четвртак, 22. април 2021.

HAJRO PREDLAŽE

Piše: Hajro Hodžić

Nadam se da će Pero ili neko drugi prihvatiti pokroviteljstvo, ako mogu šta pomoći bilo bi mi drago, učestvovaću sigurno.

Ovaj lik 22x14 je kompletna ljepota, simetrija, nema dvoslova na početku. jesnoslova na kraju i sl, a i dalje su samo osmice u savršenom redu. Šta mogu, nikad zadovoljan :)

16 коментара:

Hajro је рекао...

Svaka čast Slavko, to se zove ekspeditivnost.

HH је рекао...

3 minute nakon što poslah e-mail, sve objavljeno, ne bi bilo brže ni da sam stavljao svoj post.

Slavko Bovan је рекао...

Ha-ha.
Trenutno sam u radnji. Da me vidite kazali bi da sam (dodatno) pošandrcao. Istovremeno radim na tri mašine i gledam TV. Na jednoj mašini opisujem skandinavku, na drugoj biram neke slike, a na ovoj se dopisujem s vama. Zaključak, draže mi je da budem ovdje (nešto me mrze ond dva druga posla. Jesu rokovi pristigli, ali sve se izmičem od njih). Na TV ništa zanimljivo.

Inače, ovi Hajrinu mrežu ne smijem ni da pogledam :)

Hajro је рекао...

Ako je 22x14 preveliko onda je ova Orbis-ova verzija bolja, samo 21x12.

Hvala Slavko, neću te više gnjaviti. Laku noć, lijepo sanjaj(te)

Hajro је рекао...

Moguće su i verzije 21x13 bez savršene simetrije ali i bez nelijepih jednoslova i dvoslova u kutovima iliti uglovima.

Анониман је рекао...

Bilo bi dobro da netko s lijepim rukopisom riješi ovu Vojinovu križaljku pa da usporedimo staru i mladu gardu. Pero

Hajro је рекао...

Pokušaću, imam i neke druge...

Анониман је рекао...

Anagram: Olimpijska lutrija

Hajro је рекао...

Nađoh svašta iz one zagrebačke "noći kad je Hajro skenirao Orbise". Nekoliko (Bilankov, Danko, Ejub, Žarko) bušmana sa osmicama kao ovaj Vojinov, jedan njegov na isti lik minus šest crnih polja (PDR 6.3), nekoliko Dopuđinih radova, Maljkovića, Radoju, Duleta, Barbalića (da, bušmane), o Kurpesu i Železniku da ne govorim. Ima i drugih autora, no kratka je bila noć. Unaprijed znam da većina izgleda bolje neriješena (kao i bušmani sa velikim bjelinama), ali da su dobri zaista jesu, ne samo zbog nostalgije i dobrih vremena već i danas, uostalom pogledaćemo ih zajedno.

Sačekaću druge sa poređenjima, no ne mogu odoljeti da ne pomenem kako i Marko i Vojin imaju KATRANAR i ARAKANGA, u obje mreže ukršteni. Zanimljiva podudarnost. Ako je ARA nešto što asocira na križaljkašku konfekciju (bar meni tako zvuči iako imam davno urađenu naslovnicu za enigmatski list sa takvim naslovom) ovo bi mogla biti ARAKANGA enigmatika ili križaljka, zvuči bolje.

Slavko Bovan је рекао...

Evo, hajro [alje novu i popunjenu Vojinovu osmicu.

Hajro је рекао...

Nisam zapazio da je druga, dakle imam dvije Vojinove.

Slavko Bovan је рекао...

Jeste druga. Ilija Oydanovac šalje rješenje te druge:

BRIŽNOST-DOBROĆUD-PLO
R-SLAMKATI-USTALJENO-P
AKT-MURMANSK-KRUŠEDOL
NORNE-BARATATI-ŠABAKA
ASTATIN-TRULADAK-ROUZ
TIRANIJA-ŠAKABAKA-LA
TI-EKSCERPT-SKOTISTI
AMID-TIMARITI-NISKOST
SEZATI-STATISTI-TASTA
TROTINET-ŠIPTARKA-TIR
V-PISKAVAC-CINKARNE-I
OČI-OTKOČITI-KALIGRAM

Hajro је рекао...

Hvala Iliji, spremiću i to narednih dana, za poređenje su tu dva slična bušmana koje dijeli 40 godina. Ja odoh u krpe, ujutru ću biti pametniji.

zarptica.53 је рекао...

Vojinov bušman sa osmicama (BRIŽNOST) objavljen je u Orbisu broj 60, od 2. septembra 1983. godine. Moj bušman na isti lik objavljen je u Orbisu broj 62, od 30, aeptembra 1983. godine.Hajri sam odavno (2015.) predlagao da na Uni bude takmičenje na ovaj lik, sa uvrštenim obaveznim pojmom/pojmovima.Rastresiti raspored crnih polja počeo je sa šesticama, nastavio sa sedmicama i završio sa osmicama.Ya saradnju u neenigmatskim novinama izbavio sam iz predmetnog lika 2 crna polja, u prvom i poslednjem stupcu. To mi je omogućilo veći manevarski prostor- dve dvanaestice za kombinacije sa tematskim pojmovima. Eto tako je to bilo u predsoftversko doba. Pozdrav svima!

Hajro је рекао...

Bilo bi zanimljivo vidjeti i taj rad za neenigmatsko izdanje.

Za Unu je ovo mogao biti izuzetan izazov no težak zadati lik, u ograničenom vremenu, bez pomagala... bilo bi izuzetno teško. Slobodan lik sa biranjem jednog od pet ponuđenih parova sintagmi je bila mjera, nadam se da ćemo jednom nastaviti.

Kad već Žarko pomenu softvere - ovakav zadani lik jeste pogodan za korištenje baza podataka i softvera, no teško da je smisleno ulagati rad u bazu sa osmicama, možda... Ja pribilježim upotrebljive sintagme i slično, zaista pomogne kod traženja dugih prolaza.

Ako bismo imali natječaj mislim da bi bilo zanimljivo vidjeti i nedovršene radove. Efektan početak, pogotovo efektno urađen veći dio mreže je vrijedan pažnje, a možda bude i pomoći od publikuma pa ga završimo.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ovi likovi nisu za natjecanja uživo. To se ne može sastaviti tek tako!