среда, 26. мај 2021.

ZRNCA (4337)

ANAGRAM

TA DRVENE 
proizvode
prodaje u  
gradu, rode!

Gojko Mandić

8 коментара:

Анониман је рекао...

Derventa.

Aldin K.

Zdenko је рекао...

TA DENVER!

Zdenko је рекао...

TA VERDEN #%&!

Zdenko је рекао...

RT NEVADE!

Gojko је рекао...

Tačno Aldine. Malo sam se plašio da u postavci anagrama nije isti korijen tj da Derventa nije dobila ime po drvetu pa sam se konsultovao sa Nebojšom.On mi napisa da su dva tumačenja značenja imena tog grada.Po prvoj verziji Derventa je dobila ime po turcizmu : derven, odnosno derbent što u prevodu znači: klanac,a po drugoj,prihvaćenijoj ,verziji, ovaj grad je dobio ime po keltskoj riječi koja u prevodu znači: dolina debelih hrastova.
Koliko pamtim iz Dervente su i zagonetači Luka Jelavić i Mladen Onešćuk. Možda treba napomenuti da u Derventi djeluje i Srpski književni klub Vihor koji već godinama organizuje pjesnički festival (početkom avgusta),a tema Festivala (konkursa) je uvijek ista: Voda tj vode.Bio sam učesnik tog Festivala 2019.g.,a lani zbog zdravstvenog stanja nisam bio prisutan,ali mi je u njihovom zborniku objavljena pjesma Obale se držim.Za ovu godinu već imam pjesmu pa...

Анониман је рекао...


Anagramni osvrt

VREDAN TE
voli žitelj
i njegova
cela obitelj!

Rešenje: DERVENTA

Luka Jelavić је рекао...

Da, moja Derventa. Bio sam jedan od osnivača Vihora, jer sam se tada družio sa dobrim pjesnicima Ivicom Vanjom Rorićem, Jovicom Đurđeićem i drugima, učenicima tadašnje Učiteljske škole, škole s velikom tradicijom, te nekim gimnazijalcima. Kasnije je, poslije nesretnih zbivanja, Vihor vodio moj prijatelj Savko Pećić...Pozdrav svim bivšim i sadašnjim Dervenćanima i prijateljima tog lijepg grada na Ukrini.
Luka Jelavić.

Анониман је рекао...

Derventa u 💜. Pozdrav svima, posebno onima koji se sjećaju moga oca Mladena.