недеља, 14. фебруар 2021.

ZAVRŠENA "EROTEKA"





Izgleda da sam konačno spakovao materijal za "Eroteku". Poizbacivao sam dosta tekstova (posebno one u kojima je bilo nekih prolaznih prepucavanja i rasprava) ali je ostalo dosta priča (141, odnosno 141+ jedna rečenica). "Eroteka" treba da bude polušaljiva hronika i osvrt na enigmatska dešavanja iz ličnog ugla autora, tj, mene. 

Ovo je indeks imena i brojevi priča u kojima se navedeni akteri pominju. Probaću sutra da napišem nekoliko uvodnih rečenica, pa sve šaljem Štefu na objavljivanju. Nadam se da se kolega Horvat neće prestraviti dužinom teksta (183 strane u wordu). Jutro je pametnije od večeri. Odoh na spavanje pa ću sutra da vidim šta mi je činiti. Nadam se da ima zainteresovanih za čitanje, a posebno ovih sa spiska.

 

31 коментар:

N. Petkovski је рекао...

Jedva čekam(o)!

Luka је рекао...

Podržavam Nikolinu izjavu!

Анониман је рекао...

Очекујем са нестрпљењем! ��
Софија

Slavko Bovan је рекао...

Etoooo, U "Erotekama" nekoliko puta pominjem rečenicu ("Na traženje mnogobrojnih čitalaca - svih troje...".
Svi mnogobrojni čitaoci se javiše :)

Gojko је рекао...

SPUNERIZAM

ETO, REKA
od tekstova teče,
završeni-
Slavku to najpreče!

Slavko Bovan је рекао...

Kod odabira tekstova probao sam da budem krajnje objektivan pa sam odbacio neke tekstove za koje smatram (a tako su mislili i mnogobrojni čitaoci - svo troje) da su NAJBOLJI, ali se ne uklapaju u koncepciju "Misli lokalno, radi globalno". Naime, zgužvao sam i bacio tekstove za koje bi nekom neupućenom čitaocu koji nije pratio aktuelna zbivanja (otimanje pehara, izbacivaje i ubacivanje u savez,...) trebao tumač da shvati šta je pisac htio da kaže.

Neki tekstovi (npr serijal "Priče iz Kalifata") jesu d(objektivno) dobri nisu za ovakvu knjigu. Ako se Štef usudi da knjigu objavi u ovakvom obliku kakav sam sklopio, vjerujem da će vam biti zanimljivo, a posebno će biti zanimljivo onima koji me godinama gurkaju da "Eroteke" ukalupim u zbirku.

PS Ako vašeg imena nema na spisku, ne znači da vas nema u knjizi. Mnogi su pomenuti na drugačiji ali svima prepoznatljiv način, prepoznatljiv i sada i za 50 godina.

Neki Tip је рекао...

Evo, jedva čekam i veselim se. Učinit ćemo sve da to ugleda zagonetačku svjetlost dana u svibnju ili lipnju!

Slavko Bovan је рекао...

Hvala na podršci.
Čim popijem (drugu) kafu završiću i uvodni tekstić (kratak) pa sve šaljem. To što na kraju pišem uvod ne znači da sam pisao zguza, već treba napisati nekoliko rečenica "uputstva za upotrebu".

Na moju sreću, izgleda da za ovo ima interesovanja jer je ova objava za tili čas đipila na listi čitanih. Eto nama "Eroteke" uskoro, a možda bude i drugog izdanja...ko zna?!

IlijaO је рекао...

Šteta što jučer predvečer i noćas nisam bio ni blizu kuće ni laptopa...ali? Moje mišljenje i stav su samo u superlativima. Hvalevrijedan potez, i nimalo neočekivan! Dovoljno će biti: E, tako se to radi...

Andon Koloski је рекао...

I mi u Ohridu s nestrpljenjem očekujemo kompletno štivo.

Slavko Bovan је рекао...

UPUTSTVO ZA UPOTREBU
(Uvod)
Kada je neko djelo dobro napisano, onda mu ne treba nikakav uvod, razjašnjenje ili uputstvo za upotrebu. „Eroteci“ treba uputstvo za upotrebu. Dakle, 142 pričice koje slijede čitate na sopstvenu odgovornost. Divim se vašoj hrabrosti!
U genskom kodu Hercegovcima je ugrađena „žica“ u narodu poznata kao „Udri brigu na veselje“, odnosno „Gledaj kako da podvališ bližnjem svom, pa da se onda zajedno smijete“ i ostali sinonimi. Dakle, ako si kojim slučaju imao tu veliku sreću da se rodiš kao Hercegovac, onda se podrazumijeva da voliš da se šališ i na svoj, a bogami i na tuđ račun. Pošto sam imao tu sreću da postanem Ero s ovoga svijeta u mostarskom porodilištu pradavne 1961. godine, onda mi je u zvijezdama moralo biti zapisano (kada su me evidentirali) – ime i prezime, taj i taj, karakteristike – zajebant. Ukratko rečeno, vodim da se pomalo šalim i na ozbiljne teme.
Zašto i kako „Eroteka“?

Slavko Bovan је рекао...

Kada su me, neukog, naučili kako da se „popnem“ na internet, počeo sam da pišem o temi koja je dio mog bića (enigmatici) i to na malo neuobičajen, iščašen, način. Pisao sam svoja enigmatska sjećanja onako kako su se događaji događali, ali sam sve pomalo „dosolio“ dozom ironije, sarkazma, šale i ostalih nedozvolejnih sredstava u komunikaciji odraslih (ozbiljnih) ljudi. Dječak u meni ne dozvoljava mi da radim drugačije. Moram da se igram! Izgleda da se to dopalo ljudima. Adnan Spahić je zapazio moja piskaranja po raznim „tarabama“ na internetu te mi ponudi da imam, što bi pretenciozna piskarala kazali – kolumnu na njegovom blogu „Logičke zagonetke“. Čak mi je ponudio odlične finansijske uslove – Nije tražio da mu plaćam. Ponudio mi je i odličan termin (utorak) jer su ostali dani bili kaparisani za atraktivnije sadržaje. Sklopismo dogovor (hvala mu i ovom prilikom) te krenuh u avanturu. Jedna, druga, treća...“Eroteka“. Iz nekog razloga, to se dopalo ljudima. Čitali su pa su onda pisali dosta komentara nadovezujući se na vedre pričice i anegdote. Milina jedna! Počeli smo 20.04.2010. a ta avantura je trajala do 20.11.2012. godine. U tom periodu redovni čitaoci (sva trojica!) su stalno tražili da tekstove upakujem u knjigu.
Pošto sam, srljajući glavom bez obzir,a krenuo u avanturu pokretanja svog bloga, sada već legendarnog TIO, kome tako tepamo, a kršteno ime mu je „Enigmatika (tupljenje i oštrenje)“ logično je da „Logičke zagonetke“ ostavim ad akta, a da nastavim tupim na svom blogu. Valja zabilježiti za istoriju, razvod je bio bezbolan i dogovoren – Adnan je bio inicijator da se „Eroteka“ preseli kod blogogazde TIO, ispravno smatrajući da joj je tu prirodno stanište. Opet hvala Adnanu.
Važne napomene: „Eroteka“ jeste polušaljiva rubrika, ali sve činjenice su tačne. Do sada se na internetu pojavilo skoro 300 „Eroteka“, sa tim naslovom i oznakom ili bez oznake, ima ih raznih, od totalno anegdotskih do onih koje bilježe važne enigmatske podatke (za istoriju). Pripremajući ovaj izbor trebalo je napraviti selekciju. Treba da znate da su pričice složene po datumu objavljivanja (oznake su u zagradama) te da tekstove nisam „frizirao“. U zbirci su ili originalne priče, ili ih uopšte nema. Izbacio sam one priče koje su imale svrhu u vrijeme objavljivanja (reagovanje na neke aktuelne događaje) ali nisu „opšteg karaktera“. Ako vas i to interesuje, potražite na internetu. Ima tamo dosta interesantnog materijala, čak mislim da su neke odbačene priče bolje i zanimljivije od ovih u knjizi, ali prosto - ne uklapaju se u koncepciju.
Treba naglasiti da u mojiim šalama nema nikakve zle namjere, nikoga nisam ii neću da uvrijedim, najviše sam se šalio na svoj račun i na račun meni najdražih. Stoga, ako sam nekoga malo pecnuo, to sam uradio što ga volim i poštujem.
Jezik kojim pišem je onaj kojim govorim. Smatram da nećete naići ni na jednu riječ koju ne razumijete.
Najvažnija od svih važnih napomena: Da nije bilo Stjepana Horvata i „Čvora“ svjetska enigmatska javnost bila bi uskraćena za ovo genijalno djelo. Zahvaljujem!
Sad ste spremni da počnete sa čitanjem. Izvolite!
Vaš Ero
PS. Ako se čudite čitajući ovo o genijalnom djelu, onda niste pažljivo pročitali uvodni tekst.

Slavko Bovan је рекао...

Napisan uvod. Sve pakujem i šaljem.
Štef, podmaži štamparske mašine :)

Ilija Đurković је рекао...

Svaka čast na trudu i volji! Jedva čekam i neizmjerno se veselim objavljivanju!

Zoran Horvatov је рекао...

Jedva čekam da pročitam šta si napisao! Da li naziv ''Eroteka'' ima više veze sa erotikom ili činjenicom da si Ero - Hercegovac? Pozdrav i svaka čast!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Štef je zauzeo sve termine do lipnja. Kupujem ili primam na poklon.

Slavko Bovan је рекао...

Prve prelomljene strane (uvod i prve 3-4 priče) odlično izgledaju. Mogla bi ovo biti dobra knjiga. Bravo za Štefa i Čvor.

Slavko Bovan је рекао...

Zorane, knjiga nema (direktne) veze sa erotikom, ali u njoj ima svega šta vole mladi :)

Eroteka je bolje od Erina teka :)

Gojko је рекао...

Više je to Peroteka

Cryptoman је рекао...

Pošto je ovo za mene (i mnogo vjerovatno nisam jedini) pravo "iznenađenje kola", red je da obećam: biće tu još iznenađenja! :)

Hajro је рекао...

Bravo za Štefa, Slavka... Adnane je li ovo najava, ako jeste bravooo, ako nije ostaje nam da se nadamo... puno vrijednoga treba biti skupljeno i objavljeno. Nisam za selekciju, ne treba graditi bolju prošlost, no ako autor kaže da je birao sve je u redu, riječ je o njegovom izboru, a ne zbirci svega objavljenog što bi za istoriju enigmatike imalo specifičnu vrijednost.

Belirac је рекао...

Jedna kolumna s Adnanovog bloga već je dobila korice, a sad i druga...

Slavko Bovan је рекао...

Drago mi je da vlada solidno interesovanje za knjigu, pa će vjerovatno biti štampana u malo više od ograničenog broja primjeraka :)

N. Petkovski је рекао...

Kad je nešto na gomili i kad se moje oštro inspektorsko oko ustremi na tu gomilu, odmah pronađe faul. Dakle samo što sam bacio pogled na spisak imena za Eroteku, video sam: KLAUS NIKOLINA. Pogrešno je, treba KRAUS. Nisam puno pratio spisak imena, pa ne znam ima li i drugih faulova.

Dejan Minić је рекао...

KRAKER NEDELJKO treba.

Slavko Bovan је рекао...

Da, da. Slovne greške su već zapažene, ali hvala na interesovanju i pomoći.

Cryptoman је рекао...

Ima li ovaj Simić ime ili je možda Semić? :)

Slavko Bovan је рекао...

Simić vjerovatno ima ime, ali toliko smo ga yvali po prezimenu (na kvizovkaškim turnirima u Somboru) da nisam siguran za ime. Saznaću.

Semiću znam i ime :)

ljubica bilalovic је рекао...


Očekijem knjigu iako me nisi u nju turio!!!

Slavko Bovan је рекао...

Štef je već pripremio polovinu knjige. Uskoro ćemo početi da pravimo spisak zainteresovanih da bismo znali u kolikom tiražu da štampamo (Pisac "Eroteke" bi napisao - "Koliko hiljada/tisuća primjeraka da štampamo".)

Анониман је рекао...

Šarići:

Anagramni osvrt
AO, RETKE
k nj i g e,
krije zagonetke
i razbibrige!
Rešenje: EROTEKA