понедељак, 26. април 2021.

BIOBLIOGRAFIJA "PITALICE"

Kao petu knjigu u 2021. godini Čvor d. o. o. iz Bjelovara tiskao je Bibliografiju zagonetača časopisa Pitalica (1979.-2020.) koju je pripremila vinkovačka zagonetačica Srebrenka Takšić. Knjiga je primjer kako se može zabilježiti nešto više o zagonetaštvu u jednoj sredini, koja je zahvaljujući svojim zagonetačkim aktivistima, godinama bilo u središtu enigmatskih zbivanja. Primjer je to i drugim sredinama da pokušaju napraviti nešto slično, jer za bogate zagonetačke rubrike u brojnim neenigmatskim listovima zaslužuju takvu obradu. Ovo potvrđuju i komentari pratilaca nekih blogova na kojima se objavljuju stranice takvih enigmatskih rubrika objavljivanih prije tridesetak i više godina. 
Knjižica ima 42 stranica na kojima su doneseni brojni podaci o zagonetkama i njihovim autorima objavljeni u časopisu Pitalica. U uvodu je dana kratka povijest enigmatike u Vinkovcima sve do osnivanja Zagonetačkog društva Vinkovci. Prvi broj Pitalice tiskan je u okviru tjednika Vinkovačkih novosti 1979. godine na inicijativu Zdenka Svorena, koji je do smrti bio alfa i omega ovog jedinstvenog lista. Kako piše autorica Srebrenka Takšić Pitalica donosi različite zagonetke, uglavnom članova ZDV i tematski je orijentirana na obilježavanje godišnjica znamenitih Vinkovčana, udruga i događaja vezanih za vinkovački kraj. Zanimljiv je podatak da je tiskana naklada svih brojeva Pitalice oko 44.000 primjeraka, a zagonetke su objavljene na 930 stranica. 
Knjiga je posvećena uspomeni na Zdenka Svorena (1939.-2005.).
Priređena je po već „standardiziranoj“ formuli za pripremu bibliografija zagonetaka pa se u njoj nalaze popisi svih autora i broj njihovih zagonetaka, odgonetke objavljenih zagonetaka, nazivi zagonetaka i slikovni popis najplodnijih suradnika.

Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od Čvor d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice je 50 kn (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj unesite svoj OIB. Bilo bi dobro da po izvršenoj uplati nazovete Tajništvo i javite točnu adresu za dostavu (tel. 043 244 050). Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 85 kn. Naručiti možete telefonski ili na e-mail: cvor@cvor.hr.

4 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Čestitam!

Srebrenka је рекао...

Hvala, Nedjeljko! A velika hvala i gospodinu Horvatu na čiju je inicijativu i uz čiju pomoć i nastala ova bibliografija.
Pitalica je nastala zahvaljujući vinkovačkim zagonetačima, prvenstveno Dušanu Šuši i Zdenku Svorenu. Da nije bilo njih i drugih enigmatskih zaljubljenika, od kojih mnogi, na žalost, više nisu sa nama, Pitalica vjerojatno ne bi toliko trajala i upisala Vinkovce na enigmatsku kartu Hrvatske. Žao mi je da osobno nisam bila sudionik svih tih bogatih prvih vinkovačkih zagonetačkih događanja niti sam imala priliku upoznati neke od tih velikana (Antonić, Lisac, Šuša...). No svakako se nadam da će mi svi oni koji su danas aktivni pomoći i popuniti praznine koje mi nedostaju za knjigu o vinkovačkom zagonetaštvu koja je u planu.
A što se tiče ove Bibliografije, željela bih još napomenuti da autori zastupljeni u Pitalici (njih 81) nisu uvijek bili isključivo s vinkovačkog područja. Svoj doprinos dali su i: Antonić Boris, Babič Boris, Bakšaj Stjepan, Benković Goran, Capan Zdenko, Cvitković Antun, Hudolin Anđa i Vjeko, Jurić Antun, Lebeda Željko, Modrić Branko, Najman Stjepan, Nedić Marijan i Nedjeljko, Pavičić Luka, Šupica Igor i Mirjana, Tumpić Stjepan, Varaždinac Stjepan i Žarković Zdravko, da spomenem samo nekolicinu.
Još jednom hvala svima koji su svojim radovima upotpunili Pitalicu i ostavili u njoj svoj trag.

Belirac је рекао...

Čestitam i ja na jednom ovakvom izdanju, koje će biti iznenađenje za sve nas jer nismo znali da se priprema nešto takvo.

Neki Tip је рекао...

Nešto se o knjizi može pogledati na:
https://novosti.hr/prva-knjiga-zagonetackog-drustva-vinkovci-bibliografija-pitalice/