уторак, 25. мај 2021.

ZRNCA (4336)

 Сибиларка

- Пошто, секо, ПИЋЕ ИЗ МУЗЛИЦЕ?
- Питај СТАРЕ ВАРАЛИЦЕ.

Милан Жарковачки

8 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Odavno nismo imali ovu vrstu zagonetke.

Božo је рекао...

MLEKO-MLECI

Анониман је рекао...


Овај пример СИБИЛАРКЕ је енигматизам, јер се од именице МЛЕКО не може добити облик МЛЕЦИ. МЛЕЦИ настаје од МЛЕТАК.

Мислим да СИБИЛАРКА мора имати правилно утемељење у поставци и решењу.

Влашар

Радоја Рацановић је рекао...


S obzirom da je na temu palatalke i sibilarke pisano mnogo puta na ovom blogu (uglavnom sam ja pisao), podsjetiću da je relativno mali broj primjera ove zagonetke koji imaju, kako Vladimir reče, утемељење у поставци и решењу. Misleći pri tome, kako ja razumijem ovu formulaciju, na gramatički oblik neke riječi (postavka) koji ima sasvim novo značenje (rješenje). Takve primjere smo nazvali PRAVA palatalka / sibilarka. Po svemu sudeći, najveći je broj primjera prave palatalke u kojima vokativ imenice (koja je postavka) predstavlja rješenje.

Daleko je veći broj onih drugih primjera u kojima se u riječi koja predstavlja postavku vrši (u gramatici) nemoguća glasovna promjena i na taj način dolazi do rješenja. Misli se, naravno, na jednu od 3 glasovne promjene: palatalizaciju, sibilarizaciju i (djelimično) jednačenja suglasnika po mjestu tvorbe.

Od imenice mleko izveden je veći broj drugih riječi, mnoge po pravilu palatalizacije i nijedna po pravilu sibilarizacije. Nama nije cilj da povežemo riječ mleko sa nekom njenom palatalizovanom izvedenicom, osim ako ona nema posebno značenje i koje nema veze sa mlijekom (mislim da takva ne postoji), već da – kao što je urađeno u ovoj zagoneci – iz riječi mleko izvedemo novu riječ po pravilima jedne od navedenih glasovnih promjena.

Prema tome, Milanova zagonetka je sasvim u redu.

Milan Žarkovački је рекао...

Hvala, Radoja, na ko zna kom ponavljanju objašnjenja. Podsećam da je gore levo majušno polje za pretragu, u koje možemo uneti reč "sibilarka" i izaći će objašnjenje ove zagonetke.

Zdenko је рекао...

Vjerojatno je već bilo

POREZ mi odrapili SKANDINAVCI.

Milan Žarkovački је рекао...

Da:
https://enigmatikatio.blogspot.com/2017/09/zrnca-2664.html

N. Petkovski је рекао...

Dakle, DANAK - DANCI.