четвртак, 1. новембар 2018.

ZA RAZGOVOR UZ KAFU (30)

Piše: Tonči Milat
Evo rubrike koja mi nedostaje: laganini, opuštena rasprava o enigmatici!

Gore je mreža autora "Django" (mislim da je Kurnik) iz nove Kvizorame: lijepa, prožeta i zanimljiva mreža: nemam prigovora, sve pet! Pitanje: isplati li se u njoj podići crno polje iz predzadnjeg retka prema gore kako bi se dobila mreža dolje (narančaste izmjene su moje)? Odnosno, isplati li se podići PDR sa 5,21 na 5,35 i imati dodatnu 13-icu, ali zalijepiti 3 crna poja u niz? Trudio sam se da su svi ostali pojmovi otprilike iste kvalitete kao oni koje sam izbacio, da to ne bi utjecalo na procjenu. Zanima me što općenito kolege preferiraju.

17 коментара:

Belirac је рекао...

"Django" sigurno nije pseudonim Zdravka Kurnika. On je preminuo još 2010. godine: Zdravko Kurnik.

Tonci M је рекао...

Ovo mi je drugi put da sam umjesto KUTNJAK napisao KURNIK... ništa, treba još kave popiti prije tipkanja...

B је рекао...

Django nije Kutnjak, nego Hrgović.

Slavko Bovan је рекао...

Ovako na prvi pogled, meni su i jedna i druga varijanta prihvatljive. Šta je bolje?!

B је рекао...

Sasvim sigurno nećeš dobiti jednoznačan odgovor. Tu će sigurno odlučivati neki osobni pogledi, po onoj staroj: koliko ljudi ...

Ako govorimo o objavi u enigmatskom časopisu (za prosječnog rješavača) mislim da su obje varijante prihvatljive i nema neke razlike.

Kad bih ja ocjenjivao ove varijante u nekom natjecanju sastavljača ipak bih malu prednost dao izvornoj varijanti (iako su brojke-pokazatelji nešto slabiji). Izvorna varijanta ima bolju prožetost i strukturu, najkraća riječ u sredini je četvorka ... Makar mi se jako sviđaju "vatrene kočije" :)

Hajro је рекао...

Istina je da pomicanje crnog polja zatvara mali prolaz, snižava složenost kombinacije (gubimo samoglasničke skupine...), no ne mislim da smanjuje prožetost. I po horizontali i po vertikali mreža ostaje prožeta (ništa nije izolirano), a novi dugi prolaz povećava prožetost u donjem dijelu. Vjerujem da bi brojčani poklazatelj prožetosti bio nešto veći. Toliko o mreži. Kad je o sadržaju riječ VATRENE KOČIJE su veliki dobitak, lijepa sintagma koja će rješavače (nisu li većinom preko 50) podsjetiti na kaubojske filmove, knjige, stripove... Mlađi bi trebali uključiti malo mašte da dokuče ovu sintagmu. Dakle, svježe i izazovno, nova varijanta je, po mom mišljenju, bitno bolja. Drugačije bi bilo da su dijelovi mreže ostali izolirani, da su kreirani jednoslovi i dvoslovi, da je smanjena rješivost i sl.
Hvala Tonči, pravi pristup ...

Радоја Рацановић је рекао...


Davno usvojih: 2 (nedijagonalno) povezana polja računaju se kao jedno (Da li?), a opravdanost takvog pristupa ogleda se u brojčanim pokazateljima koje je Tonči istaknuo. Ovdje je pride dodatna 13-ica posebno lijepa tako da bih bez dileme dao prednost varijanti br. 2.

Радоја Рацановић је рекао...


povezana crna polja

Slavko Bovan је рекао...

Ватрене кочије (енглески: Chariots of Fire) је британски филм из 1981. у режији Хјуа Хадсона са Беном Кросом, Ијаном Чарлсоном и Најџелом Хејверсом у главним улогама. Радња филма је лабаво заснована на догађајима у табору британског атлетског тима на Летњим олимпијским играма у Паризу 1924.

Филм, за који је сценарио написао Колин Веланд, био је номинован за седам Оскара, а освојио их је четири, између осталог и Оскара за најбољи филм.

Slavko Bovan је рекао...

Da li se mogu dva nedijagonalno povezana crna polja računati kao jedno (kao što reče Radoja) ne znam, ali meni je, svakako, draže kada moram povezati tri crna polja da to bude ovako kao u Tončijevom primjeru nego kada su postavljena dijagonalno. Mislim da ćemo se svi složiti da je najsalabija kombinacija tri povezana crna polja ona u obliku slova V (sa izolovanim slovom).

Mandrak је рекао...

I ja htedoh da iznesem mišljenje na zadatu temu, no premalo me tangiraju ovakve malenkosti (otprilike, kao kad bismo diskutovali o tome da li je kajgana bolja kad se jaja mute sleva nadesno ili zdesna nalevo... Prosto, kajgana je kajgana, na kraju svakako dobijemo brzo, jeftino i ni po čemu izuzetno jelo, i mada se kajgana 1 razlikuje od kajgane 2, to su ipak samo smućkana i posoljena jaja).

Tonci M је рекао...

Mladen kao i uvijek, opušten k'o Nietzche :P

@Slavko:mislim da je od "V" oblika lošiji "L" (kada jedno crno polje dijeli stranicu sa dva susjedna crna polja, jednim iznad i jednim sa strane): Ameri to zovu "cheater square": ne mijenja broj riječi u mreži, a cijena je samo jedno mrtvo polje: drugim riječima, PDR je puno veći nego da je to crno polje negdje drugdje. Moglo bi se nešto reći i o lancu od tri zalijepljena crna polja u odnosu na dijagonalni lanac.

Hajro је рекао...

Hvala Slavko na podsjećanju na film..., eto, meni Vatrene kočije dozvaše sjećanja na indijanske nazive za lokomotivu, sad mi je nekako bliži naziv "vatreni konj" ... Filmska sintagma je svakako dobitak za kombinaciju.

Slavko Bovan је рекао...

Da, a uzgred rečeno, film je dobar.

Радоја Рацановић је рекао...


Posmatramo li efekte na (brojčane) parametre koje obično uzimamo u obzir prilikom vrednovanja radova, a na koje utiče međusobni raspored 3 povezana crna polja, onda je najlošija V kombinacija, kao što je Slavko rekao.

Zatim dolazi 3D (sva 3 CP u dijagonali), pa 2D+1 kombinacija (2 CP u dijagonali, a 3. je zalijepljeno uz jednu od 2 slobodne strane bilo kog od njih - kao što je ovdje u primjeru br. 2).

Bolja je L, a ipak najbolja I kombinacija (3 CP u ravnom nizu).

Cryptoman је рекао...

Tonči, fali ti S u NietzSche :)

Tonci M је рекао...

Yup:)