четвртак, 22. април 2021.

TAKO RADI MIHALJEVIĆ MARKO



 Današnji "Feniks".

Poslao: Pero Galogaža

19 коментара:

Tonci M је рекао...

Nekoliko lijepih minijatura u pletenju mreže (WALBROOK,ELIPSOID, TRI KRALJA; RINFUZA, ODA SUNCU...):križaljka uopće nije dosadna, a "cementa" (vezivnog sredstva u vidu slabijih pojmova) nema previše i dobro je raspršen!

Hajro је рекао...

Bravo Marko, hvala Pero, slažem se Tonči.

Izazov za druge, možda ideja za sastavljački natječaj, tema za teoretsku obradu...

Vjeko Hudolin је рекао...

Odlična kombinatorika!

Slavko Bovan је рекао...

Nisam bez veze stavio ovakav nsalov. U pozadini se čuju gusle :)

Анониман је рекао...

Ovdje je nagradno pitanje: koju je riječ Marko prvu opisao u mrežu? I da ju nije možda na kraju promijenio? Pero

Tonci M је рекао...

Ja ću pretpostaviti: TRI KRALJA-TRILJANIN-ELIPSOID.

Hajro је рекао...

Dobro pitanje Pero, tipujem na TRI KRALJA, sve okolo su dobri pojmovi, sintagma je, središnja pozicija.

Mnogo je lakše pogoditi završnu riječ, koju autor kaže sebi nakon kompletiranje..., neki duboki uzdah olakšanja ili sl. Nakon sto sastavljenih osmica mogao bih opet pokušati ovo, započeti od U ZDRAVLJE.

Hajro је рекао...

Evo ga i Tonći, pisali smo istovremeno

Nedjeljko Nedić је рекао...

Jako je teško sastaviti ovakvu križaljku pa sve njezine mane: 8 množina, teže rješivi pojmovi (REVENS, ANTAWN, ANDRINUA ...), nekoliko enigmatizama (ITA RINA) i pučka STRILICA ne kvare dobar dojam.

Ja mislim da je prva riječ TRI KRALJA!

Danko је рекао...

REKTORAT!

Slavko Bovan је рекао...

ČETVRTAK (prvi vodoravni pojam).

Mandrak је рекао...

Ja takođe mislim da je prvi pojam TRI KRALJA. Da je tu stavio npr. PRIOBALJE, odozgo EUTERPA, to bi bila živa muka, a i bez dodatnog mazohizma je dovoljno mučno sastavljati na ovakav lik.
Ima nas koji to možemo da potvrdimo iz prve ruke. :)
Doduše, mi ostali nismo ovako popularni. :)

Eto, na primer ja :P (znate da retko pričam o sebi :P): Kad napravim istu takvu stvar za iste te novine - to ne primeti čak ni Nedjeljko - koji je skenirao stranu (imao sam desetak monotonih pojmova, kao i Marko, a nije da nisam ubacio i neka iznenađenja kao: biljna ulja, šmokljan, Kremlj, Fiorenca...). I Ned dve i po godine proglašava Šimundžu pionirom. :)
Niko ne kaže "tako radi Mlađa", evo da vidite, da nešto naučite... jok, more. Mlađa samo beline pravi, a i to kad kako. :)
Čim potpišem nešto što nije mnogo belo, odmah sumnjivo, jebiga, deluje kao fušeraj. Ako je, pak, izrazito belo - ne valja, dosadno, predvidljivo. Ako je mnogo komplikovano, loše, preteško. Ako je mnogo jednostavno, opet rđavo, tako može svako itd.

Btw, pokušavam da privedem kraju knjigu o Nadi Knežević, pa sam valjda pod sugestijom. Oni koji su umeli da otpevaju samo jednu pesmu i pevali je u 200 verzija na potpuno isti način, uvek su privlačili pažnju kad za milimetar izađu iz tog okvira. O-ho-ho, napredak, ajmo, nagrada za interpretaciju. A kod Nade se sve podrazumevalo, posle 5-10 godina više niko nije obraćao pažnju kad ona na tra-la-la festivu lakih nota demonstrira raspon Mahalije Džekson. U nekim novinskim prikazima tih festivala niko je nije spominjao.

Slavko Bovan је рекао...

Kad prije ovo dođe visoko na listu čitanih objava?
Mora da ima nešto zanimljivo!
Ostajem kod ČETVRTKA iako oči stvarno lete na ta TRI KRALJA. Mora neko biti antiprotivan, pa neka to budem ja.

Анониман је рекао...

Nedjeljku sve mane ove križaljke ne kvare dojam."Čuj" rekao bi Hajro. Mislio sam da su enigmatizmi nešto drugo, a ne stvarna Ita Rina. Da su množine problem nisam nigdje čitao, valjda sam propustio. Zadatak za Marka: sljedeći put staviti TRI KRALJA u jednini! Pero

Slavko Bovan је рекао...

Da nije TRIJUMVIRAT jednina od TRI KRALJA?
(Nešto sam vickast večeras)

Hajro је рекао...

Čuj Pero se sjeća mog "čuj", a i ja sam ga zaboravio...

Nedjeljko je pomenuo dojam, doduše ne "opći dojam" za koji je tvrdio da je nepostojeća kategorija... eto i ja pamtim... Jedna od ljepota ove mreže je i to što se nema šta brojati ni računati, možda skupine, no svejedno, drugi je ovo svijet, istinske ukrštene riječi, istinska cjelina...

Nego, idemo napraviti sastavljački natječaj, nadam se da je Slavko za stolom, poslah mu malko drugačiju mrežu... Gdje god bude i kako god bude (ako bude) potrudiću se u svakoj ulozi.



Marko Mihaljević је рекао...

Pozdrav društvo.

Koliko se ja sjećam, ovo je moj prvi pokušaj s osmicama, i sad vidim treba dosta truda da se dođe do neke zadovoljavajuće forme.


Počeo sam, kako ste i naslutili, s TRI KRALJA", potom KOPERNIK te OTISNUTI (poslije promijenio u ODIGNUTI)

Živio Mladene,
znamo svi da si tata-mata za bjeline, a ovo nam urednici namjerno isturaju da im "mlađa" garda ne bi slučajno ispala iz forme :))

Ne trebaju meni nikakva tapšanja i hvalospjevi, već sam se u posljednje vrijeme uhvatio zagonetki i formata koje inače nisam dosad sastavljao (ova pošast je svemu kriva, sad imam puno više vremena)

Mandrak је рекао...

Ova priča o nagradi za interpretaciju se, naravno, ne odnosi na tebe, Marko. Samo na ove starije, ja mladost podržavam. :)
A i malo sam se zezao, ne znam da li je to jasno.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Mladene, nisam ja nikada napisao da je Šimundža pionir ovakvih križaljaka. Ima ih već u Vjesnikovu kvizu.
Za mene je enigmatizam ne samo riječ koje nema u rječnicima, ali je u križaljkama česta, nego i svaka postojeća koju često uvrštavamo.