недеља, 25. април 2021.

NOSTALGIJA (1211)

Orbis  broj 123

Prilog: Jovan Nedić
 

19 коментара:

Анониман је рекао...

Jovan je rekao kako uživa u rješavanju tih starijih križaljki iz Orbisa. Moje pitanje: koje su tri najljepše riječi iz ove križaljke? Pero

Belirac је рекао...

Ja sam stvarno napisao ovako:
A meni je baš zanimljivo rješavati križaljke iz starih "Orbisa", uglavnom bušmane i omotne skandinavke...

HH је рекао...

KIBIC ŠAROLIKO

Анониман је рекао...

Jovane, nije ovo bio atak na nikoga. Ova križaljka ima i četiri lijepe riječi (urednost, šaroliko, mali prst i Fausto). Možda bi trebalo odabrati nešto kvalitetnije od prije 40 i više godina. Pitamo se gdje su mladi, a stalno veličamo stare. Lijepe su se križaljke radile i prije 10 i 20 i 30 godina. Doduše s nekim drugim urednicima... Pero

Hajro је рекао...

Tako je Pero, sve je do urednika, dobro i loše i tu ne može biti dilema. Ovo što mi ovdje veličamo, kritiziramo, pametujemo... pogleda desetak, pročita nekoliko osoba, izdanja kupuju hiljade. Slično je bilo i prije, urednici su određivali kriterije, stil, kurs... Mladih nema iz bezbroj razloga i bojim se da tu ne možemo, ni mi dokona zakerala ni super zauzeti urednici, učiniti ništa bitno. Nema ovdje ništa između redova, tek lako vidljiva realnost.

Pogledati u prošlost, dalju i bližu jeste zanimljivo i vrijedno. Ovo što ovdje dobijemo u rubrici Nostalgija je nešto, hvala kreatorima na trudu, šta ćemo mi konzumenti i komentatori učiniti s tim je do nas. To uključuje i mogućnost da sami odaberemo i pošaljemo, Slavko i svi ostali će biti zahvalni. Internet koristimo kako znamo i koliko želimo, moglo bi i bolje, zašto nije puno je objašnjenja, i, jednako kao u priči sa mladima, nema razloga za optimizam. Sutra da bude kreiran savršen site, da bude ponuđeno svim autorima da predstave svoj opus, svoje teorijske tekstove, bilo šta... neće biti priloga. Razumjeli mi to ili ne, dopadalo nam se ili ne, kao i sve drugo, valja nam to prihvatiti.

Nego, ima li šanse za sastavljački natječaj na bušmana (u bilo kojoj verziji), klasična je to disciplina, bilo bi lijepo?





Belirac је рекао...

Nedavno se povela priča o križaljkama u kojima se na sličan način ukrštaju osmoslovni pojmovi. Tad je pomenuto nekoliko sastava iz "Orbisa". Ja ih se nisam sjećao pa sam ih potražio i skenirao. Krsmanovićev sam riješio vjerovatno u vrijeme kad je objavljen, a druge sada. To je sav moj doprinos ovoj "temi".

Belirac је рекао...

Ja nemam monopol na ovu rubriku. Šaljem ono što se meni učini zanimljivo iz bilo kog razloga. Nekad zato što mi se neki sastav dopada, nekad zato što mi ne dopada, nekad zato što je lak i pitak za rješavanje, nekad zato što je pretežak i što ga ne može riješiti ni neko ko ima skoro 60-godišnje rješavačko iskustvo...

Belirac је рекао...

Pero kaže: "Možda bi trebalo odabrati nešto kvalitetnije od prije 40 i više godina." Slobodno odaberi i šalji, blogogazda i posjetioci bloga biće ti zahvalni.

Belirac је рекао...

PS. Meni se u Kujundžićevom sastavu dopada npr. sintagma IRENA JEŽ. Ne sjećam se da sam ranije čuo za to ime.

Hajro је рекао...

Jovane, ako nisi čuo ti (nisam ni ja) onda, gotovo sigurno, nisu ni rješavači. To što zvuči lijepo slaba je utjeha.

Napisah - autori neće slati sami svoje radove, kao da ih ne zanima da budu predstavljene njihove vrijedne kreacije. Urednici imaju svoje stranice za to. Zato hvala tebi na trudu, a hoćemo li mi od ponuđenog napraviti nešto ukusno ili ćemo stvar začiniti ovako ili onako, nije tvoj problem. Slažem se da nema napadanja ni razloga za defanzivnost.

Belirac је рекао...

Hajro, možda griješimo. Irena Jež je naša vršnjakinja. Sad vidim da o njoj postoji i članak na slovenskoj Wikipediji: Irena Jež.

Hajro је рекао...

Ne griješimo, samo smo izjavili da nismo čuli za nju, odnosno da se ne sjećamo. Ja sam dodao da je vrlo upitno znaju li rješavači, Danko je očito znao no on je bio specijalist za magične likove što uključuje i osmice. Eto naučili smo nešto, osmoslov koji završava na Ž, ovaj čas se sjetih još samo MILODRAŽ, lako moguće da ima kakav PUŽ, JEŽ, RAŽ.

Slavko Bovan је рекао...

Kumodraž je mesna zajednica beogradske opštine Voždovac. Prvi pisani dokumenti u kojim se spominje Kumodraž sežu u XVII i XVIII vek, kada se u pojedinim turskim spisima pominje Kumodraž kao naselje. U Kumodražu je rođen srpski vojvoda Stepa Stepanović, učesnik oslobodilačkih ratova od 1876. pa sve do 1918. godine.

U Kumodražu se nalazi OŠ „Vojvoda Stepa", kao i crkva Svete Trojce, FK "Torlak" i KK "Torlak". Takođe se u Kumodražu nalazi i Farmaceutski Fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak" i Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Kumodraž je podeljen na Kumodraž staro selo, Kumodraž 1 i Kumodraž 2.

Slavko Bovan је рекао...

MASNA LAŽ
DRSKA LAŽ

Belirac је рекао...

Matešićev odostražnik:

VERNISAŽ
GRATAKEŽ
HLADOLEŽ
DRIJEMEŽ
FELIBRIŽ
PROSTRIŽ
NEDOSTIŽ
PREKONOŽ
SRIJEMUŽ
KAURI-PUŽ

Ja sam u rječniku novih riječi imao VIBROJEŽ.

Tonci M је рекао...

IĆI NA NOŽ
LUKA GRUŽ

Hajro је рекао...

Lijepo momci, hvala, pribilježiću... Mogli bismo uvesti rubriku "Tražimo ...".

Evo sinoć tražeći nešto drugo nađoh naslovnicu časopisa NAŠ KRŠ, mislim da sam ga pominjao i ranije, evo sad imam i više od podatka.

Marko Mihaljević је рекао...

za nadopunu ;))

ASAMBLAŽ – oblikovanje trodimenzionalnih umjetničkih tvorbi

CRNI KRIŽ – slika Kazimira Maljeviča iz 1915. godine, čuva se u Državnom ruskom muzeju u Sankt Peterburgu

DINKO PUŽ – skladba Domagoja Magaša iz 2009. godine (HDS)

LAŽ NA LAŽ – kanadski triler u režiji Monike Mitchell ("Mother of all lies")

LAŽ ZA LAŽ – pjesma grupe „Colonia“ s albuma „Tvrđava“ iz 2013.

PORTOROŽ
PŠENORAŽ

Hajro је рекао...

Bravo i hvala Marko.

Slavko, evo ti ideja za novu rubriku.