понедељак, 24. мај 2021.

ACTA AENIGMATICA (164)

Prva računalna baza zagonetača

Piše: Stjepan Horvat

Kada je ZD Čvor sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća nabavio prvo računalo Iskra Delta Partner (128 kB RAM) i igličasti printer Fujitsu bio je to početak primjene računala u enigmatici. Naravno, tada nije bilo aplikacija koje su se mogle lako primijeniti pa smo neke posebno naručivali od prvih programera. Tada je bio u modi programski jezik Pascal u kojemu su programeri Iskre Delte napravili prvi program po našoj narudžbi za sortiranje riječi po njihovoj dužini. Program je radio tako da su se upisivale riječi, a on ih je sortirao po dužini i potom sortirao po abecedi i ispisivao na diskete, za svaku dužinu nova disketa (floppy 5.25˝).

To računalo koristilo se i za prvu bazu podataka zagonetača članova i nečlanova Zagonetačkog društva Čvor te izradu tzv. distribucijskih lista i etiketa za slanje enigmatskih listova na kioske tadašnje prodajne mreže.

Na žalost, od baze podataka o enigmatima ostao je samo jedan ispis te baze napravljen 15. siječnja 1988. godine. Taj ispis na dvadeset i dvije stranice i danas može biti zanimljiv. U njemu se našlo gotovo 1.300 zapisa o osobama koje su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća bile na neki način vezane uz zagonetaštvo. Sve osobe možda nisu dale neki izuzetni doprinos zagonetaštvu tadašnje države, ali valja njih i njihove aktivnosti zabilježiti.

Popis je sadržavao sljedeće podatke: prezime, ime, poštanski broj, mjesto, adresu, telefon, datum rođenja, mjesto rođenja i još tri rubrike koje nisu bile ažurirane (naznaka je li zagonetač ili odgonetač, datum učlanjenja u neko društvo ili klub i oznaka tog društva ili kluba).

U prilogu je pretisak treće stranice toga ispisa pa vjerujem da će se naći onih koji će proučiti ove podatke i usporediti ih s onima koji su do sada javno bili dostupni.

 

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Sad se možemo poigrati igre: "Pronađi sebe i druge!"

Slavko Bovan је рекао...

Imam insajderske informacije da je ova objava inspirisala jedan dug nostalgičan telefonski razgovor. Drago mi je.