понедељак, 26. април 2021.

ACTA AENIGMATICA (160)

Disertacija Slavka Peleha (1)

Piše: Stjepan Horvat

Slavko Peleh (1937.2020.), ekonomist po pozivu, zagonetački autor, povjesničar, teoretičar, organizator i promicatelj po hobiju, bio je prvi doktor zagonetaštva kako bismo to danas mogli nazvati. Naime, on je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1987. godine obranio znanstveni rad pod naslovom Književni rad na zagonetkama u ilirsko i postilirsko doba (1835–1865). Tom obranom stekao je naslov doktora znanosti.

U Planu izdavačke djelatnosti ZD Čvora za 1988. godinu predviđen je bio i tisak tog djela uz napomenu: ako se ostvare sredstva od tadašnje Republičke zajednice za znanstveni rad RH. Početkom veljače 1988. godine pripremljen je zahtjev za dodjelu sredstava kojima bi se pokrio dio tiskarskih troškova. Uz ovaj zahtjev bili su priloženi dokumenti:

  • Rješenje da se ZDČ bavi izdavačkom djelatnošću,
  • Popis članova Izdavačkog savjeta,
  • Program izdavanja knjiga u 1988. godini,
  • recenzije prof. dr. sc. Josipa Kekeza i prof. dr. sc. Miroslava Šicela,
  • Sadržaj djela, kao i Sažetak.


Cijeli rukopis ima 428 stranica (autorskih kartica kako se to nekada zvalo!), a podijeljen je na nekoliko dijelova: Dio uvodni, Ilirsko doba (1835–1849), Postilirsko doba (1850–1865) i Dio zaključni, kao i nekoliko kazala (Kazalo imena, pseudonima, šifara i inicijala, Kazalo pojmova i Kazalo periodike).

Na žalost, knjiga nije dobila očekivanu potporu, a kako je došlo do smanjenja prihoda ZD Čvora te i narednih godina, nije došlo do tiska. Danas, kada sam došao u posjed originalnog rukopisa i uz dozvolu nasljednice autorskih prava, razmišljam kako bih mogao pripremiti dvije knjige iz sadržaja te disertacije kao spomen na prijatelja, kuma i čvoraša Edija Panasa.

Urednička napomena: S web-stranice http://knjiznica.ffzg.unizg.hr/arhiv može se pristupiti "Popisu doktorskih disertacija", koji ima oblik excel-tablice. Pod rednim brojem 1995 navedena je disertacija Slavka Peleha s naslovom "Književni rad na zagonetkama u ilirsko i postilirsko doba 1835-1865" i datumom obrane: 27.11.1987.

1 коментар:

Анониман је рекао...


Pozdravljam ideju i želju izdavača iz "Čvora" (Štef i sin) da se Pelehova doktorska disertacija objavi kao knjiga. Bio bi to veliki doprinos enigmatskoj publicistici i time još jednom oda priznanje zagonetačkom velikanu Slavku PELEHU s kojim sam imao zadovoljstvo dopisivati se i u pogledu šaha i u vezi zagonetaštva.

Vlašar