понедељак, 12. април 2021.

ACTA AENIGMATICA (158)

Još jedan prospekt

Piše: Stjepan Horvat

U više navrata pisao sam na koje smo sve načine širili saznanja o aktivnostima Enigmatskog udruženja Bjelovar, odnosno Zagonetačkog društva Čvor. Prije četrdesetak godina sredstva komunikacije bila su drugačija i ograničenih mogućnost u odnosu na današnja. Pismo je bilo najčešća veza s nekim članom društva, a kasnije i telefon je odigrao značajnu ulogu. Da bismo došli do mogućih korisnika i kupaca, u listovima koje je društvo izdavalo često smo objavljivali oglase putem kojih smo informirali čitaoce, pa tako i članove, o izlasku novih izdanja, knjiga, kompleta i sl.

Tajništvo društva dobivalo je poštu i od članova i od čitalaca, posebno od odgonetača koji su slali svoje odgonetke. Sve te adrese koristile su se da se na njih pošalje propagandni materijal. Jedan takav materijal bio je i prospekt Izdavačka djelatnost, koji se tiskao početkom svake godine. Osim što je imao zadaću obavještavanja čitatelja o dostupnim zagonetačkim materijalima ZDČ, to je ujedno bila i narudžbenica koja se mogla poštom vratiti u tajništvo društva. Pojavom prvih računala stvarana je baza u kojoj su bilježeni podaci što je tko kupio od ZDČ, posebno se to odnosilo na knjige.

Prospekt Izdavačke djelatnosti 1988. godine izdan je u vrijeme kada se izdavačka djelatnost Čvora našla u poteškoćama, prije svega zbog visoke inflacije koja je bila u tim godina u Jugoslaviji. Cijene su se svakodnevno mijenjale, pa je to stvaralo poteškoće u prodaji novina – rabat za prodaju tada je iznosio 40%, a naplata prodanih iznosa bila je često u roku dužem od šezdeset dana.

U prospektu su zabilježene sve knjige tada dostupne, a najavljene su i neke nove. Tako je najavljeno i drugo izdanje Leksikona zagonetača Jugoslavije, za kojeg sam prikupljao podatke putem posebnog upitnika i danas su ti upitnici spremljeni u posebnoj arhivi, a izvor su brojnih podataka o autorima koji su kratko vrijeme sastavljali u pojedinim enigmatskim novinama. Na žalost, drugo izdanje nikada nije ugledalo svjetlo dana. Od najavljenih knjiga uspješno je izdana prva knjiga Enigmatskog rječnika 3, a završen je i kompletan tisak Enigmatskog rječnika 6 (dvanaest knjiga).

U 1988. godini došlo je do prestanka izdavanja nekih novina Čvora, o čemu je raspravljalo Predsjedništvo ZDČ i tada novoformirani Savjet javnih glasila Čvor. No o tome drugom prigodom.


2 коментара:

Belirac је рекао...

U prospektu piše: Čvorova križaljka. Ja sam je uvijek zvao: Čvor-križaljka.

Belirac је рекао...

Pogledajte narudžbenicu: 47 stavaka...