среда, 14. април 2021.

NOSTALGIJA (1200)


Orbis 151, 07.03.1986.

Prilog: Jovan Nedić

4 коментара:

Hajro је рекао...

Atipičan rad Veljka Dopuđe. Očito se htio oprobati sa blok bjelinom, naravno, lako je to uspio. Vrhunski su mu bušmani sa centralnom bjelinom, često kontra smjerom lanaca crnih polja, ponekad simetrični...

Belirac је рекао...

Križaljku sam nedavno riješio skoro u cijelosti, iako je dio opisa skriven jer je je u vrijeme izlaska 151. broja "Orbisa" izrezan kupon s 41. stranice.

Belirac је рекао...

I mene je zanimalo s kojim je okomitim pojmovi Dopuđa započeo ovu križaljku... Takva bjelina zove se blok-bjelina? Bjelina koja je s tri strane omeđena rubovima lika?

Hajro је рекао...

Ja blok bjelinom zovem bjelinu sa dugim susjednim (jedan pored drugog tako da grade paralelogram) pojmovima iste dužine. Ne znam je li to isto kao termin moleraj...

Odakle je autor počeo... teško je govoriti o nekoj logici, možda od prvog pojma, pa je onda došao ŠON KONERI...

Bilo je ovih blok bjelina i kod Kurpesa, Železnika, Bilankova i drugih, ali u ono vrijeme nisu bile prisutne kao posljednjih godina... takva vrsta bjeline može biti kreativni izazov, zašto ne, ali je logično da ovise o bazama podataka, slično kao i dugi prolazi... teško je to iz glave... Pored toga, logikom kombinacije moraju biti prisutni dugi pojmovi koji počinju samoglasnikom, što počesto ne ide s ljepotom pojma... Nekad nismo imali baze pa smo sastavljači postupak bazirali na igranju riječima, širili bjelinu od nekih zanimljivih i obećavajućih pojmova. Nekidan je Nedjeljko objavio mog bušmana iz Kviza (1978) sa Sidney Poitier, Shirley Bassey, Jean Paul Belmondo i još nekoliko sintagmi. Sjećam se tog rada, uloženog truda, prijatne reakcije uglednog autora... honorara se ne sjećam.

Poslaću Slavku još kojeg Dopuđinog bušmana, nije predstavljan dovoljno, slično je i sa Maljkovićem i još nekima. Hvala za ovo podsjećanje.