четвртак, 29. април 2021.

ANAGRAMIRANJE (5497)


 Emilija Bunjac

13 коментара:

N. Petkovski је рекао...

MIŠEL FAJFER

N. Petkovski је рекао...

Dragi Slavko, dragi prijatelji,

Nakon duuuuuuuuuužeg vremena (čitavih mesec dana), evo me opet sa vama na našim blogovima. Verovatno ste shvatili zašto me tako dugo nije bilo - razlog: KOVID 19. Najpre sam nedelju dana imao visoku temperaturu (38. stepeni) i dijareju koji su me istrošili, onda dobio pneumoniju, nisam inao nikakvog apetita, bio smušen, pospan, nisam imao volju nizašta, napravio krvnu sliku - bila je katasrofa - svi su parametri bili preko normale, D-dimeri koji normalno treba da budu 500 su skočili na 10.000, a još jedan nelay koji je normalno od 0 do 10, meni je skočio na 110.Jedino su mi trigliceridi i holesterol bili u normali, ali zato palo gvožđe u krvi. Sa takvom krvnom slikom, randgen snimkom pneumonije i pozitivnim KOVID testom, završio sam u bolnici. I tamo, još prvi dan tragedija. Neposredno nakon mene u sobi u kojoj nas je bilo još 4 pacijenta, su primili još jednog. Samo par sati nakon toga čovek je kolabirao, doktori odmah skošili, pokušali ga reanimirati, ali uzalud - čovek je peminuo nama pred oči. Mi ostali četvorica smo celu noć ostali nemi, nismo ni zucnuli ni zaspali.

(Pošto će ovo biti duže, idemo u nastavcima.)


N. Petkovski је рекао...

Onda je sutradan počelo lečenje. Pritisak mi je varirao, saturacija (kiseonik) je bila očajna, jedva 79, pa su me metnuli na kisoničku podršku (15 dana sam bio non stop sa maskom na usta i nos), primao infuzije i brzo je sve to dalo rezultata. Temperatura je pala na normalu, dijareja prestal i prešla na normalnu stolicu, pristisak se stabilizovao, dobio sam apetit, saturacija je porasla na 96 i videlo se da svakod dana u svakom pogledu sve više napredujem. U bolnici sam ostao 18 dana i ozdravio. Prvih dana mi je bilo strašno dosadno samo ležati i ništa drugo ne raditi, ali su mi onda ćerke donele nekoliko enigmatskih časopisa (Bla-bla od Blaževskog i Kviz od Dragana Ivanovskog) i onda sam po cele dane rešavajući enigmatiku imao razonodu i čime da "ubijem" dosadu. Neću komentarisati enigmatku koju sam rešavao, jer i kolege Blaževski i Ivanovski rade isti posao kao i ja - radimo enigmatiku za čitalačku publiku i široke narodne mase, naravno svako prema svojim enigmatskim predispozicijama, sposobnostima, iskustvom, odnosom prema enigmatici, naročito prevashodno poštujući osnovne postulate - jezik i njegovu čistotu (pravopis, pravogovor i literaturni jezik), naročito shvatajući da je enigmatika pre svega proizvodi umešnost živog mazga. Raditi enigmatiku pomoču kompjutera, proizvod je odmah vidljiv. Nijedan iskusan i kvalitatan enigmata (pa čak ni početnik) ne bi u istoj ukrštenici uvrstio čak 14 imena raznih svetskih glumaca, a povrh toga još i čak 7 imena raznih sela na Makedoniji. Ipak sve u svemi "poklonjenom konji ne treba gledati u zube", ja sam imao veliku privilegiju da pomoću engmatike provedem silne sate u rehabilitaciji i ozdravčjenju.

(nastavlja se)

N. Petkovski је рекао...

Nakon 18 dana provedenih u bolnici, stanje mi je bilo sasvim drugačije od onog kad sam bio primljen. Nije bilo više potrebno primati kiseonik, ishrana se stabilizovala, stolica takođe, saturacija ponajviše (išla je i do 98), pa sam otpušten iz bolnice, sa potrebom da se kući nastavi sa dolečenjem pneumonije. Nisam se vratio kući, nego me ćerka primila kod nje i nastavila sa negom. Tamo je čitavo vreme bila (i još uvek je) i moja supruga koju je ćerka držala i negovala u izolaciji, jer je ona imala blage simptome KOVIDa. Kanimo ostati tamo do posle praznika, pa tek onda se vratiti u svojoj kućo. Ja treba nekoliko dana posle Uskrsa napraviti nekoliko pregleda i testova (laboratorija, rendgen, oftalmolog, internista). Onda se potuno vraćam na stari kolosek, ali jedno je više nego sigurno - FALILI STE MI!!!!! I još jedno iznenađenje koje sam doživeo prvi dan kod ćerke - ugledao sam vagu u sobi, popeo se i avaj, katastofa - oslabio sam, čitavih 10 kilograma. 10!!! Ali mi je duh ostao isti.
Za koji dan ću biti mnogo aktivniji i prisutniji na blogovima i ponovo ćemo se družiti kao i pre.

(sigurno ima dosta štamparskih grašaka, jer nisam lektorirao tekst, ali biće mi oprošteno)

Belirac је рекао...

Nikola, veliki pozdravi od nas iz Belog Manastira i Osijeka. Drago nam je što čujemo dobre vijesti, da si pregrmio najgore i da nam se vraćaš u normalu.

Zdenko је рекао...

Pozdrav iz Karlovca!

Gojko је рекао...

Nikola,uglavnom,znam kako ti je bilo jer sam,donekle,sličan put prošao,uh..držimo palčeve jedan drugom za oporavak.pozz

ljubica bilalovic је рекао...

Nikola, žao mi je što si tako nastradao, ali hvala Bogu da si sad dobro. Želim ti sve najbolje! Dobrodošao!

Zdravko је рекао...

Nikola, želim ti potpuno ozdravljenje, koliko je to moguće sa koronavirusom! Najvažnije je da si pregrmio ono najgore i vratio se u normalu! Pozdrav

Slavko Bovan је рекао...

Dobrodošao nazad!

Luka је рекао...

Veeeliki pozdrav iz Splita rekonvalescentu!!!

Hajro је рекао...

Bravo Nikola, želim ti potpun i brz oporavak, a i drugima za koje ovih dana čujem i onima za koje ne znam. Zvuči super ozbiljno, valja se čuvati.

Belirac је рекао...

Čini se da je sve manje onih koji su uspjeli izbjeći koronu...