недеља, 8. октобар 2017.

BOŽIVRAN - TABELA (KVADRATI)


7 коментара:

Luka је рекао...

Pred Vama je redosljednica autora magičnih kvadrata Boživran 2017., sa bodovima neovisnog internacionalnog žirija redom: B.Ćosović (HRV), H.Hodžić (SAD), N. Dragomirović (BiH), Š.Markovič (SLO) i M.Cvetković (SRB). Vjerujem da sam njihove bodove uredno prepisao, a kompač uredno sabrao, te da nijedan autor nije oštećen.

Dakle, "petorka" nije dala bodove Zijinom uratku (4. mjesto u 1. krugu), ali im se svidio prvoplasirani rad (Ž.Đokić) iz 1. kruga, te su mu svi dali bodove, ali je to ipak bilo nedostatno, jer je Žarkov petoplasirani uradak u 2. krugu dobio više bodova te osvojio prvo mjesto.

"Okolni" brojevi redom znače: 23 - broj radova; 16 - broj autora; 15 - broj autora u top-20; 20 - broj radova koji su dobili bodove u 1. krugu; 15 - broj autora-glasača u 1. krugu; žuti stupac (SS 1) - osvojeni bodovi u 1. krugu, kojima su za 2. krug pridruženi bodovi: 26, 22, 19, 17, 16, 15 ... 3,2,1 (stupac "autori"); zeleni stupac - konačni zbir bodova.

Još jednom zahvaljujem svima na sudjelovanju i čestitam svima na ostvarenom rezultatu, a posebno "dvostrukom pobjedniku" Žarku Đokiću, kojeg diploma i pokalčić čekaju u Splitu. Također se zahvaljujem svim komentatorima na konstruktivnim kritikama, a posebno Radoji koji je bio najrevnosniji!

U sljedećih par dana će biti objavljeno nekoliko uradaka autora koji nisu ušli u top-10, po mom izboru.

Luka је рекао...

Zaboravih dodati da su nažalost u 1. krugu dva rada morala biti eliminirana zbog nepotvrđenih pojmova, a jedino "autori" nisu niti boda udijelili drugom uratku Vlade Šarića, te je on ostao "ispod crte".

Радоја Рацановић је рекао...


Vrlo, vrlo interesantno. Najprije da samozadovoljno konstatujem da je od 8 radova u top-10, kada eliminišem svoja 2, u glasanju autora bodove od mene dobilo njih 7. Time valjda potvrđujem svoju kompetentnost i opravdavam se za ovu gnjavažu sa komentarima kod skoro svih do sada ovdje objavljenih radova. Šalim se, naravno. Za razliku od Pere, koji nije potpuno, ja sam 100% siguran da su mi ovo prvi kvadrati, ne 8x8 nego uopšte, koje sam sastavio.

Lično sam iznenađen da su moji radovi, pisao sam već kako sam bio nezadovoljan njima i poslao ih 5 do 12, od trojice članova žirija dobili visoke ocjene 8, 10 i 13. Iskreno mislim da oni to nisu zaslužili, a opet, nakon svih ovih analiza i nespornog zaključka da su uglavnom finese odlučivale o poretku, mislim da se ocjenjivačima nema šta (mnogo) zamjeriti.

E sada, Luka, nije dovoljno da se samo zahvaljuješ na mojoj revnosnosti, već očekujem da me za ovo komentarisanje dodatno nagradiš. I to tako što ćeš svoj izbor proširiti kvadratima br. 4 i 8, pretpostavljam da ih nisi planirao objaviti s obzirom na njihov plasman, a ja mislim da ih vrijedi vidjeti i dodatno prokomentarisati.

Luka је рекао...

Kvadrat broj 4 će biti objavljen kao zadatak, a evo uradaka br. 8:

B O Ž I V R A N
O D A S L A T I
Ž A N T A B A K
I S T U S U N A
V L A S U LJ A R
R A B U LJ I C A
A T A N A C K O
N I K A R A O S

koji je eliminiran radi pojma ISTUSUNA!

Luka је рекао...

... ispričavam se ISTUS UNA, kojeg je autor Boris babić opisao kao: LATINSKI : JEDAN ( OD NEKOLIKO NJIH)

Радоја Рацановић је рекао...


Dobro, može i ovako; razumijem tvoje razloge. Htio sam da se vidi i ovaj eliminisani Babićev kvadrat zbog toga što bi to, da je autor imao potvrdu za sporni pojam ISTUS UNA, zasigurno bio ponajbolje plasirani rad na ovom takmičenju. Svi ostali pojmovi su dobro poznati, izuzev rabuljice, a i njoj se nema šta zamjeriti jer pripada našem jezičkom blagu. Za razliku od svih drugih, donja polovina rada (pojmovi 5-8) je vrlo efektna, a ATANACKO i NIKA RAOS su sjeli kao kec na desetku.

Boris је рекао...

Dopunio bih Lukinu opasku : ISTUS UNA je bilo krivo upisano, trebalo je ISTIS UNA .Greška je isključivo moja.
Pozdrav !