sve sa željom da se promovira uživanje u kreativnom radu u uvjetima jednakim za sve, sastavljačko umijeće i znanje, razmjena mišljenja i kriterija. U brzinskom rješavačkom dijelu želja mi je da ne bude preteško, da svi riješe nešto, a najbolji dokažu svoju dosjetljivost i brzinu. Potrudiću se i da spremim set zadataka za “po kući”, odnosno u sobi i sl.

Nema pitanja o nagradama (nema ih na gornjoj objavi) što je vrlo sportski. Biće nagrade (osim redovnih diploma i pehara) samo još ne znam(o) detalje. Nekad davno sam se natjecao sa prijateljima i kad nismo imali ništa da uložimo igrali smo u “pola kile prestiža”. Nadam se da će UNA dobaciti dotle.

Migo је рекао...

Da li rečenica: "NEDJELJA 15.5. SASTAVLJANJE ANAGRAMA I REBUSA (odvojene konkurencije) 8:30" podrazumijeva da se učesnik ne može takmičiti u oboje i da moramo izabrati jedno, ili da se radi istovremeno s tim da je ocjenjivanje odvojeno, ili...?

N. Petkovski је рекао...

Ja sam odmah primetio grešku 2015 u naslovu, ali je bilo sasvim jasno ga je brzopleti lapsus jer odmah niže stoji 13 - 15.5.2016, pa nisam reagovao (a verujem i svi ostali). Upravo sam hteo postaviti isto pitanje što ga Migo postavio u vezi sastavljanja rebusa i anagrama (odvojene konkurencije). Molim i ja razjašnjenje o ovome.

Dakle, neće biti klasičnog rešavačkog takmičenja (kao što je sastavljačko). Znači glavni akcenat će biti ogledati se u sastavljanju. Tu sam malo tanak jer mi je problem ijekavica, pa sam više voleo da rešavam nego sastavljam. U rešavanju ijekavica mi je puno manji problem. Ali, ako se ne takmičim u sastavljanju (naročito ukrštenica gde sigurno neću učestvovati), ostaće mi bar više vremena da divanim sa onima koji takođe neće puno učestvovati u takmičenjima i više uživati u ambijentu i prirodi.

Nejasna je takođe satnica u nedelju: ako su rebusi i anagrami u 8,30, pa kvizovka u 10,00, pa ručak i proglašenje pobednika u 13,00, kad će biti izlet i koliko minuta će trajati? Kažem "minuta" jer ne vidim gde će da se ubaci taj izlet, a da na njemu idu i rebusaši i anagramisti i kvizovkaši (ili će ovi biti žrtvovani).

Imam utisak da je na ovom susretu glavna stvar kvizovka, jer traje čitavo vreme programa, pa se predlaže i dan ranije, kao da je kvizovka glavna enigmatska kategorija kojom se bavimo. Pogledajte vreme posvećeno kvizovki: petak od 16,00 sati pa verovatno do večere u 19,00 (tri sata), pa onda subota od 8,30 do 10,00 (sat i po), pa od 14,00 do 18,30 (četiri i po sata), pa u nedelju od 10,00 verovatno do ručka u 13,00 (tri sata) - sveukupno 12 sati za kvizovku!!! Za sastavljanje križaljke dva i po sata i za sastavljanje rebusa i anagrama nešto sitno do izleta. Možda naslov manifestacije treba da glasi: SUSRET KVIZOVKAŠA I ENIGMATA UNA 2916.

N. Petkovski је рекао...

brzopleti lapsus 2916, treba 2016... he-he

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, prošle godine je bilo dozvoljeno sastavljanje i na ekavici i na ijekavici.

N. Petkovski је рекао...

E, ako je tako, to mi odgovara, onda mogu i da se takmičim (još kad bi bilo dozvoljeno i na makedonskom jeziku, ha-ha-ha).

Ipak, treba odgovoriti na gornja pitanja o rebusima i anagramima, prevelikom (po meni) forsiranju kvizovke, tajminzima, ceni pansiona, izletu, meni i dalje odgovara (a verujem i svima ostalima) rešavanje, jer na svim susretima na koja sam učestvovao uvek je bilo podjednako zastupljeno i rangirano i rešavanje i sastavljanje enigmatskih radova. Ovde, koliko vidim, sastavljanje je prioritetno, rešavanje dobija periferni, sobni karakter.

U svakom slučaju, meni će ovo biti prvo učestvo na Unu, pa želim da maksimalno uživam i u upoznavanju sa kolegama koje ne poznajem (niti oni mene) i u druženju sa njima i ostalima, poznatima, i u takmičenju i u relaksaciju u prirodi i ambijentu. Nadam se da će ovo ipak za mene biti ugodan doživljaj i ja mu se još sada radujem.

Hajro је рекао...

MIGO – Očekivao sam ovakvo pitanje jer formulacija jeste nedorečena. Znači da neće biti kao prošle godine kada je to bilo jedno natjecanje sa dva zadatka (anagrami i rebusi) što se pokazalo kao ne baš najsretniji izbor. Išao sam na subotu jer će možda neki doći u opciji bez spavanja tako da se mogu okušati u svemu osim u kvizovki. Najteže je sa satnicom i 8:30 jeste malko rano za eventualne subotnje putnike, molim da se jave pa da vidimo kako ćemo i to riješiti. Volio bih čuti i mišljenja na temu sastavljanja rebusa uživo (nemam dilema oko anagrama), naime rebus je vrlo specifična zagonetka koja ne ide po sistemu “idem sjesti i sastaviti dobar rebus”, s druge strane dobar autor rebusa će od ponuđenih elemenata napraviti nešto smisleno … javite se rebusaši i ostali. Da ne zaboravim - naći ćemo načina, dogovoriti se, ovako ili uživo, da i u ovom dijelu svi mogu učestvovati u svakoj disciplini. Dakle, biće dva termina, dvije grupe, dva pehara … zajedno ćemo dopuniti nedorečeno u objavljenoj satnici.

NIKOLA – Anagrame i rebuse pokušah objasniti gore, pomozi mišljenjem o rebusaškom takmičenju uživo, vremenu potrebnom i slično. Slavko je objasnio oko ekavice i ijekavice, zaboravio je dodati da idu i fonetika i etimologija. Rješavanje će biti, a ako je naglasak na sastavljanju to je zato što faktor “uživo” ima mnogo veću težinu kod sastavljanja (online natjecanje rješavača je mnogo bliže savršenstvu nego slično natjecanje sastavljača). Sastavljači nemaju prečesto priliku da pokažu svoje umijeće u ravnopravnim uvjetima i to pokušavam postići. Kvizovka je lijepi spoj znanja jezika, brzine razmišljanja, kombinatorike, sportskog duha, dramatike… Igrači (mnogi su vrhunski enigmati) imaju više entuzijazma i strasti nego bilo koja druga kategorija naših enigmatskih natjecatelja, a na Uni imamo i tradiciju s početka devedesetih. Kvizovkaši će sami odrediti sistem po kojem će igrati (ovisi od broja prijavljenih), postoji mogućnost da stignu na izlet, a ako ne, to je njihov izbor, nisam ih ja žrtvovao. Diskusija (ovdje i e-mail porukama) na temu četvrtka i satnice je pokazala da se želimo i znamo dogovarati, da uz toliko dobre volje nema šanse da se ne dogovorimo, istinski sam ponosan na sve nas. Izlet će biti poslije doručka i svi, osim kvizovkaša (a moguće i oni), će birati da li će ići ili ne. Prošle godine su neki preskočili i zajedničko slikanje i izlet i sve u redu. Nemoj zaboraviti najvažniji detalj o kvizovki (u kontekstu priče o satnici) – manje od trećine (sudeći po nekim indikacijama mošda i manje od četvrtine) prisutnih će biti angažirano oko kvizovke (ti izračuna 12 sati, pa i nije puno ako govorimo o dva dana), sam si lijepo rekao da ćeš imati prilike divaniti sa drugima. Šta je glavno na susretu? Kao i u svemu drugom svi imamo različite prioritete. Susret je zamišljen (da ne ponavljam stvari koje su već rečene, a mislim i da su očite) tako da bude što više užitka za što više sudionika, koristi za enigmatiku, poticaja za dobre stvari u budućnosti… I organizatori i gosti se trebaju naoružati strpljenjem i vidjeti realnost, svi radimo najbolje što znamo. Dobro nam došao.

N. Petkovski је рекао...

Što se rebusa tiče, treba zadati temu. Da se u rešenju sadrži neka zadata reč ili izraz. Na primer, da se sastavi rebus gde će se u rešenju učauriti reč, recimo SARAJEVO. Pa bi neko sastavio rebus gde bi rešenje bilo recimo KOSARA JE VOLELA MENE. Ako tema bude slobodna onda će svako još od kuće i još odsad sastavljati efektne radove. Dakle, rebus treba imati poseban uslov, odredjeni zadatak, pa bi tako svi imali iste mogućnosti da sastavljaju, kao što je slučaj sa anagramom - svi anagramiraju istu rečenicu.

Slažem se da 12 sati kvizovke nije puno u odnosu na dva dana, ali u odnosu na ostale takmičarske discipline ove ostale su inferiorne i po obimu i po satnici u odnosu na kvizovku. Bez obzira na to koliko je i da li kvizovka posebna i ima posebnu tradiciju, takmičarima u kvizovci prolazi čitavo vreme samo u tom "sportu", čak možda i budu uskraćeni za taj izlet i sl. Da ne budem krivo shvaćen - ja kvizovku ne volim, nikad je nisam igrao, niti ću je ikad igrati, pa mi njeno postojanje nije uopšte problem, naprotiv, apstinencijom od nje ja dobijam puno više vremena za svoje zadovoljstvo i uživanje u nečem drugom. Prema tome - kvizovka mi ni najmanje ne smeta. Govorim uopšte za sve učesnike, da svi manje-više imaju podjednako i raznovrsno uživanje u svim segmentima programa.

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, ljudi imaju vrlo različite motive za dolazak/nedolazak.
Poznajem najmanje četvoro koji dolaze (skoro) isključivo zbog kvizovke.

Belirac је рекао...

Šteta što Nikola nije bio na Uni prošle godine pa nije mogao uživati u izletu u Martin Brod i u manastir Rmanj, a ni u gledanju monodrame Miloša Milićevića "Odbrana Sokratova i smrt". Bilo bi lijepo da nam Miloš i ove godine priredi jedan takav užitak, npr. s monodramom "Đuka Begović", makar i ne imao odgovarajući kostim... (koji je stradao u katastrofalnoj poplavi koja je zadesila Doboj).

N. Petkovski је рекао...

Nikome ne uskraćujem niti omalovažavam želju i zadovoljstvo da igra kvizovku i da se takmiči, upravo naprotiv, nemam ništa protiv kvizovke. Eto, što kaže Slavko, najmanje četvoro će isključivo igrati kvizovku i ništa više, ja neću kvizovku, ali ću učestvovati u rešavanju i sastavljanju, dakle svako prema svojim afinitetima, željama i mogućnostima, ali vidi se da je ceo program susreta podređen kvizovci nesrazmerno prema ostalim disciplinama i aktivnostima. Ako je cilj susreta samo da se takmičimo i trošimo vremena samo na to, onda mi to smeta. Eto Belirac kaže kakve je sve organizovane izlete bilo prošle godine (dakle bilo je svega i svačega), ove godine u programu ne vidim takvo nešto, čak bi neko i žrtvovao to. Zašto bi kvizovkaši bili s jedne strane favorizovani, a s druge strane da im se zakine celokupni užuitak susreta i druženja. Napravimo da svima bude podjednako lepo i ugodno. Ne moramo Unu da pamtimo po peharima i medaljama, jer neće svako da ih osvoji i dobije, ja želim da Unu pamtim po njenoj lepoti i jedinstvenom doživljaju, a takođe i po susretima sa prijateljima i kolegama.

Hajro је рекао...

Nikola hvala na sugestiji, mora biti nešto zadano. Nisi valjda ozbiljno mislio da je moguće da bih išao sa “slobodnom temom” za rebuse. Vidim ja da ti nisi pogledao ništa o prošlogodišnjem susretu, ni o takmičenjima, ni o izletu… (sve je objavljeno, program, zadaci, rezultati…). Kvizovkaši ne moraju propustiti (i neki sigurno neće) nijednu drugo natjecanje, a za izlet neka sami odluče. Druge discipline nisu inferiorne već se razlikuju po prirodi - kvizovka se igra jednako kao šah, turnir u više kola, a sastavljanja i rješavanja su jednokratni događaji. Nije program podređen kvizovci, govoriš kao da će te neko tjerati da makar gledaš kvizovku, sve je tvoj izbor i jednako će i drugi birati. Ako pogledaš slike sa izleta vidjećeš da i nije bilo baš brojno, a nikakvih drugih aktivnosti (ni kvizovke) nije bilo u vrijeme izleta. Ako pogledaš prošlogodišnji program vidjećeš da je maltene isti (samo sam promijenio, i to ne baš uspješno, datume). Jedina razlika je što sam ove godine realniji i pokušavam obezbjediti da se program i realizira. Teza “…kvizovkaši bili s jedne strane favorizovani, a s druge strane da im se zakine celokupni užuitak susreta i druženja …” mi je malko kontradiktorna. Kao što rekoh radim(o) najbolje što znamo, a svi znamo kako je nezahvalno biti organizator, no eto, neki se prihvate i toga. Niko me nije tjerao na ovo, ne kajem se i biće to sve u redu, samo ti lijepo dođi, biće ti kao i svima drugima.

Jovane hvala na podsjećanju, nedavno sam se javio Milošu, nadam se da će uspjeti doći, bilo bi to opet lijepo obogaćenje sadržaja na susretu.

Анониман је рекао...

Iz iskustva sa naših turnira mislim, da je dovoljno, da se odigra 7 kola po švicarskom sistemu. Mi na taj način igramo več dvadesetčetvrtu godinu, deset puta godišnje, neovisno od broja igrača. Tako je bilo u februaru ove godine samo 12 učesnika (Snežna vijavica na dan turnira) ili u martu 25. (Rekord inače 36 učesnika na turniru). Rezultat je na kraju turnira realan, jer se parovi za sledeče kolo uvek određuju na osnovu do tog kola broju osvojenih poena, pa se ne može desiti, da neko osvoji turnir, a da pri tome ne igra sa taj dan najuspešnijim učesnicima.
Uistinu, ako bi se taj sistem primenuo na Uni, moglo bi doči do toga, da se najjači igrači susretnu več u prvom kolu. Originalni švicarac to izbegne sa time, jer su svi igrači rejtingovani. Mi na svojim turnirima vodimo rejting več od prvog turnira i sistem vodi turnir tako, da se najjači igraču susreću među sobom u kasnijim kolima, sem ako neko nije taj dan u slaboj formi, (nema mnogo osvojenih bodova tog dana), pa se može desiti, da igraju u prvim kolima.
Na taj način, bi po mome mišljenju nedelju oslobodili za druge aktivnosti. Inaće, ja sam u onoj grupi, koja bih prvenstveno došla radi kvizovke ako govorimo o enigmatskom delu. Inaće prvi i najvažniji faktor eventualnog učešča je druženje, upoznavanje, ...
Dali dolazim ili ne, u ovom trenutku je daleko od odgovora. Sve je ovisno od mog povratka iz Švicarske, jer 5.5. putujem u posetu sinu i unuku (nisam ga još video).

Štefan Markovič

Анониман је рекао...

Dvoje Čotića, četvero Splićana i dvoje Zagrepčana dolaze isključivo radi kvizovke, tako da ne treba "ne voliti" kvizovku. Ja nisam za Štefanov švicarac iz nekoliko razloga. Prvo što je nemoguće imati rejting (četiri države) bez turnira, pa prednost ipak imaju oni koji u prva dva kola dobiju "lakše" protivnike. Prošle godine su se stigla odigrati tri četiri kola pa je švicarac direktno odlučivao o poretku na vrhu. Dosta se vremena gubi između kola zbog izračuna tako da se dođe na isto, a mora se čekati zadnja partija (tu bi se sad dalo puno pisati ali mislim da se razumijemo). Pero

Анониман је рекао...

Prošle godine sastavljalo se na lik iz Feniksa i ja sam objavio pet ponajboljih radova (i honorirao). Nešto je objavila i Kvizorama. Tko na to cilja morat će sastavljati po hrvatskim jezičnim pravilima.
Prošlogodišnji rebusi, a i premetaljke s Une, bili su loši tako da ništa nije bilo objavljeno i to treba imati na umu (Hajro). Volim vas sve, Pero

Анониман је рекао...

I što se tiče izleta:
Oni koji nisu bili lani ne znaju da smo mi samim smještajem na izletu, uz nacionalni park. Bihać je na pet kilometara i nije problem skočiti s autom (biće nas) do njega. Tamo ima jedan vrlo interesantan muzej, pa
bi se Emir trebao raspitati kada bi ga mogli posjetiti. Pero
Dosta od mene za ovaj mjesec...

N. Petkovski је рекао...

Sa moje strane je sve OK. Prihvatam sva gledišta i sve komentare. Što se kvizovke tiče, poenta mojih komentara je bila što se puno više vremena potroši na nju (naravno, to je neminovno zbog turnirskog načina takmičenja, naspram drugih takmičenja koja se održavaju u jedan mah). Ne volim kvizovku, ali uopšte ne znači da je mrzim, naprotiv! Samo mi nije interesantna i ne privlači me. Gledao sam je, ali nikad nisam igrao. To vam je kao u sportovima, volim sve sportove uopšte, ali recimo ragbi me nikako ne privlači, nije mi uopšte interesantan, ali i to je sport. U tom pogledu ja sam čak i u prednosti, dok drugi igraju kvizovku, jer ću imati više vremena za nešto drugo, pa se nadam da ćemo svi biti zadovoljni.

Izvinjavam se ako sam bio možda malo preoštar u komentarima, ali to su bila moja ad hok razmišljanja i moje uklapanje u program susreta. Nadam se da se niko nije našao prozvan.

Ja sigurno ovaj put dolazim, samo da utanačimo putovanje sa Slavoncima, o čemu sam imao preliminarne razgovore i dogovore sa Ilijom Ozdanovcem i Josipom Dubrovićem. Josip mi je pre nekoliko dana bio drag gost u Skopju, pa smo se i o ovome dogovarali.

Samo da pitam domaćine: jednom sam putovao za Split i voz je prolazio pored Une - tiha zelena reka, a onda odjednom ponor, predivan vodopad i lomljene reke, koja u tom trenutku podivlja obrušavajuči se naniže. Predivan prizor. Znam da se tu održavaju treninzi i takmičenja u kajaku na divljim vodama. Da li je to mesto blizu našeg boravišta, žarko želim da vidim tu lepotu.

Hajro је рекао...

E Nikola, gdje me nađe sa tom pričom o željeznikoj pruzi uz Unu...koja tu sjećanja imam. Uvijek sam volio noćnu vožnju, skitao se puno..., e voziti noću kanjonom Une i utrkivati se sa vozom koji malo-malo nestane u tunelu pa izroni sa onim svjetlom na lokomotivi, je doživljaj svoje vrste (ako još pada kiša sve je "s one strane"). Koliko znam pruga je van upotrebe, a i moja Alfa, ja se još držim, lijepo sam se provozao uz Unu prošlog proljeća i jeseni.

Bilo bi dobro da pogledaš na http://nationalpark-una.ba/bs/ i druge adrese oko bihaćkog kraja. Dolazak dan-dva ranije bi boravak pretvorio u pravi turistički užitak.

Hajro је рекао...

Štefane najprije čestitke za unuka, potom hvala na upoznavanju svih nas sa vašim iskustvima u Sloveniji (24 godine, deset puta godišnje, 36 učesnika... su impresivni podaci). Nadam se da ćeš uspjeti doći.

Pero hvala i tebi, sve su ti primjedbe i prijedlozi na mjestu, o kvizovci (broju kola i sistemu) će igrači odlučiti kad budemo imali listu učesnika. Slavkov autorejting je primjer dobre volje (hvala Slavko) i možda je to, kombinirano sa rezultatima turnira posljednjih nekoliko godina (koliko?) način. Ja sam najmanje iskusan u tome, kako god većina odluči.

Za bušmanijadu ide standardni lik i format, isti sistema sa parovima zadanih pojmova, a jezička varijanta je svačiji izbor. Objavljivanje u uglednim izdanjima je lijepa stvar, promovira autore, kvalitet proistekao iz ručnog rada, natjecanja (Unu i sva druga), bilo bi krasno da se uključe izdanja iz Srbije objavljivanjem dobrih radova na ekavici.

Prošlogodišnji anagrami i rebusi jesu bili tanki, javite se mišljenjima zašto je bilo tako. Ja spremam zadatke i svaka sugestija će mi biti od velike koristi. Ja nisam neki anagramist ni rebusaš i ako od tih mojih ideja (za nove zadatke) uspijem složiti štogod solidno onda bi i uživo trebalo biti dobrih radova.

Nikola me, s pravom, pogurao sa zadacima za rješavanje i evo me, sa užitkom radim na nekim zanimljivim stvarima.

Emir će se raspitati oko muzeja i drugih ideja za izlet, a dobra je i ova Perina o hotelu kao izletu - nije mala stvar pogodnost da se može u minuti odšetati od takmičenja i kraj prekrasne vode ćaskati sa prijateljima. Samo da nas vrijeme posluži.

Slavko Bovan је рекао...

Moja razmišljanja o anagramima i rebusima:
Anagrami:
Možda nije loše "prekopirati" ovo sa Susreta enigmata Srbije - zadata tri pojma (sintagme) od 15-25 slova, s tim što bih sugerisao "normalnija slova" jer je malo vremena. Da ne bude: LJUBIČEVSKE KONJIČKE IGRE pa da niko ne dobije dobar anagram, već nešto što ćemo moći da se igramo. Dalje razmišljanje - Dovoljno je napraviti JEDAN anagram (od tri ponuđene teme). Tako bi se stimilisali ljudi da učestvuju jer bi jednim dobrim anagramom mogli postati slavodobitnici, a u interesu nam je da bude više takmičara, zar ne?

Rebusi - Sugestija- Prošle godine nije bilo ono loše, samo bi bilo bolje ponuditi manje (3-4) slike, a da bude zadato: "OVO MORA BITI NA SLICI REBUSA" (a ostalo da se može dograditi naprijed, nazad...).

Smatram da ovakve diskusije koriste svima, a na organizatoru je da uzme ono što misli da je upotrebljivo i što "pije vodu".

Slavko Bovan је рекао...

Ovaj post objavljen je 23.3. pa je vrijeme da se podsjetimo.

Бранислав Никић је рекао...

Da se i ja uključim u razgovor na temu Une. Prošle godine nisam bio u mogućnosti da dođem, a ove godine se može desiti da dođem, ali to prvenstveno zavisi od obaveza na poslu (kada nam kasni štampa računa za struju, onda radimo i pre i posle podne i za vikend).
- Kvizovka. Ja sam pristalica Švajcarca, s tim što smatram da u prvom kolu parovanje ne treba da bude opterećno bilo kakvim rejtinzima, jer ih je u ovom slučaju teško (mada ne i nemoguće) utvrditi. Mislim da će na turniru igrati podjednako dobri igrači, pa će podela na jače i slabije igrače biti nezahvalna. Lično, smatram da spadam u grupu od 5-6 najboljih igrača u Srbiji (imao sam nekoliko turnira na kojima sam osvojio prvo mesto bez ijednog poraza, npr. SES u Kikindi), ali za sebe znam da mogu biti u jako promenljivoj formi, pa to ne može biti moj kriterijum uspešnosti.
- Sastavljanje anagrama i rebusa. Za anagrame predlažem da budu teme koje neće imati više od 20 slova i koje će imati lepa slova za kombinovanje, tako da se mogu sastaviti lepe kombinacije. Za rebuse predlažem nekoliko tema: sastaviti rebus u kojem će u postavci biti imena ili prezimena tačno dvojice učesnika susreta; sastaviti rebus koji u postavci mora imati pojmove ADA i UNA; sastaviti rebus koji u postavci mora imati neku radnju koja ima direktne ili indirektne veze sa susretima.
- Izlet. Obožavam da idem na izlete, jer se tada najviše družimo i vidimo po nešto lepo iz kraja u kojem se održava takmičenje. O utiscima sa izleta se najviše priča posle susreta i najduže ostaju u sećanju.

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Bane, i ja sam nešto razmišljao za UNU, ali nisam siguran. Ima dve varijante- da idem i da ne idem. Ako bude bila moguća neka kooperacija kao i za Valjevo onda da se dogovorimo. Naravno, pod uslovom da ideš. Pozdrav svima.
Živadin

Slavko Bovan је рекао...

I Najbolja od svih žena pokazuje interesovanje za izlet u Bihać. Da li će biti izvodljivo, još ćemo da vidimo.

Hajro је рекао...

Slavko, hvala na podsjećanju, nemam ništa novog zasad, uskoro više detalja o takmičenjima.

Pozdrav svima, lijepo je čuti da postoji interes za dolazak, nadam se da će sve sa računima i prevozom biti u redu i da se vidimo na Uni.

Za kvizovku ćemo uskoro odraditi prijavljivanje učesnika i na osnovu toga odrediti kako će turnir biti odigran. Šteta je što je četvrtak većini neprihvatljiv, ostaje nam da se borimo sa natrpanom satnicom.

Zadaci za sastavljačka natjecanja moraju biti totalno nepredvidivi, cilj je da se u tim ne baš lakim uvjetima (ograničeno vrijeme, nikakva pomagala...) vidi šta možemo napraviti. Slažem se da je 20'ak slova nekakav logičan limit, važno je da objavljeni anagrami mogu biti i rješavani.

Prošlogodišnje iskustvo je bilo super pozitivno sa bušmanima, nešto slabije sa anagramima i rebusima. Evo jednog generalnog pitanja za sve (rado ću se prilagoditi većini) - da li je bolje imati više zadataka (recimo 5 ili 10 zadataka, a tražim samo jedan anagram, slično i za rebus) ili (kako sam čuo od nekih prošle godine) brojne opcije samo odvlače pažnju i uzrokuju gubitak vremena. Ja bih uvijek volio imati više opcija i procijeniti u koju ću investirati svoje vrijeme (slično kao i kod bušmana).

Mišo је рекао...

Dvojac Hercegovaca iz Beograda je već rezervisao sobu. Nadamo se korisnim druženjem sa uvaženim kolegama i dobrom ''provodu''! Samo da ne moramo nositi kišobrane!!!

Slavko Bovan је рекао...

Ako bude sve teklo po planu, eto i mene!

Hajro је рекао...

Pripreme se privode kraju, logistika ima još nekih detalja, zadaci su uglavnom spremni, nemojte zaboraviti ponijeti olovke i gumice, za kišobrane ne znam, može i kabanica (po onoj planinarskoj - nema lošeg vremena, možda tek loša oprema).

KVIZOVKA - Okupljanje u petak 13.5. u 15:00, molim da svi zainteresirani pošalju prijavu na hodzich@gmail.com. Kad utvrdimo broj odredićemo (preliminarno) sistem po kome će se igrati, broj potrebnih kompleta i satova ... Kad se okupimo zajedno ćemo donijeti odluku kako će se turnir igrati.

SASTAVLJAČKA NATJECANJA - Način i žiri će biti vrlo slični prošlogodišnjem. Čini se da je među takmičarima prisutna naglašena želja da se žiriranje i proglašenja pobjednika obave na Uni.

RJEŠAVAČKA NATJECANJA - Prisutni će dobiti set zadataka za sobno rješavanje, a i brzinske zadatke za vrijeme svečane večere, ručka ...

IZLET - Najbolja opcija je Štrbački buk u nedjelju poslije doručka, uskoro više detalja...

Da ne zaboravim - dogovoreno je da će nas u subotu zabavljati ista ekipa, grupa "Bedem". Repertoar nije preciziran, siguran sam da će se enigmati pjevači priključiti.

Srdačan pozdrav svima, vidimo se na Uni.

Анониман је рекао...

Ovih dana mi upali svatovi za 14. u subotu. Vjerojatno ću u subotu poslije žiriranja morat nazad u Opatiju, osim ako me Goran ne zamjeni. Ili mladenci ne odustanu... Svejedno vidimo se u petak. Pozdrav, Pero

N. Petkovski је рекао...

Ajde da vidimo da li ćemo se skupiti iz svih republika bivše Juge. Makedonski predstvanik već pakuje torbicu i neće biti samo Una, nego i mala turneja - Beograd, Vinkovci, Privlaka, Una, Osijek - malo duže putovanje i šetanje.

Hajro је рекао...

To smo mi ekipa namjestili svatove da imamo šansu u kvizovki. Svaka čast Pero, valja stići na sve to, mladencima sve najbolje s tobom ili bez tebe.

Bravo Nikola, putopis da napišeš. Ilija, tebe svakako želimo vidjeti (ne samo po ex YU ključu), imam neka pitanja za tebe na temu natjecanja online...

Evo sam i ja sletio u Sarajevo prije par sati i već sam se lijepo ispričao sa Ejubom u njegovom omiljenom kafiću...on je noćobdija, a mene drži vremenska razlika pa smo bili pravi za razgovor. Sutra bih trebao u Bihać, javiću se sa još detalja oko natjecanja...

pozdrav svima