четвртак, 21. април 2016.

MARKOVA KRIŽALJKA

MEMORIJAL "PAVLE-LIBRAN" - drugoplasirana križaljka
Kvizorama 1255, 23.04.2016.
Autor: Marko Mihaljević
(Prilog: Boris Nazansky)

21 коментар:

Marko Mihaljević је рекао...

Dobro jutro.

Ja sam za razliku od Ćavara i Rešada imao drugačiju ideju sastavljanja, ne baš tipičnu za mene jer sam više sklon na natječaje raditi križaljke s bjelinama. Ovaj put sam namjerno izabrao sastaviti balansiranu križaljku s mnogo izmjena i ne baš čestim riječima u sastavima.
Druga ideja pri sastavljanju mi je bila da bude rješiva kao da se radi o običnoj križaljci s opisima. Sveukupno sam je sastavljao nekih četiri dana dok nisam bio zadovoljan, mislim da sam je prepisivao preko dvadeset puta (jer imam običaj sastavjati s kemijskom olovkom). Jedino što me smetalo i što sam nastojao promijeniti, a i sad mi bode u oči riječ "gnoj". Prvotno je bila
riječ "gruj" (može i Gnej) ali pošto nisam želio neki nepoznati pojam pod okomito na kraju sam ostavio ovaj.

Detaljnu analizu križaljke ću ostaviti drugima i do tada
pozdrav svima od
Marka Mihaljevića!

Tonci M је рекао...

Ova križaljka je zabavna. Zabavna za sastavljača, zabavna za rješavača. Ne rješavam puno križaljki u zadnje vrijeme, ali ovu bih, mislim, popunio, a to govori nešto. Lako je od svih tehničkih analiza zaboraviti na prioritete, pa ću se i ja ovaj put suzdržati od tehničkog trvljenja. Reći ću samo: da mi je barem još više ovakvih radova :)

P.S. Marko, i ja volim osjećaj držanja kemijske u ruci i papira na kvadratiće ispred sebe, ali ako te zanima okušati se u online suradnji, ima nešto zabavno (zabavno je riječ dana!) u tome da čovjek koji je kilometrima daleko zajedno s tobom navigira elektronskim kvadratićima-pitaj Mladena za iskustva, možda jednom složimo nešto i utroje!

Tonci M је рекао...

P.S. @Pero: ipak nije žiri prvenstveno brojao crna polja:) Po mom mišljenju, broj crnih polja je onoliko važan koliko je autor odabranim stilom stavio naglasak na tu kategoriju: ako se netko odlučio na (recimo) maksimalno prožetu kombinaciju bez jednoslova i dvoslova u sredini, logično je da će mu se u postupku žiriranja i prebrojati crna da se provjeri koliko je uspješan bio u realizaciji svoje ideje: kod Markovog tipa križaljke, pak, broj crnih polja nije definirajuća karakteristika stila, niti kritični parametar: najprije će se gledati kvaliteta pojmova, a tek ako bi se jedan do drugoga našla dva rada ovakvog stila, crna bi se mogla upotrijebiti da se dodatno diferencira između dva približno jednaka uratka.

Ima smisla?

Rešad Besničanin је рекао...

Svaka čast, Marko, nisam ni sumnjao u tebe!
Budući da memorijal pored Pavlovog nosi i ime Branka Lipanovića, jednog od doajena hrvatskog križaljkaštva, trebalo je i sastaviti nešto u duhu onoga što je nekada stvarao veliki Libran!
Ja sam u startu postavio sebi visoke kriterije - rekoh, daj da sastavim nešto što još nije viđeno (bar meni nije poznato), da u jednom radu niveliššem dva moleraja, u ovom slučaju impozantnih dimenzija. Mogao sam napraviti i rad sa b(j)elinama tipa 7x7, ili 8x8 i sl., ali je to sve već viđeno, a i ne bi imalo svrhe u ovakvom tipu križaljke promovisati takve kreacije.
Što se tiče jednoslova i dvoslova još jednom ću reći da su to za mene nonsensi i da po meni jednoslovi (sem što umanjuju PDR)nikako ne utiču,na primer na vizuelni izgled rada. Čak je u ovakvoj vrsti križaljke i poželjno da je što više jednoslova u središnjem d(ij)elu kabo bi razbili monotoniju i pomogli r(j)ešavačima u otkrivanju rasporeda crnih polja.
Svoj rad sam poslao Slavku jer sam bio ub(ij)eđen da nije ni stigao na željenu adresu, nisam za to dobio povratnu poruku. A i nema ništa loše u tome što je prvo "osvanuo" na blogu - a pošto je pozicioniran na čak 22 m(j)estu trebalo bi čekati godinu dana na njegovo pojavljivanje. Ovako smo samo bili u prilici da razm(ij)enimo različita mišljenja oko kriterija u oc(j)enjivanju križaljki.

Rešad Besničanin је рекао...

Greška kod "nivelišem" ima jedno š viška - a u konstataciji sam mislio da postojanje jednoslova može da utiče na vizuelni izgled sastava.

IlijaO је рекао...

Hajde malo samohvale ( kad neće drugi):
U ukupnom plasmanu sam treći( o čemu me još sinoć iznenadio telefonskim pozivom Marko Smolčić). Talijanka je , valjda, bila 15.+ 3. rogalj i tu sam gdje jesam, a što je vidljivo iz današnje Kvizorame. Mnoga eminentna enigmoimena su iza ( ovo nije s namjerom da se srde), samo može služiti kao pokazatelj ka pojmu svestranosti u sastavljanju!
Radovalo bi me da je bila i , ovaj put, izostala, premetaljka kao zadatak, a onda ....tko zna!

Slavko Bovan је рекао...

Opa, Ilija!
Čestitam ti kao najbolje plasiranom članu EKK na ovom eminentnom takmičenju.

Анониман је рекао...

Ipak broj crnih polja nije odlučivao (što mi je drago), već nešto drugo. Marko kaže kako je križaljku radio četiri dana, pa bi i svakom članu žirija trebalo barem dan po ovoj prevelikoj križaljci da shvati što je pje.., enigmat htio reći. Izbor riječi je divan, bjelina prekrasna i ljepša od mnogih 7x7, praktički bez kratica s malo glagola ali lijepih, razvedenost skoro besprijekorna (jedino križaljkaši vole razvedenost). Male zamjerke: u ovakvom tipu sastavka valja izbjeći SČ i GL, neki su majstori znali uraditi i bez troslova. Broj crnih polja je ipak zeru previsok (deset više od pobjednika). Pozdrav Marku i čestitam na uspjehu! Pero

Slavko Bovan је рекао...

Pitanje ta Marka - Da li je ovo u samom donjem desnom uglu potpis?!

Marko Mihaljević је рекао...

Pozdrav društvo i hvala na čestitkama!

Slavko, drugi put ću pokušati s riječi "BOVAN" na sličnom mjesto. Vidjet ćemo hoće li "upaliti", možda osvojim bolji plasman od drugog mjesta, ha ha ha..:))

Slavko Bovan је рекао...

To ti ne preporucujem. Bovan je na 19. Mjestu /zadovoljn sam/. Simpaticno mi je ovo STARI LISAC umjesto potpisa.

Hajro је рекао...

Čestitke i za Marka, opet ambiciozno i kreativno, ali sa potpuno drugačijim pristupom. Najveće vrline su kvalitet uvrštenih pojmova i prožetost/izbalansiranost mreže. Drago mi je da je žiri nagradio ovakav pristup, za detaljnija poređenja treba sačekati ostale radove.

@Rešad - o jednoslovima, dvoslovima ... Lako se složiti da je u ovoj varijanti križaljke (mozaična talijanka) postojanje izoliranih polja (jednoslova) u sredini značajno olakšanje rješavaču. Naime, urednik je odlučio da upiše slova u izoliranim/jednosmjernim poljima (tako sam radio nekad davno u HIK-u), no mogao je odlučiti i da pomogne rješavačima i na neki drugi način, recimo upisivanjem slova koja se pojavljuju samo jednom ili slično. Jednoslov i dvoslov (a i iznuđene troslovne kratice) su, po mom mišljenju, mana u generalnoj priči o kriterijima jer su ta polja/slova izbačena iz igre zvane ukrštene riječi. Nekad je to super prihvatljivo jer prevagu nose druge vrline, a nekad je tek linija manjeg otpora. U kontekstu natjecanja to je jedan od mogućih kriterija, na svakom ocjenjivaču je da odluči koliko mu je to važno. BILO BI SUPER DA DOĐEŠ NA UNU, VJERUJEM DA ĆE KONKURENCIJA OVE GODINE BITI JOŠ JAČA...

Mandrak је рекао...

Ja izuzetno cenim Markov rad, on je autor sa vrlo širokim repertoarom, a ono što je njegov najveći kvalitet je izraziti smisao za detalje i sintagme. Mislim da je u ovoj ukrštenici upravo to i najefektnije: detalji (a za detalje su potrebne ideje, za ideje inspiracija, za realizaciju strpljenje itd. - a to je ovde očito prepoznato i nagrađeno). Tehnički - ništa posebno, čak ispod proseka. Toliko je crna u tom centralnom delu da u zaglavlju može da stoji "bušman", a pri tom ne vidim opravdanje za toliko crnilo: recimo, dole desno su bar 2 crna polja mogla biti izbegnuta bez velikog truda, a bogme i mnogo više, pogotovo uz osvrt na podatak da je izrada trajala čak 4 dana. Stičem utisak da je jedna četvrtina rada ipak smandrljana(recimo, ne razumem trpni pridev očišćeno), ali za razliku od prvoplasiranog, ovde bar imamo nekakvu kompaktnost, tj. križaljka deluje kao skladna celina, a ne kao pačvork.

Marko Mihaljević је рекао...

Pozdrav Hajro i Mladene.

Hvala vam na komentarima, to je i poželjno (za to i postoje blogovi- da tupimo i oštrimo)

Mladene, kod mene čim sam odabrao ovakav stil sastavljanja bilo je jasno da će biti malo više crnih polja. Kao što si i primijetio mogao sam slobodno u desnom kutu eliminirati barem tri crna polja, ali namjerno nisam želio jer je skoro cijeli donji desni kut takav pa sam htio ostaviti nekakav sklad. Kod sastavljanja sam najviše izgubio vremena na prepravljanje (jer sam pod svaku cijenu nastojao izbjeći uvrštavanje mnogo glagola i nepoznatih kratica).Jedan dan bih sastavio jedan dio cjelinu, a već sutra mi se ne bi sviđao neki pojam pa kreni ispočetka :))

Naravno, kod ovako velikog i zahtjevnog formata uvijek će se naći nedostaci. Zato i treba gledati križaljku u cjelini, da li kvalitetni elementi rada "zasjenjuju" manjkavosti i u kojoj mjeri. To je zadatak žirija, a kako znamo da smo svi različiti tako i rezultati ovise o prioritetima koje preferira pojedini žiri.

Ja sam očito, kako bi rekli kod nas: "pogodio u sridu" :)))

Lijep pozdrav do objave sljedećeg rada!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Križaljka netipična za Marka. Veliki broj crnih polja (70, 10 više no Ćavar) vjerojatnim je razlogom što nije pobijedila. IŠIM i ASPA jedini su manje znani pojmovi, a meni se ne sviđa ni glagolski pridjev OČIŠĆENO. Ali je zato u križaljku uvršteno 5 slova LJ, 9 Š, 5 Č, 3 Ć te po 2 NJ i Ž. Nedostaju jedino F, Đ i DŽ. Da sam bodovao stavio bih ju ipak prije Ćavarove. Iskrene čestitke i pozdrav!

Belirac је рекао...

A zašto ti se ne sviđa OČIŠĆENO?
1) Riječ je poznata apsolutno svakom rješavaču.
2) Enigmatski je vrlo zvučna: suglasnici Č, Š, Ć.
A osim toga:
3) Željko Bujas u svom "Hrvatsko ili srpsko - engleskom enciklopedijskom rječniku" (a i u "Velikom hrvatsko-engleskom rječniku") uz OČIŠĆEN navodi oznake pp (particip perfekta) i adj (pridjev), a uz OČIŠĆENO oznaku adv (prilog).

Marko Mihaljević је рекао...

Pozdrav
Da riješim i nedoumice oko pojma "očišćeno" jer ne znam u čemu je problem.

HJP (Hrvatski jezični portal)

očišćeno (prilog)

tako da bude čisto, bez prljavštine, oprano, oribano, umiveno

http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search

Mandrak је рекао...

Ne bih ja rekao da se radi o problemu (uostalom, svako ko je uspešno završio osnovnu školu zna da se teoretski od svakog prideva može izvesti prilog, i nema potrebe da listamo indžile za svaki zaseban slučaj), već o pravu svakoga od nas da nam se nešto sviđa ili ne sviđa. Meni se ova i njoj slične reči ne sviđaju kao enigmatska građa, i po mom jezičkom osećanju (forimiranom na bazi čiste prakse) reči kao su očišćeno, korišćeno, smešteno itd. nisu prilozi, već pasivni participi u srednjem rodu iliti glagolski pridev(i) trpni. Ja nisam sposoban da sastavim rečenicu u kojoj će očišćeno stajati uz glagol (eventualno u nekakvom religijskom smislu, tipa: očišćeno se moliti), niti uz pridev, imenicu... baš nikako. To je teoretski načinski prilog, a nadam se da je taj ko vam je to rekao ili napisao u svojoj knjizi naveo i neki iole ubedljiv primer (nota bene: svakakvih knjiga ima, o tzv. lingvistima da ne govorim; recimo, jedan sumnjivi predstavnik te fele se javljao i na ovom blogu, mislim da beše Ćosić).
Uostalom, nije ni važno. Ja generalno nemam ništa protiv ako se to nekome dopada ili ako neko drugi rabi takve reči, samo se to prosto ne poklapa sa mojim ukusom (a ja o enigmatici uglavnom govorim u svoje ime).

Hajro је рекао...

Pozdrav Marko

Nema neodumica oko pojma OČIŠĆENO, sve je stvar ukusa. Najveća vrlina ovog rada (uz izbalansiranost mreže) je tvoja izbirljivost kad je riječ o pojmovima koje si uvrstio. E, kod ovog pojma ja bih ga preskočio i pored prekrasnih Č,Š,Ć... kao što rekoh stvar ukusa.

Pomenuh Susret na Uni odgovarajući Rešadu... naravno, poziv i želja je upućena svim autorima. Nećeš imati četiri dana da brusiš svoj sastavak, ali ćeš imati priliku da se u savršeno ravnopravnim uvjetima ogledaš sa drugim majstorima. Sastav žirija (isti ili proširen u odnosu na prošlogodišnji), cijeli proces, nagrade, analize ... sve će biti onako kako autorska enigmatika i majstorstvo sudionika zaslužuju. Bit će to istinski križaljkaški i enigmatski praznik...

Marko Mihaljević је рекао...

Pozdrav Hajro

Ja bih rado došao, ali me priječi posao. Danas me zvao i predsjednik kluba Luka Pavičić i pitao da li sam voljan ići s već spremnom ekipom za putovanje.

Meni odgovara vrijeme potkraj devetog mjeseca pa nadalje kad mi je obim posla mnogo manji i kad imam vremena za putovati. Tako planiram poći u Široki Brijeg krajem rujna ove godine, a za "izlet na Unu" ću nastojat nekako sljedećih godina da uskladim i isplaniram s poslom (pod uvjetom da se susreti još budu održavali. ::)

Usput želim svima lijep provod i druženje!
Marko Mihaljević

Nedjeljko Nedić је рекао...

Enigmatski gledano s jedne strane (tri manje frekventna slova) OČIŠĆENO je izvrsna riječ, no s druge strane za mene je to glagolski pridjev više nego što je prilog. Nisam mislio da će te se o tomu raspisati, jer ja ne napisah da bih križaljku diskvalificirao. Istina uopće nisam provjeravao je li jedno, drugo ili oboje.